Oude boxen aansluiten bluetooth

D Gijzen

 • #1
Ik heb 4 weggewerkte boxen in mijn ensuite kast zitten. De boxen hebben alle 4 een luidsprekerkabel zonder stekker.

Ik wil ze nieuw leven in blazen en koppelen aan een Bluetooth ontvanger zodat ik muziek kan streamen en op de boxen af kan spelen.

- is dit mogelijk?
- hoe koppel ik de 4 kabels aan 1 Bluetooth ontvanger zonder al te veel kwaliteit te verliezen?
- waar moet ik op letten bij de aanschaf van dat apparaat?

Ik ben een leek op dit gebied dus tips zijn zeer welkom!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #2
Hoe zitten / zaten de boxen aangesloten?
Op een versterker?
Heb je een versterker of alleen die 4 boxen?

Een optie
Bluetooth ontvanger met tulp of jack uitgang --> versterker --> boxen.
 

D Gijzen

 • #3
Hoi Jackd,

Bedankt voor je reactie. Ik weet niet hoe het aangesloten heeft gezeten. Ik verwacht op een oude stereo toren of iets dergelijks.

Ik heb alleen de 4 boxen met de luidsprekerkabels.
De uiteinden van de kabels zijn van zilver(?)

Begrijp ik je goed dat ik de kabels moet voorzien van 4 jack/tulp stekkers, deze aan moet sluiten op een versterker en de Bluetooth ontvanger op de versterker aan moet sluiten? Of is het ook mogelijk zonder versterker?
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
 • #4
Zou een chromecast audio dit niet kunnen? Ben bang dat de rest van die bluetooth ontvangers niet echt lekker gaat werken, of hebben mensen wel goede ervaringen. Versterker heb je sowieso nodig.
Niet toevallig aan iets van een Sonos aan het denken?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #5
Google afbeelding eens op : Bluetooth ontvanger
Dan krijg je kleine apparaatjes die je o.a. op een versterker kan aansluiten.

De speaker draden gaan meestal zo de versterker in, hoewel er ook versterkers zijn met verschillende soorten stekkers. Dat kan tulp zijn, maar ook banaan of iets anders.

Heb je een idee hoe oud de boxen zijn en welke kwaliteit?
Misschien is het de moeite niet.
 
 • Like
Waarderingen: Walker

Haemmertime

Vaste beantwoorder
 • #6
@Jackd, heb je zelf goede ervaringen met die dingen, ik vertrouw het meestal niet zo, dan kun je het beter in 1 x goed doen (en eerst doorsparen), en dan een compleet systeem kopen. De Ikea heeft bijvoorbeeld tegenwoordig een samenwerking met sonos, ze hebben een boekenplankspeaker voor 99,- en daar kun je prima een systeem mee opzetten.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #7
Ik denk dat het prima kan, maar je zult dan wel een versterker moeten kopen die BT-input heeft. Maar wat Jackd al zegt: Doe dit alleen als de luidsprekers van een goed merk zijn. Dat betekent dat je ze toch even uit moet bouwen om eea te controleren.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #8
Ik gebruik al jaren zo'n goedkope bluetooth ontvanger om muziek te kunnen streamen naar onze ouderwetse stereoset. Gekocht voor 4 euro ofzo bij de grote dikke webshop. Werkt prima hier.

Ik heb hem wel continu met een USB ladertje in de wcd zitten, dus weet niet hoe goed het batterijtje is dat erin zit.

Ik verwachtte er destijds ook weinig van maar wilde dit toch eens proberen voordat ik zo'n dure draagbare bluetooth speaker zou kopen. Bleek dus juist goed uit te pakken.
 

Bert pit

 • #9
Je heb ingebouwde speakers, die kun je aansluiten op een versterker. Meestal is dat stereo dus twee draadjes per box. Vaak kun te 4 boxen (stereo A + stereo B) aansluiten. Let op, de draden zijn gemarkeerd met een zwarte streep. Alles per kanaal hetzelfde aansluiten qua kleur, anders heb je geen bassen.

Een beetje versterker heeft tegenwoordig ook de mogelijkheid om te koppelen aan een telefoon of andere bron, om muziek te streamen.

Wat belangrijk is om te weten, is of de luidsprekers het vermogen van de versterker aan kunnen. De meeste versterkers zitten ergens tussen de 50 en 200 watt. Echter een gewoon luister volume heeft maar een paar watt nodig. Versterker en box moet wel enigszins op elkaar afgestemd zijn, maar het is geen probleem om een versterker met 25 waar uitgangsvermogen aan een box van 100 of 200 watt te koppelen.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
 • #10
Luidsprekers sloop je niet met teveel vermogen maar juist met te weinig vermogen, dan krijg je een clippend signaal wat gelijk staat aan kortsluiting, speaker vast en uitgerookt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu