Opnieuw kitten ramen

Thijzzz

  • #1
Hallo,

Ik wil onze kozijnen in de woonkamer opnieuw kitten. Heb het idee dat het her-en-der wat tocht, en dat het van de kozijnen afkomt.

Het is van die oude bruine kit, die al aan het brokkelen is.

De vraag is nu:

- zelf doen of een kitter laten komen? Ik heb weinig ervaring met kitten en weet dat het een precies werkje is.

- direct over oude kit heen, of moet het voorbehandeld/verwijderd worden?

Alvast bedankt!


 

Pepjo

  • #2
Ik ken je behendigheid niet, maar je moet in ieder geval de oude kit verwijderen.
 

Thijzzz

  • #3
OK. De kit is echter zodanig ingedroogd dat er bijna niets meer uitsteekt.

Het kleine randje dat uitsteekt kan ik afsnijden, maar wat er echt tussen raam en kozijn zit, moet dat er ook uit?
 

Daveys

  • #4
Wil je zeker weten dat de nieuwe kit goed blijft zitten dan moet je echt alle oude kit verwijderen. Dit gaat redelijk makkelijk met een breekmesje die je in alle bouwmarkten kan kopen. Haal het mesjes eerst recht langs het hout en begin daarin met het wegsnijden van de overige kit. Voordeel is dat je bijna niet meer "per ongeluk" in het houtwerk snijd met je mesje.

Als je alles eruit hebt en mooi schoon en vetvrij hebt gemaakt is het klaar om te kitten. Het moet wel helemaal droog zijn in de naden. Met afplaktape kan je zelf bijna niet fout, 1 strook op het raam en 1 op het houtwerk. Heb je er geen vertrouwen in dan zou ik een kitbedrijf bellen. Kost je wel een paar honderd (afhankelijk van het aantal meters) maar dan weet je zeker dat het netjes is. Het scheelt dus wel heel veel geld als je het zelf doet. Probeer anders eens 1 raam te doen en als dat goed gaat doe je de rest.
 

Deschilder

  • #5
Als het oude bruine kit is dan is het butyleen kit deze is meestal zeer hard, je kunt hem voorzichtig verwijderen met een kleine harstalen krabber de vlakke kant op het glas en het hoekje in de kit dit is makkelijker dan met stanly mes of breekmes.
als de kit enkel milimetrs eruit is het geheel schoonmaken en opnieuw kitten liefst met een zwaluw Hybriseal 2ps kit strak kitten en ventuele resten een dag laten met doek en terpentine verwijderen.
succes VOL
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #6
Neem anders even contact op met een glaszetter deze hebben er speciale aparaatje's voor.
Om al de kit te verwijderen met een mes is niet te doen.
Deze beglazing is natte beglazing dus het glas zit volledig in de kit.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Zoals Deschilder als vermeldde: het gaat hier om butyleenkit.

Wij halen dit uit met een gereedschap waarop paddelstoelvoprmige messen zijn te bevestigen. Hiermee kunt u relatief snel en zonder het glas / glaslatten te beschadigen kit verwijderen.

Ik zou er eerst een schildersbedrijf bijhalen wat tevens glas levert en zet. Deze zullen mogelijk een kans zien om in de bestaande situatie iets te doen. Hoe er wel rekening mee dat, als dit al was aangebracht, ook het pe-band kapot is.

Een glaszettersbedrijf zal u vrijwel direct vragen naar de ouderdom van de ramen en u adviseren om nieuwe beglazing te nemen. De reden is dat uitnemen, sponning reinigen 2x gronden, het aanbrengen van nieuw pe-band en windosealkit u weer 10 jaar garantie geven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu