Koudebrug vloer in oud huis - complexe situatie

Willem.b

  • #1
Hallo,

Ik ben een verdiepingsvloer aan het isoleren tussen verwarmde ruimtes. (slaapkamers boven en woonkamer beneden. Ik gebruik dus geen folies. Steenwol 19cm tussen de balken.

Bij de voordeur wordt het complex.
-Door een portaal wordt de onderkant vloer ineens 'buiten'
-Balken steken deels door (voor balkon) of stoppen net voor de (Steens) muur. Rustend op een voorzet muurtje wat een spouw oplevert. Overigens het enige stukje spouw in ons huis van voor 1900

Ik heb het forum belezen over koude bruggen. Maar aangezien hier toch een aantal situaties bij elkaar komen, en er geen eenduidig antwoord lijkt te bestaan, graag jullie advies. Zie de tekeningen.

Waar ik nu aan dacht:
-Steenwol 4 cm voor de buitenmuur laten eindigen
-Laatste meter vloer met dampdicht folie onder de planken uitvoeren

OF

Laatste meter isolatie vervangen voor 19cm damp-open isovlas, en geen folie toepassen?

Bedankt en groeten Willem


 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het is en eigenlijk niet te doen om van een 1900 situatie een moderne uitvoering te maken. Van een kachel en een lichtpunt in de woonkamer naar een volledig verwarmd huis.

Koudebruggen zullen niet voorkomen kunnen worden echter als de balken weer net zo snel kunnen drogen als dat ze vochtig zijn geworden zal het goed blijven gaan. Dus de spouw moet goed worden geventileerd met lucht van buiten zodat vocht zich niet kan verzamelen waardoor het drogen te lang gaat duren.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik heb geen idee welke koudebrug je bedoeld. Is op basis van deze foto's niet te beoordelen.

Dat er wat hout van buiten naar binnen doorloopt is bij een oud huis geen bezwaar. Het gaat er om dat de isolatie van de wanden en vloer op elkaar aansluiten.
 

Willem.b

  • #4
Bedankt voor jullie reacties. Ik ben onzeker over het laatste stuk vloerisolatie naar de buitenmuur toe.

Ik zou 5cm voor de buitenmuur willen stoppen met de steenwol, zodat er een spouw onstaat. Die spouw staat dan in verbinding met enerzijds de bestaande spouw van de muur (zichtbaar op de foto) en anderzijds in verbinding met de nieuw te maken spouw van de te plaatsen voorzet wand OP deze geisoleerde vloer. Ik denk dat deze wand net op het geisoleerde gedeelte van de vloer kan komen te staan. Een koude brug is wellicht opgelost. De spouw van de voorzetwand staat vervolgens weer in verbinding met de ongeisoleerde houten kap.

Wat denken jullie:
-Is het nog zinvol om de koppen van de balken in de menie te zetten tot aan de muur, of te impregneren met dunne epoxy?
-Is het zinvol om dit gedeelte van de vloer, waarbij een gedeelte 'buiten hangt' doordat er een buiten portaal onder zit, met een dampremende folie onder de planken uit te voeren?

Groeten Willem
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Een doorlopende spouw is niet nodig en werkt vaak juist averechts. Elk onderdeel kan beter z'n eigen waterafvoer en ventilatie krijgen.

Hout wat met (koud) steen in contact komt hoort in de grondverf te zitten. Een bestaande situatie is echter lastig aan te passen.

Een folie toepassen doe je om lekwater te keren (en evt. tocht uit je isolatie te houden)(koude kant) of om waterdamp tegen te houden (warme kant). Anders dan dat kan het averechts werken. Hout wat buiten zit heeft geen folie nodig maar ventilatie.
 

Willem.b

  • #6
Bedankt voor de hulp,

Ik zit er nu aan te denken om specifiek in dit laatste deel tot aan de muur minder dikke isolatie te plaatsen waardoor er onder de Isolatie meer open ruimte blijft om door te tochten. Bijvoorbeeld door 12cm dik materiaal op regels af te laten steunen die ik aan de balken kan schroeven. OF: het laatste gedeelte in dampopen Isovlas waardoor er sowieso minder problemen te verwachten zijn? Ervaring mee?

Over de menie: Ja die zou ik dus alleen op het gedeelte van het hout kunnen aanbrengen tot aan de muur.

Geen doorlopende spouwen: Het leek me zo'n logisch idee , kan het lekker een beetje doortochten achter de isolatie tussen de verdiepingen :-)

Groeten Willem
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu