Oplossing lekkage sifon/afvoer condenswater cv

Hankezp

  • #1
Op de foto is de afvoerleiding zichtbaar, waarop de keukengootsteen incl. vaatwasser en de condensslang van de cv (slangetje in sifon) is aangesloten. De leiding loopt in de kelder onder de keuken door. De cv staat in de kelder opgesteld.

Probleem: bij het leeglaten lopen van de keukengootsteen en/of het aanzetten van de vaatwasser komt er schuim en wat water via de sifon omhoog. Ondanks dat het een klushok betreft en het verder geen kwaad kan wil ik het eenvoudig oplossen. Hoe zouden jullie dit doen?

Ik overweeg een afdekkapje (rood 40 mm, vastzetten met een slangenklem) bovenop de sifon te maken met een klein gaatje voor de cv-slang, zodat er minder schuim/water langs kan komen. Voordeel is dat ik niet hoef te zagen/onderdelen hoef te vernieuwen. Het zal alleen niet 100% waterdicht zijn…

Iemand betere suggesties? Alvast veel dank!

Gr.
Hankezp
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
De condens van de ketel moet nu helemaal omhoog, langs het plafond, en dan vanzelf leeglopen in de sifon? Lijkt mij niet correct, want daarmee staat er ook vocht in de ketel.

De oplossing moet je volgens mij zoeken in een condensopvoerpomp, welke je waterdicht aansluit op de riolering.

Maar even verder kijkend: heeft je riolering wel voldoende afschot? En waar zit de ontluchting? Want dat kon ook nog wel eens de oorzaak zijn..

Luchttoevoer kun je regelen met een beluchter in het keukenkastje. Echter een ontluchter, om overdruk kwijt te raken, zou ik daar niet willen hebben...
 

Hankezp

  • #3
@ Walker: terechte opmerking voor wat betreft de afvoer van condens, maar deze slang komt uit de condensopvoerpomp van de cv.

Alle afvoeren functioneren goed, maar het afschot van de riolering is inderdaad beperkt. Ontluchting is volgens mij wel goed. Eigenlijk had er een terugslagklep voor het sifon geplaatst moeten worden, maar dat past niet/lijkt me erg ingewikkeld.

Mijn idee was inderdaad om de afvoerslang van de condens met een waterdichte aansluiting te maken op de riolering (in dit geval de sifon). Echter, hoe moet ik dit doen? Is mijn hobbymethode ok? Of moet ik een soort afsluitdop zoeken met een soort aansluiting voor de condensafvoerslang erop?
 

Hankezp

  • #4
Niemand een suggestie?

Is dit misschien iets? Sifon eraf halen door lijm te laten smelten met verfbrander en dan deze erin lijmen?

 

Hankezp

  • #5
Helaas, nog geen reacties.

Probeer het voorlopig met een geimproviseerde oplossing: rode vuldop van 40 mm die ik omgekeerd heb gemonteerd met een klein gaatje voor de condensslang en een slangenklem eromheen.

Mocht iemand een betere suggestie hebben, dan hou ik me graag aanbevolen!
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #6
Dat verloop kan wel, maar ik zou er wel een sifon tussen houden ivm rioolgassen.
Je kan ook met bochten een sifon maken, die wat lager is.
Je hebt dan wel het risico dat het water van de keuken terug komt naar je condenswaterpomp, maar dat is een kwestie van proberen.
 

Hankezp

  • #7
Dank voor alle tips. Heb soort van dop op bovenkant bestaande sifon gemaakt en dat houdt vooralsnog al het vuile water uit de keuken tegen!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu