Opstook protocol vloerverwarming en ketel vergrendeling

Leandres

  • #1
Ongeveer 3 weken geleden is de vloerverwarming aangelegd (ingefreesd) en deze week is de houtenvloer gelegd.

Er is een opstook protocol afgegeven waarmee ik de vloer langzaam verwarm en weer afkoel. Hiervoor zet ik de maximaal thermostaat op de vloerverwarming verdeler per 24 uur op respectievelijk 25, 30, 35, 40 graden en weer terug. Hartstikke mooi bedacht allemaal echter de Nefit Topline HR30 vindt hier wat van. Die kan zijn warmte niet kwijt en springt in de vergrendeling. Hierdoor is het ondoenlijk om de verdeler langzaam de vloer te laten verwarmen.

Nu heb ik beneden geen radiatoren meer en boven zijn alle radiatoren voorzien van een thermostaatkraan. Om flow te garanderen is nabij de verdeler een bypass geplaatst. Echter ik vraag mij af of en hoe deze ingesteld moet zijn.
Ik meet middels domotica de aanvoer en retour bij ketel. Als de bypass zou ingrijpen had ik verwacht snel een oplopende retour temperatuur te zien. Echter er gebeurd volgens mij iets anders.




Afstellen bypass de juiste richting of vermogen ketel aanpassen?
 

Marcn88

  • #2
De bypass dient ongeveer op 0,3 afvesteld te worden,
Hij moet juist beginnen te openen als de thermostaatknop op de verdeler begint dicht te lopen dit kunt u dus gewoon simuleren door als de ketel warmte levert de knop wat dicht te draaien de bypass moet dan openen.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Leandres schreef:
Er is een opstook protocol afgegeven waarmee ik de vloer langzaam verwarm en weer afkoel. Hiervoor zet ik de maximaal thermostaat op de vloerverwarming verdeler per 24 uur op respectievelijk 25, 30, 35, 40 graden en weer terug.
Daar begint het al: je leest nergens dat je de maximaalthermostaat moet veranderen, maar de thermostaatknop in de aanvoer van de verdeler.

Leandres schreef:
Hartstikke mooi bedacht allemaal echter de Nefit Topline HR30 vindt hier wat van. Die kan zijn warmte niet kwijt en springt in de vergrendeling. Hierdoor is het ondoenlijk om de verdeler langzaam de vloer te laten verwarmen.
Als je alles goed doet, hoeft dat echter helemaal geen probleem te zijn
Leandres schreef:
Nu heb ik beneden geen radiatoren meer en boven zijn alle radiatoren voorzien van een thermostaatkraan. Om flow te garanderen is nabij de verdeler een bypass geplaatst. Echter ik vraag mij af of en hoe deze ingesteld moet zijn.
Afblijven!! Staat altijd ingesteld op ca 0,3 en laat dat zo.

Lees nou ook eens goed hoe je het opstookprotocol moet doorlopen en zet boven desnoods wat radiatoren open, dan heb je dat probleem niet.
Mogelijk zit de bypass verkeerd gemonteerd.
 

Leandres

  • #4
Er zit maar 1 thermostaatkraan op de verdeler, dus ik denk dat we onverhoopt hetzelfde bedoelen.

Deze knop staat nu op 25 graden.

De bypass zit correct, dit heb ik nog een keer extra gecontroleerd.

Ik heb de radiator in de badkamer vol open gezet. De ketel draait nu al zeker 10 uur non stop op 17% modulatie met hele mooie retour waarden. Vind ik.

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu