Opvullen gaten plafond

tlhanden

  • #1
Goedemiddag,

Na het ophangen van enkele lampen blijft er op enkele plekken nog ruimte over, waardoor het “aansluitgat” nog zichtbaar is. (Foto 1-2) Daarnaast hebben de vorige eigenaars enkele gaten in het plafond geboord. (Foto 3-4).

ik dacht eraan om deze plekken op te vullen. Kan iemand mij adviseren wat voor materiaal het meest geschikt is?
Tevens neem ik aan dat ik eerst de plug moet verwijderen alvorens ik de boel opvul (foto 3-4).

bedankt,
2lhanden

IMG_5091.jpeg IMG_5092.jpeg IMG_5093.jpeg IMG_5094.jpeg
 
  • Like
Waarderingen: Mitchelt

Sander 1972

  • #2
De eerste lamp beter ophangen, eventueel een extra gat boren in de voet plaat.
En bij de plastic kap gat dicht maken met evr.. band of wat gips
 

tlhanden

  • #3
Bedankt Sander. Mbt de eerste lamp. Hij hangt op deze manier om het meeste van het gat te bedekken. De lamp zelf is helaas niet breed genoeg om het hele gat te bedekken. Zo hoef ik ten minste maar de helft de bedekken (ipv beide kanten).
 

HAJ

  • #4
Het gat/de beschadiging (en dan heb ik het niet over de centraaldoos ;)) is op te vullen met de bekende muurvuller. Even netjes glad strijken en goed laten drogen. En plug inderdaad voorafgaand verwijderen.

De 'uitdaging' dat de lamp smaller is dan de centraaldoos, is herkenbaar. Ik heb een dergelijke situatie gehad in mijn keuken. Uiteindelijk heb ik de centraaldoos afgedekt met een vlak centraaldoosdeksel en daaroverheen de lamp gemonteerd. Het deksel bleef natuurlijk zichtbaar (had ik overigens nog wel wit gespoten), maar dan zat je in ieder geval niet meer naar een zwart gat te turen en viel het nauwelijks op.

Mocht het echt direct in het zicht hangen, dan zou je eventueel het zichtbare deel van het centraaldoosdeksel kunnen 'dichtsmeren' door daar muurvuller overheen te doen. Let wel: het is natuurlijk niet de bedoeling een wandcontactdoos (compleet) dicht te smeren, want je moet er te allen tijde bij kunnen. Echter, obv de foto lijkt het dat het maar een vrij klein deel betreft dat zichtbaar is en dat de schroeven van het deksel (en het overgrote deel van het deksel) sowieso vrij toegankelijk blijven. Nadeel is natuurlijk wel als je ooit in de doos moet zijn, je reconstructie direct wordt opgeofferd. :)

Tweede optie zou eventueel kunnen zijn door een deel van een plafondplaat (de bekende afdekplaat) te gebruiken om het (gedeeltelijke) gat af te dekken.
 

HAJ

  • #5
Voor alle duidelijkheid (het is al vrijdagmiddag....): ik doelde in mijn eennalaatste alinea natuurlijk op de centraaldoos (ipv wandcontactdoos ;))
 

Sander 1972

  • #6
Ik zou een andere lamp uitzoeken of een mooie houten plaat er tussen maken.
 
  • Like
Waarderingen: tlhanden

tlhanden

  • #7
Beiden zeer bedankt. Is er ook een mogelijkheid om het stukje van de centraaldoos op te vullen, evt in twee lagen, zonder de lamp te hermonteren? Ik dacht aan kit of opvulmateriaal en vervolgens laagje verf?

een andere lamp is ook mogelijk, maar ik heb niet vergelijkbare spots kunnen vinden met hue.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
lamp weer demonteren en eerst de beschadigingen wegwerken dan ziet het er meteen al een heel stuk beter uit.
Even een kwast verf er overheen om ook kleurverschillen weg te werken en dan kijken wat je af kunt dekken en wat niet met de lampen.
Wat je niet af kunt dekken zal je dus op een andere manier weg moeten werken en de meest aangewezen weg is om de afdekplaat van de lamp wat te vergroten door er iets onder te zetten.
Het meest eenvoudige is door er een plaatje op kleur gebrachte MDF onder te zetten maar je kunt daar natuurlijk ook je creativiteit op los laten en met aluminium, RVS ed. gaan werken.
Wat ik ook bij een klant heb gedaan is werken met wit 8mm dik acrylglas om dit weg te werken.
Aan de randen even netjes een afgeronde hoek gemaakt alsof het zo hoorde en de dure lamp kon gewoon over de inbouwdoos worden geplaatst.
Het is dus maar net wat je mooi vindt en hoeveel tijd je er in wilt steken.
 
  • Like
Waarderingen: HAJ

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu