Optrekstang monteren in poreuze muur

FJS

  • #1
Goedenavond,

Ik zit met het volgende: ik wil een optrekstang ophangen aan een binnenmuur op de eerste verdieping van een jaren ‘30 huis. De muur is nogal poreus en boren hebben de neiging om te dwalen en het gat wordt groter dan bedoeld. Nu heb ik het forum doorzocht op soortgelijke vragen, maar kom daar ook niet helemaal mee uit.

Wat zouden jullie aanraden? Er zijn best wat opties namelijk, keilbouten, houtdraadbouten met Fischerpluggen, chemische anker. Daarnaast zijn de gaten van de beugel (de basis die aan de wand gemonteerd wordt) 10mm. Raden jullie aan dat een bout daadwerkelijk ook m10 is? En een goede tip om ervoor te zorgen dat gaat niet te groot wordt bij boren? Stapsgewijs opboren bijvoorbeeld en geen klopstand gebruiken?

In huis heb ik bijvoorbeeld al houtdraadbouten m10 lengte 70mm.

Alvast dank voor een reactie!

Groeten,

Jeroen
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Opboren met een steenboortje van 5 mm en dan 10 mm of een andere maat indien gewenst, geen klopstand van de machine gebruiken.
Misschien dat de muren van bimsbeton zijn, dan zal dat waarschijnlijk 70 mm dik zijn, meet dat even op.
Hoeveel gewicht komt er op/aan.
 

FJS

  • #3
Hi Jan,
Dank je voor je antwoord! Qua personen is het maximale hanggewicht 100kg. Ik denk dat de optrekstang zelf tegen de 20 kilo weegt.

Groet, Jeroen
 

Franc1234

  • #4
Bimsbeton-/drijfsteen wanden. Ik zou het je niet aanraden. Waardeloos om daar iets lekker in te monteren. Zeker als deze gewichten eraan komen te hangen.

Als het specifiek tegen die wand moet komen zou ik zelf 2 staanders van 2''x3'' voor de wand zetten, en dan strak tussen vloer en plafond. Hierop dan de beugel.
 
  • Like
Waarderingen: De Bob

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Dan zou ik de staanders aan de andere kant van de muur zetten, dan is de draagkracht groter, met lange houtdraadschroeven kun je de staanders vastzetten en de optrekstang vastschroeven in de staanders.
Het trekgewicht wordt op deze manier beter verdeeld over de muur.
 

FJS

  • #6
Dank jullie wel, erg fijn dat jullie meedenken. Bij het boren van een gat komt er overigens rode gruis uit. We hebben geen helaas andere muur of plaats waar de stang kan hangen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Probeer gewoon eens wat.
Boor een 7 mm gat op de juiste plek, kijk of een 8mm plug past, draai er een dikke schroef in en probeer die er weer uit te trekken.

Lukt het allemaal niet en krijg je grote uitgelubberde gaten, dan draad eind met chemisch anker erin en klaar.
 

Mk1driver

  • #8
gaten boren en dan de gaten volspuiten met bruislijm, dan de pluggen erin en de beugel erop. Desnoods een paar dunne staalkabeltjes vanaf de optrek stang naar het plafond ter ondersteuning.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu