Isoleren muur tussen woonkamer en garage (koudebrug?)

Maartenvdv

  • #1
Dag allen,

Ik zit te puzzelen hoe ik de muur tussen de garage en woonkamer kan isoleren. Mijn garage is grotendeels onverwarmd, en door de komst van een warmtepomp wil ik het verlies tussen de woonkamermuur en garage verlagen. Een deel heeft een geisoleerde spouw, maar er is ooit een uitbouw geplaatst zonder spouw (2.5m breed).

Ik heb eigenlijk geen mogelijkheid de isolatie aan de woonkamerkant via een voorzetwand te plaatsen. Dit omdat ik een groten glazen pui heb waarvan de houten spijl aan de binnenkant maar 2-3cm is. Een voorzetwand zou dus voor het glas komen. De hele pui eruit, of die spijl verdikken zie ik niet echt zitten.

Dus verken ik de mogelijkheid om vanuit de garage te isoleren. Op zich redelijk eenvoudig, met dubbel aluminium gecacheerd PIR van 9CM, direct op de muur gelijmd en afgepurd. Ware het niet dat het dak van de garage lager is dan het plafond van de woonkamer. Er zit dus een stuk muur dat ik niet kan isoleren. Ik heb hiervoor een schets gemaakt.

1626206592000.png


Op het platte dak van de woonkamer uitbouw zit 7cm pir. Niet geweldig, maar ok. Daaronder een verlaagd plafond. Aan de kant van de muur (rood) heb ik de mogelijkheid om eventueel PURschuim in te spuiten omdat er toevallig een draagbalk net naast de muur loopt. Daaronder blijft echter een stuk over van 15cm die ik niet kan isoleren. Er lijkt daarmee een redelijke koudebrug te ontstaan (aangegeven met blauwe streep).

Nu zijn mijn vragen:
1. Heeft het zin het PIR aan de garagekant te plaatsen, of verlies ik alsnog alle warmte via de koudebrug?
2. Is er nog een mogelijkheid om deze koudebrug te voorkomen of verkleinen?
3. Enig ander advies voor deze uitvoering?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

ABCDE

  • #2
20 of 30mm PIR plaatsen
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #3
Is het een optie om de muur aan de buitenkant te isoleren?
 

Maartenvdv

  • #4
@ABCDE bedoel je aan de woonkamer kant? Aangezien er ook nog wandbekleding op moet (bij 9mm gips en stuc) houd je slechts 15mm over en dat is toch nauwelijks isolatie te noemen.

@Rooster dat zou wel aan de zijkant, maar bovenop zit een kraal die weer helemaal doorloopt over de hele dakrand. Met welk materiaal en welke muurbekleding zou dat dan netjes kunnen?
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #5
"Je kunt kiezen uit 3 soorten afwerking: steenstrips, stucwerk (sierpleister) of gevelbekleding (hout, kunststof, cementplaten). Steenstrips zijn er in allerlei soorten, kleuren en maten. Zoek op internet eens naar afbeeldingen ‘steenstrips buitengevel’. "

 

ABCDE

  • #6
Dat binnenaan alleen die halve meter langs plafond. Direct op de aluPIR stucen/sauzen.

20/30mm is al vele malen beter dan massief stenen muurtje.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Wat voor een kraal. Meestal zit daar genoeg ruimte om een alu of zinken Z tussen te steken.
 

Maartenvdv

  • #8
@Wgb ik denk wel dat er met wat buigwerk een z-profiel eronder krijg. Maar wat niet lukt is 7cm pir onder de kraal om de kopse kant ook te isoleren.

Nou weet ik niet hoeveel warmte er zo weg kan trekken. Maar wie weet het wel? Elke m2 steen in een koudebrug, hoeveel warmte verlies je daarmee?
 

ABCDE

  • #9
Modelleren in bijv. Ubakus
 

Maartenvdv

  • #10
@ABCDE ik heb dit wel met Ubakus gemodelleerd, maar daar krijg ik alleen een verticaaldoorsnede, niet een horizontaaldoorsnede. Ik kan dus niet de tekening hierboven namaken en op het totaal zien wat het effect is van een koudebrug. Omdat de software in het Duits is en de handleidingen ook zie ik misschien iets over het hoofd. Tips?
 

ABCDE

  • #11
Taal is in te stellen en je kunt lagen creatief onderbreken met ''balken" van zelf te kiezen materiaal

Is de muur halfsteens? Dan heb je nu wellicht ook een condensprobleem?

Warmteverlies is een functie van temperatuur verschil en R waarde. Waarbij verlies in Watt = oppervlak in vierkante meter * temperatuur verschil in graden * (1/R)

Dus stel de muur is binnen 18 graden en buiten -5 en 4 vierkante meter en heeft een R waarde van 0,15;
4*23*6,66=613W

Heb je er 9cm PIR op, dan wordt de R waarde grofweg 4 en het warmteverlies op datzelfde stuk 23W

Maar koudebruggen zijn veel erger dan hun eigen oppervlak. Dat laat zich ook wat lastiger uitrekenen. Daarom modelleren.
 
Laatst bewerkt:

Maartenvdv

  • #12
Bij deze de opbouw zoals ik die voor ogen heb aan de garage kant:

1626296806193.png


Het lijkt me dan inderdaad het meest logisch deze opbouw ook te gebruiken op het bovenste stuk, boven het garagedak, en dan een bedekking erop en een Z-profiel. Dan is alleen de kopse kant ongeisoleerd, waar de kraal zit. Daar kan ik weinig aan doen.

@ABCDE heb je een voorbeeld hoe ik met een balk van eigen gekozen materiaal in deze opzet de koudebrug kan modelleren?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #13
je kan het goed aanpakken of gaan lopen prutsen.

optie 1 verhoog de garage en trek het dak door.

optie 2 trek de isolatie die je in de garage aanbrengt boven daks door en werk dat af met een geschikt product je moet dan evengoed op beide dak niveau's de dakbedekking opnieuw aansluiten
 

ABCDE

  • #14
Maartenvdv schreef:
@ABCDE heb je een voorbeeld hoe ik met een balk van eigen gekozen materiaal in deze opzet de koudebrug kan modelleren?
Bij de PIR laag icoontje klikken van balkenlaag invoegen en daar bijv. 300mm breed kalkzandsteen inzetten met afstand 300mm. Dan zie je dat de U waarde een factor 4 toeneemt.

Ofwel; met 30mm PIR over het gehele oppervlak ben je al beter uit dan driekwart met 100mm en een kwart niks.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu