Opstartprotocol Vloerverwarming

Ezra

  • #1
Mannen en vrouwen,

Vergeef me mijn wellicht sullige vraag, maar het volgende:

2 weken geleden is in onze keuken een anhydriet dekvloer gestort over de vloerverwarming in onze keuken. Dit is de enige vvw die wij hebben, de rest van het huis heeft radiatoren.

Ik heb het opstartprotocol gevonden, maar vraag me af hoe ik dit praktisch nu moet doen? Ik begrijp dat ik de temp in de vloer zo constant mogelijk moet houden gedurende de dag en dan per dag de temp wat opschroeven.

Ik begrijp dus dat de ketel de komende dagen overuren gaat draaien, maar hoe zorg ik er nou voor dat er warmtevraag blijft zonder dat ik de tent uit zweet?

Kortom, wat zijn de juiste instellingen voor radiatoren, kamerthermostaat en vloerverwarmingthermostaat? Moet ik zoveel mogelijk radiatoren dicht draaien en de kamerthermostaat hoog zetten zodat de warmtevraag blijft?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Vraag is: HOE is die vloerverwarming aangesloten.
Is dat met een eigen verdeler of via een RTL ventiel??

En daarnaast: 2 weken nadat de dekvloer is gestort, is te kort. Nog even weken wachten met aan zetten, tot ca 5-6 weken nadat de dekvloer is gestort.
 

Ezra

  • #3
De vloerverwarming heeft een eigen verdeler.

Bij een anhydrietvloer kan het opstartprotocol eerder in werking treden dan bij een zandcementdekvloer. Het schijnt na een week al te kunnen, maar aangeraden wordt minimaal 2 weken te wachten. Dat is wat me is verteld (en wat ik ook op diverse vloerensites teruglees).
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Ik adviseer alleen met een veilige marge.
Over opstartprotocol is wel e.e.a. te vinden op dit forum. (ik stuur u de link naar opstarten vloerverwarming op onze eigen website)
 

Ezra

  • #5
Beste DeGooyer,

Bedankt voor de link, staan een paar handige zaken in. Maar, ik ben reeds bekend met het opstartprotocol zelf. Dat de temperatuur van de vloerverwarming geleidelijk omhoog moet en dat ik dat regel met de thermostaat op de vloerverwarming zelf.

Maar, mijn vraag gaat erover hoe ik de vloerverwarming voor langere tijd op dezelfde warmte houd. De vloerverwarming verwarmt immers alleen als de ketel ook warmte geeft. Ik neem een beetje aan dat het dan de bedoeling is dat de ketel zo lang mogelijk warmte blijft geven aan de vloerverwarming. Maar, als het in huis warmer wordt dan de kamerthermostaat staat ingesteld, dan stopt de ketel uiteraard. En dan koelt de vloerverwarming ook weer af en dat lijkt me nou net niet de bedoeling van het opstartprotocol?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Dan is de enige manier een zoneregeling, waarbij je de cv-ketel niet alleen vanuit de woonkamer, maar separaat ook vanuit de keuken de cv-ketel aanstuurt.
Op die manier kun je de vloer verwarmd houden.
Dat heeft niets met het opstartprotocol te maken.

Google even op "zoneregeling" of "etageregeling" dan vind je ongetwijfeld wat voorbeelden.
 

Ezra

  • #7
Ik geloof dat we een beetje langs elkaar heen praten :D

Laat ik mijn vraag nog eens anders stellen: Als het opstartprotocol voorschrijft dat het water in de vloerverwarming op een bepaalde dag bijvoorbeeld 30 graden moet zijn. Betekent dit dan dat het water die hele dag constant die temperatuur moet hebben of mag het ook iets koeler worden wanneer de ketel weer afslaat en weer opwarmen tot die 30 graden diezelfde dag. Kortom, vereist het opstartprotocol een continue waterwarmte in de vloerverwarming of mag het 'schommelen' zolang hij die dag maar niet boven de 30 graden komt?

PS: Ik ga sowieso even kijken naar zo'n zoneregeling, want ook bij in gebruik zijnde vloerverwarming is aparte regeling wel fijn volgens mij.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
Het in gebruik nemen van een vloerverwarming heeft alleen zin als de cv-ketel ook "aan" geschakeld is.

Ik kom dit vaker tegen, met name in de zomerperiode: men draait dan maar wat aan de thermostaatknop op de verdeler, maar dat heeft totaal geen zin als de ketel niet aan staan.

Wordt de cv-ketel dus centraal aan/uit gezet, dan zal je de thermostaat zo hoog moeten zetten, dat deze aan blijft.
Als de ketel niet aan staat zal ook de vloerverwarming niet voorzien kunnen worden van warm water. Liefst geruime tijd constant op eenzelfde temperatuur, zodat je jezelf ook kunt overtuigen van de goede werking van de vloerverwarming.
 

Ezra

  • #9
Ik was nog benieuwd of het wellicht zinvol is om de CV-water temperatuur naar beneden te schroeven tijdens het opstartprotocol. De thermostaat op de vloerverwarming heeft immers de eerste dagen minder dan 30 graden nodig. De rest van het huis krijgt op die manier ook een lagere temperatuur, waardoor het niet zo snel zal opwarmen en de ketel dus warmte blijft geven aan de vloerverwarming. De CV-water temperatuur mee laten oplopen tijdens het opstartprotocol.

Als dat een optie is, moet ik dan nog ergens rekening mee houden?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #10
Dat hele opstarten wordt overigens nogal eens behoolijk overdreven.
Wanneer de vloerverwarming er al langer dan ca 6-8 weken in ligt is alles al behoorlijk "gewend" aan de situatie en kan je best heel voorzichtig met ca 25 graden op de thermostaat van de verdeler gaan stoken. En daarna langzaam per dag wat verhogen tot het niveau wat het uiteindelijk moet worden.(bij tegels ca 40 graden is genoeg)

De verdeler is een mengverdeler: het afgekoelde water wat al door de vloer is gestroomd (en de warmte aan de vloer heeft afgegeven) wordt gemengd met het verse water vanuit de ketel (tot de temperatuur die je instelt op de thermostaat van de verdeler)
Het water vanuit de ketel moet dan minimaal 30-35 graden C zijn: daaraan heb je niet zo heel veel voor je radiatoren.
Ik zou die ketel maar met rust laten....
 

Ezra

  • #11
Vergeef me mijn ongetwijfeld amateur-vragen en sowieso erg bedankt voor je geduldige antwoorden. Ik waardeer je tijd erg.
Degooyer schreef:
Het water vanuit de ketel moet dan minimaal 30-35 graden C zijn: daaraan heb je niet zo heel veel voor je radiatoren.
Ik zou die ketel maar met rust laten....
Dat is eigenlijk precies wat mijn jan-boeren-fluitjes redenatie is. Als ik mijn CV-water nu wat lager instel (uiteraard wel hoger dan de waarde die mijn vloerverwarming nu nodig heeft), dan krijg ik dus een lagere temperatuur in mijn radiatoren en die zullen dan dus weinig verwarmen. Ergo, de ingestelde temperatuur op mijn kamerthermostaat wordt niet of heel laat bereikt en dus blijft de vloerverwarming warm water ontvangen van de ketel.

Dat niet verwarmen van mijn huis tijdens het opstartprotocol is nu juist wat ik wil bereiken. Of is wat ik wil gewoon niet haalbaar? Want dan zou je in de zomer geen opstartprotocol kunnen volgen, toch (of je helemaal het apelazarus zweten in je huis... :D )

Uiteraard moet ik de boel NA het opstartprotocol weer zodanig inregelen dat zowel het huis als de vloerverwarming het naar believen doen. Mijn vragen gaan alleen over het opstarten, niet over de "gebruiksfase" daarna.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu