Oude craquele schouw transparant lakken?

Sdbruijn

  • #1
Ik heb een oude houten schouw gekregen. Hij is niet bijzonder waardevol of fraai maar het is een erfstuk en ik wil 'm graag in originele staat in mijn woonkamer plaatsen. De schouw is geverfd, wit/creme, de verflagen zijn flink gebarsten en dat geeft een craquele-effect. Dat vind ik wel mooi, maar mijn vrouw vindt dat niet praktisch. Hoe kan ik de schouw zodanig lakken/beschermen dat het craquele-effect behouden blijft terwijl hij toch redelijk goed met een vochtige doek afneembaar is? Transparante lak erop? Welk soort? Probleem is natuurlijk dat het oppervlak niet helemaal vlak is (vanwege de barsten) en dat ik 'm niet kan schuren, want dan is het craquele weg. Wie heeft daar ervaring mee of suggesties voor? Alvast dank!
Steef.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
U moet de schouw eerst goed reinigen met een biologische verfreiniger. Schuurpapier komt hier niet aan te pas. Gebruik gewoon een natuurspons, of als de vuilaanhechting heel hardnekkig is een schoonmaaksponsje. U hoeft niet na te spoelen met deze reiniger ( kijk maar even in uw pB voor de juiste). Dit om het oppervlak zo weinig mogelijk te belasten.

U kunt ervan uit gaan dat het alkyd of zelfs lijnolie verf kan zijn. Dit laatste kun u het beste overspuiten met schilderijslotvernis. Dit is is spuitbussen verkrijgbaar.

U kunt het ook kwasten maar dan moet u snel kunnen werken met een langharige platte kwast anders ontstaan er aanzetten.

Wilt u een hogere laagdikte ( dus beter schoon te maken ):

Parketlak of bootvernis op alkydharsbasis is ook mogelijk. Ga niet met watergedragen vernis aan de gang want u kunt de ondergrond niet schuren en door het spanningsverschil bestaat er een grote kans dat de laag eraf schilfert.
 

Sdbruijn

  • #3
Dank voor de (snelle) reactie! Ga ik proberen.

Ik weet niet of het alkyd of lijnolieverf is. Kan ik in dat laatste geval ook parketlak of bootvernis erop zetten? Het oppervlak is nl best onregelmatig en het moet dus niet een heel dun laagje zijn. Ik wil inderdaad voorkomen dat de schilfers loskomen, zowel bij het lakken als later bij het normale onderhoud als ie af is. Ik begrijp dat die alkydbasis van belang is om te voorkomen dat de schilfers loraken?

Steef
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Lijnolieverf heeft veel meer affiniteit met alkyd dan acryl.

U kunt over lijnolieverf ook een alkydvernis zetten, of dat nu parket of bootlak is. Van essentieel belang voor een goed resultaat is dat u de ondergrond grondig moet reinigen.
 

Sdbruijn

  • #5
Merci. Dat reinigen luistert dus nauw. Stof en zo gaat er natuurlijk wel makkelijk af, maar de schouw heeft jaren op een zolder gestaan en is inderdaad hier en daar wat plakkerig en dus misschien vet. Heb ik dan genoeg aan die biologische verfreiniger of moet ik 'm nog steviger ontvetten?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
De in uw Pb genoemde reiniger ontvet 4 a 5 x beter dan ammoniak. Volg wel precies de voorschriften op de verpakking.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu