Koudebrug overgang muur met en zonder spouw

Ideen

  • #1
Graag advies over het volgende:
Ons huis (1926) heeft deels spouwmuren die we willen isoleren. Maar de hal is eensteens muur zonder spouw, deze willen we niet isoleren. We krijgen een waarschuwing voor een koude brug met mogelijk condensatie. Maar vragen ons af hoe serieus we dit moeten nemen. Het huis is kurkdroog.
Moeten we verwachten dat bij de overgang tussen geïsoleerde spouwmuur en de niet geïsoleerde eensteensmuur van de hal, er vochtproblemen ontstaan? En wat hier tegen te doen? Scheelt het welke isolatie je erin laat spuiten?
We zijn benieuwd.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Welkom op het Forum.
Dit was een opmerking van een spouwmuurvuller, heeft hij ook de luchtvochtigheid bij je gemeten. Met welk materiaal wilde hij de spouw vullen.

Op een koudebrug, ik vergeet even dat deze ook energie kost, zou condens kunnen ontstaan met gevolg schimmel op de muur. Daarom zijn we zo bang zijn voor een koudebrug.
Ik denk, verwacht, is die zone nu droog zal deze na het isoleren ook droog blijven. Behalve als je de woning na het isoleren met een veel lagere temperatuur op confort kan krijgen. Dan wordt het oppervlak van die zone iets koeler en dan zou het misschien kunnen condenseren. Of als je onbewust anders gaat leven, ik bedoel minder ventileren als voorheen om nog meer energie te sparen. :wink:

Maar ik vind de degene die jouw erop gewezen heeft, hij moet met bijna zekerheid kunnen adviseren of het wel of geen schimmel gaat geven. Het is voor hem dagelijks werk, hij heeft veel meer ervaring als iemand van een forum met dit soort zaken. :wink:
 

StefanD

  • #3
Lijkt mij grote onzin. Op zich is het juist dat je in een ongeïsoleerde hal kans hebt op condensatie, maar dat beperkt zich echt niet tot de overgang van de geïsoleerde muur naar de niet-geïsoleerde muur.

Oftewel: de ongeïsoleerde hal is mogelijk een probleem, niet de (overgang naar de) geïsoleerde spouwmuur.
Het probleem kan wel verergerd worden door de isolatie: je zult waarschijnlijk minder gaan stoken, waardoor de hal nog kouder wordt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu