Oplossing voor afbladderende latex

Knijntje

 • #1
Dag allemaal,
IK heb een muur al een paar keer voorgestreken, geplamuurd en één keer met latex gedaan. Het was voorstrijk voor zuigende ondergronden. Dit werkt natuurlijk niet om dingen vast te zetten. Maar goed; dat moet je ondervinden. Elke keer dat ik een roller gebruik laat er wel op twee of 3 plekken verf los.

Ik heb de muur gerepareerd en hij is weer perfect. Daarna heb ik hem twee keer (terwijl het nog nat was de tweede keer) in de fixeer-voorstrijk gezet. Het gaat maar om een muurtje van 10m2. Nu wordt het heel erg spannend of het eindelijk gaat lukken de muur mooi te houden bij het rollen. Zo niet dan zit ik echt met mijn handen in het haar. Het is een perfecte muur verder!! Prachtig strak. Heeft er iemnand een ander idee om de muur mooi in de latex te krijgen?

Mijn dank zou groot zijn :)

PS: laten spuiten gaat lastig worden omdat het voor zo'n kleine muur niet rendabel is. Het afplakken duurt langer dan het spuiten en schoonmaken van de verfspuit
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #2
Ik heb niet direct een antwoord maar heb ook een dergelijke ervaring met voorstrijkmiddel en tex.
Misschien is het de kunst om juist zo weinig mogelijk voorstrijkmiddel te gebruiken.
Dit heb ik de afgelopen maand ook gedaan op een nieuw gestukte muur en dat is goed gegaan.
(één dunne laag voorstrijkmiddel en twee lagen tex)

PS,
Zou een voorstrijkmiddel eigenlijk wel nodig zijn?
 

Knijntje

 • #3
Dank je wel Ronny... Nou het is niet een vers gestucte muur. Ook geen nieuwe muur. Hij heeft ooit al in de latex gestaan. Dat moet ik er even bij vertellen. Ik heb hem na voorstrijken wél met stuc strak getrokken. Zeg maar geplamuurd met een spakmes. Tussen uitgebreid plamuren en stucen in, zeg maar. Daarna licht geschuurd en proces herhaald. Heel mooi geworden iig. Sommige delen van de muur zag je nog de originele latex van de vorige eigenaar (of mijn voorstrijk eigenlijk). Dus om verschil in zuiging te voorkomen moest ik sowieso wel weer voorstrijken voordat ik latex kon aanbrengen.

Ik hoorde van een schilder dat fixeer-voorstrijk door sommige lagen heen kan dringen en alsnog ervoor kan zorgen dat verf of stuc met elkaar (en soms zelfs de ondergrond) "verlijmd" kan worden. Dus dat het het proberen waard was. Toen heb ik de gok maar gewaagd.

Maar omdat ik er al zoveel werk in heb zitten en de muur nu weer perfect is (voor de derde keer, snik) ben ik bang om weer met een vachtroller aan de gang te gaan. Ik heb namelijk gemerkt dat vachtrollers de neiging hebben om een probleemondergrond mee te zuigen/trekken. Ik gebruikte tot nu toe een teflon "vacht" -roller.
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #4
Ik vindt het ook lastig om te bepalen wat nu de beste manier is.
Zo hebben we onlangs de slaapkamer muur 5 keer opnieuw geverfd.
Eerste laag wit, was perfect maar niet mooi genoeg qua kleur.
Daarna twee lagen groen, geweldig mooie kleur maar niet overal egaal dekkend.
(was helaas een hele dure project verf)
En daarna twee lagen groen van een ander, iets goedkoper merk met ongeveer dezelfde kleur.
Die zit er nu prima uit.

Het blijft een gedoe voor de leek zoals ons.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #5
Verf aanbrengen en er dan meteen afblijven.
Dus niet even nog een keer narollen om het mooi egaal te krijgen zoals je normaal gewend bent.
Dus goed opletten dat je niet nog een keer over een stuk gaat waar al verf opzit en telkens kleine stukjes doen zodat het geen tijd krijgt om wat aan te drogen.
Vervolgens de verf dan goed laten drogen en daarna nog een keer verven.
 

Knijntje

 • #6
Ja, ervoor zorgen dat het geen tijd krijgt om te verweken. Dat deed ik al. Er was helaas tóch een hele rits van bladders die ik eraf trok, op 1 bepaalde plaats...

Maar misschien moet ik veel minder verf op de roller nemen zodat ik weinig te verdelen heb en zelfs nog minder vaak er overheen hoef. Het wordt dan toch een soort van "minder nat". Het is tóch goed dat je het nog even noemt. Misschien dat ik dat ga proberen.

Tenzij iemand anders nog een idee heeft. Een andere manier van aanbrengen dan met een roller, die tóch mooier wordt dan met een kwast! Ik ben bang dat die manier er niet is
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #7
Vooral dat minder vaak over dezelfde plek gaan is erg belangrijk.
Bij mijn broer had ik hetzelfde en daar was het verf opzetten, uitrollen en afblijven.
Pas nadat alles droog was kon je beter gaan uitrollen ed. maar ook dan moest je nog oppassen.
 

Knijntje

 • #8
Dank je wel..., fingers crossed, ik laat het nog wel even horen...

P.s.: @Ronny, ja 5 keer opnieuw "moeten" verven dan is de lol er wel vanaf. Ik kan me er veel bij voorstellen... Damn...
 

Tiho

 • #9
Klinkt mij toch meer alsof dr laag die je erop geplamuurd hebt, eraf komt als deze nat wordt van de verf.
 

Knijntje

 • #10
...alles tot aan de gipsplaat komt eraf. Ik denk dat de platen gewoon helemaal niet zijn voorgestreken door iemand die haast had of zo. Puur grijs zijn ze nog en iets ruwig zoals een verse gipsplaat eruit ziet. Erg fijn ;)
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #11
Zijn er dan wel stuc gipsplaten gebruikt?
Normaal hoef je een stucplaat nl. helemaal niet voor te behandelen, gewoon de naden voorzien van gaastape, dichtstrijken, schroefgaten dichtstrijken en klaar.
Vaak zijn dit platen met een wat donkerdere papierlaag.
Zijn er gipsplaten gebruikt met een witte papierlaag dan zijn dat vaak geen stucplaten en deze moeten wel voorbehandeld worden.
 

Knijntje

 • #12
Hmmm, het zou kunnen dat het stucplaten waren. Moeilijk te zeggen. Het is grijs inderdaad. Dat iig. Ik denk dat er direct over heen is geverfd met latex en alleen de naden zijn dichtgesmeerd. Want waar het ook loslaat heb ik niet veel verschil in hoogte. Er zal dus geen stuc op gezeten hebben (gelukkig, want de mp75 droogt dan snel en heb ik het in twee snelle laagjes gerepareerd (het was nl. geen fix 'n finish, maar dat maakt voor het verhaal niet uit verder).

maar goed het probleem blijft hetzelfde... de aanvankelijke latex laag heeft niet gehecht op de stucplaten of gipsplaten. Misschien was het hele slechte latex. Zou ook nog kunnen.. IK hoop dat het nu goed gaat. Ga straks aan de slag
 

Tiho

 • #13
Succes 🤞
 

Knijntje

 • #14
Thx..., gelukt! Moet nog een laagje, maar vooralsnog geslaagd mensen :D
 

Tiho

 • #15
Gelukkig.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu