Oud marmeren vloer + vloerverwarming op houten ondervloer

Goldsman

  • #1
Beste klussers,

Graag zouden wij in onze hal en keuken een antiek marmeren (Carrara) vloer willen laten leggen en direct ook vloerverwarming willen aanleggen. Er ligt nu hout in en onder de planken vloer van nu liggen 2 ondervloeren zoals het lijkt (zie foto). Het is een huis van net voor 1900.Wat is de beste manier om dit aan te pakken? Natuurlijk haal ik de planken vloer er uit. Maar wat te doen met de al aanwezige ondervloer? Er ook uit halen en vervangen met iets dat de beweging van het hout dempt? (gezien de vloerverwarming en de stenen daarbovenop). Ik overweeg de vloerverwarming ook zelf aan te leggen, maar ik weet niet of dat in deze situatie handig is.

Het leggen van de stenen laat ik over aan een professional, helemaal gezien het dikteverschil van het handgekapte marmer. Deze varieert van 2 tot 3.5 cm.

Heel graag jullie ideeën en tips.

Alvast dank!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Is de balklaag wel zwaar genoeg voor dit extra gewicht?
Een balklaag die teveel doorbuigt resulteert in een gescheurde vloer.
Advies: stap over op een betonvloer.
Bij een fundering op staal kan dat een vloer op zand zijn, bij een fundering op palen is een renovatievloer beter op zijn plaats.
 

Goldsman

  • #3
Hi Rola, dank voor je reactie. De balken lijken zeer solide en worden ook nog op een groot aantal plaatsen ondersteund en rust verder op een muurtje. Eventueel overweeg ik wel extra stutten te plaatsen om er zeker van te zijn dat het dit gewicht aankan. Hieronder heb ik nog even een overzichtje van de kruipruimte en fundering gemaakt en van een dragende balk. De afmeting van zo'n balk is 8 bij 18 cm.
 

Marcn88

  • #4
Ik zou het risico niet nemen om hier een vloerverwarming op te leggen met van die zware tegels, en zou alles verwijderen 10cm pir eronder beton erop met een afwerkvloer met hierin de vloerverwarming. Voor eens en altijd klaar en direct goed geisoleerd
 

Kluszot

  • #5
Dit gaat inderdaad niet goed komen op die houten vloer.
De vloer wordt veel te zwaar want de tegels moet ingemetseld worden gezien het dikte verschil.
Dat wil zeggen dat er onder de tegels nog eens een cm of 5/6 specie komt.
Dat gewicht en het gewicht van de tegels (reken een paar 1000 kg) is veel te veel voor de vloer.
De vloer zal verzakken en de tegels gaan scheuren/los liggen.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Er is hier maar één goede oplossing waarmee je kunt bereiken wat je wenst: droogbouw vloerverwarming.
 

Goldsman

  • #7
Dank voor alle reacties! Inmiddels met een aantal experts gesproken. De draagkracht van de 1e ondervloer en balken moet geen probleem zijn. Voor de eerste ruimte van 16m2, komt aan marmer ongeveer 1000kg, dat is ongeveer 65 kg/m2 en verdeeld per balk 142 kg. De overspanning van de balken kan wel verkleind worden, dat lijkt me sowieso een goed idee. Wel een vraag is hoe de nieuwe vloer moet worden opgebouwd. De huidige vloer en de 2e ondervloer moeten verwijderd worden, dat scheelt 4.5 cm. Hierboven op zal een droogbouw vloerverwarming gelegd moeten worden (thanks @degooyer). Deze droogbouw vloerverwarming zal ongeveer 2.5 cm plus een laag van ongeveer 1.5 cm tussen de vloerverwarming en het marmer. Dan zit ik qua hoogte nog 0.5 cm onder de hoogte van de huidige vloer. Maar dan de tegels nog. Deze zijn minimaal 2 cm en antiek marmer heeft variabele diktes, maar die schijn je weer te kunnen kallibreren. Hoeveel ruimte hiervoor nodig is, is nog de vraag.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu