Oud huis, nieuwe muur/isolatie

No Hands

  • #1
Ik heb een huis gekocht uit 1962. Buitenmuren zijn met spouw maar ongeisoleerd. Er zitten wat scheuren in de voegen, van de voorgevel zijn heel wat stenen kapotgevroren en oud en lelijk.
Bedoeling is om het huis energieneutraal te maken terwijl het opgeknapt wordt.

Voor de buitenmuur heb ik wat opties bedacht maar ik zou graag vn anderen horen wat ze ervan vinden, kostentechnisch en qua isolatiewaarde gezien.

Optie 1, buitenmuren gebarsten voegen repareren, spouwmuur vullen met isolatie, buitengevel daarna bekleden met eps platen met steenstrips. Levert dikke isolatie op en het huis ziet er weer als nieuw uit. Nadeel is de dikke laag die er aan de buitenkant opkomt, lastig met kozijnen die naar binnen vallen, regenpijpen etc.

Optie 2, gehele baksteen buitenmuur weghalen, veel dikkere eps platen plaatsen en ook weer met steenstrip afwerken. Alles is vreselijk dik en kierdicht geisoleerd en ziet er weer als nieuw uit. Ik kan dan de dikte van de spouw en de dikte van de buitenmuur gebruiken als isolatie maar de totale doorsnee van de muur wordt niet dikker dus kozijnen en regenpijpen blijven waar ze zijn.

Kan ik zomaar die buitengevel afbreken? Het huis wordtbtoch bijelkaar gehouden door de binnengevel? Daar rust toch de verdiepingsvloer en het dak op?

Zijn er nog andere slimme oplossingen die ik vergeet?
Uitgangspunt is dus kierdicht dik geisoleerd en gelijk die oude, verweerde muren aanpakken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Normaal is het buitenspouwblad niet dragend. Maar het is altijd slim om er even een bouwkundige naar te laten kijken. Zoek in ieder geval alle beschikbare tekeningen bij elkaar (gemeente).

Denk eraan dat je een vergunning nodig hebt. Welstand moet de nieuwe buitenkant ook beoordelen, en aan de voorkant ga je mogelijk door de voorgevelrooilijn heen.

Kies voor energieneutraal een Rc waarde van minimaal 7.5. Tot 10 wordt ook gedaan. De kierdichting is inderdaad ook bijzonder belangrijk, en automatisch kies je een balansventilatie met WTW.

Andere aandachtspunten:
- koudebruggen opheffen of inpakken
- de juiste kozijnen en glas en detaillering hiervan.
- luchtdichting: Je tekent hoe de luchtdichte lijn loopt. élk gaatje moet aangepakt worden. Een sleutelgat kan al problemen geven. Kan met een blowerdoor getest worden.

De plek van het kozijn moet goed zijn ten opzichte van de isolatie. Verder scherm je een deel kozijn af met isolatie. Gaat wat tever om hier alles te gaan vertellen, er komt verder best veel bij kijken.

Er zijn adviseurs die je hier verder bij kunnen helpen. Er kan van te voren ook berekend worden of je energieneutraal uit gaat komen. Met een PHPP-berekening. Google maar op passiefhuis. Als je het nét niet goed doet, krijg je mogelijk problemen met vocht e.d.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu