Optrekkend vocht is schuimbeton wel voldoende?

Goedendag,

Toch een topic omdat ik geen sluitend antwoord kan vinden.
Uit onze bouwkundige keuring is gebleken dat onze balkkoppen rot zijn en er in de muren optrekkend vocht uit de kruipruimte te meten is. De bouwkundig keurder adviseerde schuimbeton te laten storten.

Nu is mijn vraag: pakt dit direct het optrekkende vocht in de muren aan? Of moet ik het alsnog óók laten impregneren?

Alvast dank voor jullie wijsheid.

Groet
 
En waar zou dat schuimbeton dan volgens die man gestort moeten worden ?
Sowieso, als de balkkoppen inderdaad rot zouden zijn dan kom je met eender welk ingrijpen of verbetering te laat. Dan moeten die balken vervangen worden of op een andere manier worden opgevangen.
Op welke hoogte zitten die balkkoppen in verhouding met het maaiveld ?
 
@Walker: metingen in de muren zo’n 10-20 cm boven de benedenvloer in de woonkamer tonen een verhoogd vochtpercentage vergeleken bijv. 50 cm erboven. De constatering van de bouwkundige was daardoor optrekkend vocht.

@Charel: vervangen van de balken gaan we sowieso doen. Onze voorkeur is ook schuimbeton dus dat gaat het worden. De voornaamste vraag is; volstaat schuimbeton of moeten de muren ook alsnog worden geïmpregneerd. Of is dat dubbelop.
 
Ik begin het al iets beter te begrijpen, alhoewel ?
Ik snap nog niet goed waar het schuimbeton dan moet worden gestort. Komt het schuimbeton dan in de plaats van de balkenconstruktie en worden die balken dan niet vervangen maar gewoon weggelaten ?
Wellicht gaat dit over een redelijk oud gebouw met volle bakstenen muren zonder spouw en blijkbaar ook zonder waterkering.
Je zal in dat geval dus sowieso voor een waterkering moeten zorgen. Dat kan door onderkapping of door injectie. Een andere vloerplaat kan het probleem van opstijgend vocht (als dat de oorzaak is) niet verhelpen.
Zeker na het verwijderen van de balken eerst nog nagaan of er ergens onder die balken een waterkering doorheen de muur zit. Als die er zit heeft injectering geen zin.
 
@Charel het klopt inderdaad dat de balken laag weggaat en geheel vervangen wordt door het schuimbeton. Het betreft een gebouw uit 1900, geen spouwmuur inderdaad.
 
Woon je hoog in Nederland of in de polder dus heel veel kans op water in de kruipruimte.
 
Oké, helemaal mee nu en dan is het antwoord op uw initiële vraag:
Neen, dat schuimbeton pakt het probleem van optrekkend vocht niet aan. Dat kan enkel met een waterkering; een bestaande, een nieuwe door onderkapping of een chemische door injectering.
 
Schuimbeton gaat nog leuk worden of een jaar of 20 en verder.
Denk aan lekkages van leidingen en riool die in het beton liggen.

Een kruipruimte heeft een behoorlijke meerwaarde.
De enige reden om het erin te pompen is dat het nu lekker goedkoop en makkelijk is.

Stel dat je het advies al opgevolgd had en het optrekkende vocht probleem zou erger worden, welke opties zijn er dan nog?
 
: metingen in de muren zo’n 10-20 cm boven de benedenvloer in de woonkamer tonen een verhoogd vochtpercentage vergeleken bijv. 50 cm erboven. De
Typisch wat je ziet bij condensatie. In je huis is er veel leefvocht. (koken uitademen etc.)

Bij een oud huis met een steens muur zijn de eerste 10-20 cm van je muur is het koudste oppervlakte in je woonruimtes, omdat er slechte tot geen isolatie is naar de kruipruimte. Hier condenseert het vocht uit de lucht dus op.

Optrekkend vocht wordt snel als dader aangewezen door de ''professionals'', maar bakstenen zuigen echt niet zo maar grondwater ruim een meter omhoog je woonkamer in, zeker niet als de stenen door ventilatie in de kruipruimte weer kunen drogen.

Is je ventilatie goed op orde? Heb zelf ook een huis gehad uit 1900 in Rijswijk, alles de laaste decennia luchtdicht gemaakt, dubbel glas etc. Zuinig met verwarmen, maar ventilatie en isolatie vloer niet aangepakt. Dan krijg je exact de klachten die jij beschrijft.
 
@Job_04 dank voor je reactie. In dat geval zou schuimbeton bijv. het probleem dus wél oplossen. Echter: hoe zeker ervan zijn dat het geen optrekkend vocht is? Behalve dat het misschien niet aannemelijk is met bakstenen? Valt dat nog anders te concluderen?
 
Behalve dat het misschien niet aannemelijk is met bakstenen? Valt dat nog anders te concluderen?
De voegen of de specie die zal in de loop van de jaren kunnen veranderen. Dit blijft een lastige kwestie. Zelf ben ik ook aan de beurt geweest.
In 1968 we wilden trouwen maar niet inwonen of op kamers of wat dan ook. In Loosduinen een woning gekocht, verbouwd met toen al een leuke subsidie van de gemeente.
Zat wat tegen de houtenbalklaag was behoorlijk verrot.
We wisten niet beter het hout vervangen door beton. De kruipruimte met zand gevuld, flink aan gewaterd, matten erin en de beton.
Het vocht kwam toen we er eenmaal in gingen wonen tot 50 cm boven de vloer.
Beton was behoorlijk goedkoper dan hout. Voor mijn gevoel was dat nog steeds een behoorlijke miskleun.

Ik vraag me af wat je met Foamglas zou kunnen bereiken dit materiaal zelf neemt absoluut geen water op. De voegen??
 
Foamglas is inderdaad een koudebrug onderbreking én tegelijk een trasraam.
 
Valt dat nog anders te concluderen?
Heb je een beetje een hoge kruipruimte? Dan zou je de vochtigheid ook in de stenen in de kruipruimte kunnen controleren, een stuk onder je vloer maar boven het zand. Als dit droger is kun je optrekkend vocht helemaal uitsluiten lijkt me.

Daarnaast kun je ook andersom gaan beredeneren of condens een verklaring is, verdiep je in relatieve luchtvochtigheid en dauwpunt. Als je dan de vochtigheid en temperatuur in huis weet, en de temperatuur net boven je vloer van de muur meet kun je inschatten of condens een verklaring is. We komen weer in het seizoen nu dat dit probleem gaat spelen, hoge luchtvochtigheid en lage temperatuur.
 
@Job_04 dank voor je reactie. In dat geval zou schuimbeton bijv. het probleem dus wél oplossen. Echter: hoe zeker ervan zijn dat het geen optrekkend vocht is? Behalve dat het misschien niet aannemelijk is met bakstenen? Valt dat nog anders te concluderen?
Wat @Job_04 vermoed over condensatie als oorzaak kan best kloppen maar dan zie je dat niet enkel onderaan de buitenmuren maar ook hoger in hoeken van kamers en vooral ook achter meubels en bekledingen tegen de buitenmuur. Het zou dan ook een aanwijzing zijn dat er zeer ondermaats wordt geventileerd. Met een constante ventilatie zoals het bij hedendaagse woningen wordt voorgeschreven is het risico op condensatievocht veel kleiner wat logisch is. Als de vochtige lucht tijdig wordt weggetrokken naar buiten toe kan die binnen niet meer voor condensatie zorgen.
En natuurlijk kan het ook een combinatie van beide mogelijke oorzaken zijn. Vochtig worden door optrekkend vocht waardoor de muur onderaan kouder wordt (natte muur versus droge muur) en daardoor nog gemakkelijker condensatievocht aantrekt zeker bij een ondermaatse ventilatie.
Je kan wel niet stellen dat optrekkend vocht niet aannemelijk is met bakstenen, integendeel. En als er inderdaad geen waterkering zit dan zou je die sowieso moeten voorzien.
Hoe dan ook, condensatie of optrekkend vocht of doorslaand vocht; een vloeropbouw met schuimbeton kan dat probleem niet oplossen
 
@Charel je verhaal over issues bovenaan de muur klinkt aannemelijk maar ik herken het zelf niet vanuit mijn oude huis.

Als ik logisch beredeneer blijf ik er toch bij dat condensatie in dit soort oude huizen eerder op plint hoogte optreed. Bij een steens muur heb je naar buiten toe namelijk 20cm steen als ''isolatie'' bij een houten vloer zonder isolatie zit je enkele centimeters steen verder al in de kruipruimte. Hier lijkt het mij dan logisch dat de muur kouder is.

Maar dit kan de topicstarter ook makkelijk verifiëren, het is zeker nachts al kouder. Meet de temperatuur op plint hoogte en bij het plafond van een buiten muur en we weten het.
 
De plaats van condensatie kan verschillen naargelang de omstandigheden maar situeert zich in alle gevallen vooral op de koudste vlakken maar ook op vlakken waar er geen of minder luchtcirculatie is. Vandaar dat je het ook vaak merkt in hoeken en achter meubilair bij ongeïsoleerde buitenmuren.
Ik ben niet zeker of een kruipkelder daarbij een rol speelt. Daar is de temperatuur in de koude seizoenen altijd heel wat hoger dan de buitentemperatuur. Het is volgens mij vooral de ongeïsoleerde verbinding met buiten (koudebrug) die de grootste oorzaak is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan