Open Verdeler nodig voor een Atag 51kW ketel??

Jeroen68

  • #1
Ik kon maar geen informatie vinden over installatie van cv ketels en boilers op de sites van de fabrikanten. Nu echter gezien dat de duitse atag site info installatie instructies heeft (40 pagina's) voor de ketels en de engelse bijvoorbeeld 30pagina's over de varianten voor de rookafvoer.

Wat schets mijn verbazing: Er staat dat een Q51 met een open verdeler dient aangesloten worden in de installatie instructie. Ditzelfde vind ik op populaire sites die ze verkopen: "De Q51 en 60 zijn altijd extra te voorzien van een open verdeler en installatiepomp! "

Kan iemand me hier helpen? Ik wil een 200l boiler ernaast zetten en hem verplaatsen. Echter geen open verdeler gezien. Ook niet bij de 51kw combiketel die ik ook heb hangen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Of een open verdeler in nederland verplicht is, durf ik je zo niet te zeggen.
Wel is het verplicht een boiler met dubbele scheiding te hebben vanaf een vermogen van 45 KW.
 

Jeroen68

  • #3
Hmm, ik ga er inderdaad een boiler naast zetten maar zit gelukkig net onder die 45kW. Wellicht dat in verschillende landen de normen anders zijn. De quote in mijn eerste post komt echter van de bijna standaard nederlandse online verwarmingsmaterialenwinkels (zonder namen te noemen). En dan wel van 3 verschillende. En wat is dan eigenlijk het idee van zo'n open verdeler. Snap het eigenlijk niet.
 

E Bere

  • #4
De openverdeler is bij Atag ketels 51 en 60 KW verplicht om te plaatsen. Dit heeft te maken met de doorstroming over de ketel/ installatie. Omdat de wisselaar al dermate veel weerstand heeft blijft er van de opvoerhoogte van de pomp niet veel over. Omdat 51 en 60 kw toestellen op installaties worden geplaatst die groter zijn dan een doorsnee woning heeft ook de installatie meer nodige van de pomp. Om problemen hiermee te voorkomen heeft Atag een openverdeler verplicht.
(geen openverdeler is volgens mijn ook geen garantie bij Atag)

Wat betrefd de dubbele scheiding de Q51 heeft een vermogen van 49.9kw hierdoor is het toegestaan een enkel gescheiding boiler toetepassen.
 

Jeroen68

  • #5
E Bere, de info die je nu geeft is werkelijk fantastisch. Het komt dus door de weerstand van de wisselaar in de ketel. En een pomp die dan niet ook nog eens de rest van de installatie kan verpompen.

Dat lost waarschijnlijjk ook het probleem met de andere ketel op. Ik heb ook blauwe engel 51 combi ketel. Geen open verdeler. De vorige eigenaar heeft de atag monteur vele keren teruggehad omdat hij niet goed verwarmde. Nu diezelfde combiketel sinds gisteren gebruikt om 4 grote radiatoren te verwarmen en dat doet ie op een heeeeellll laag pitje. Je kunt ook horen dat ie zichzelf corrigeert naar een laag vermogen. Is het gebrek aan een open verdeler daarmee wellicht verklaard?

En dan de volgende vraag: monteer ik na de open verdeler direct een extra pomp? Hoe moet ik die dimensioneren?

Voor het complete plaatje: 900m3 inhoud, 110 jaar oud, half vrijstaand met erg veel glas. Atag solo wordt gecombineerd met 200l atag boiler (vanochtend geleverd). Dus ik moet aanschaffen:
- 3weg klep (vc2010 volgens suggestie fabrikant) en inlaatcombinatie voor de boiler (plus thermostatisch mengventiel?)
- open verdeler
- pomp

Gaat dit de goede kant op?
 

E Bere

  • #6
De demensionering van de pomp heeft temaken met leiding lengte ,diameter en inhoud van het systeem. Hier is op afstand geen zinnig woord over te vertellen. ( mischien installateur vragen).

De Pomp sluit je direct onder de openverdeler aan en deze geef je spanning van de ketel. Op de klemmenstrook van de Atag zit een extern pomp contact/ geeft 230V gelijktijdig met de toestel pomp.

Dat de ketel met 4 radiatoren op een heeeel laag pitje gaat branden kan komen doordat hij teweinig vermogen kwijt kan en daarom terug moduleerd op aanvoer retour temperatuur.
 

Chathanky

  • #7
E Bere schreef:
De openverdeler is bij Atag ketels 51 en 60 KW verplicht om te plaatsen. Dit heeft te maken met de doorstroming over de ketel/ installatie. Omdat de wisselaar al dermate veel weerstand heeft blijft er van de opvoerhoogte van de pomp niet veel over. Omdat 51 en 60 kw toestellen op installaties worden geplaatst die groter zijn dan een doorsnee woning heeft ook de installatie meer nodige van de pomp. Om problemen hiermee te voorkomen heeft Atag een openverdeler verplicht.
(geen openverdeler is volgens mijn ook geen garantie bij Atag)

Wat betrefd de dubbele scheiding de Q51 heeft een vermogen van 49.9kw hierdoor is het toegestaan een enkel gescheiding boiler toetepassen.
Ik weet niet waar je het vandaan haalt maar niet uit de installatievoorschriften van Atag.

Letterlijk citaat:

Het S-HR 60 toestel beschikt over een circulatiepomp
die een restopvoerhoogte voor de installatie heeft van
20 kPa. Dit houdt in dat het toestel normaal kan functioneren
bij installaties die een installatieweerstand hebben
tot 20 kPa en bij ATAG cascade installaties.
Indien de installatieweerstand hoger is dan 20 kPa, zal
het toestel automatisch het vermogen reduceren.
Indien de capaciteit van de toestelpomp onvoldoende
is, kan een extra externe pomp in serie met het toestel
worden geïnstalleerd. De voeding voor deze externe
circulatiepomp kan in het toestel op het aansluitblok
worden aangesloten, waardoor deze pomp op dezelfde
tijdstippen schakelt als de toestelpomp.

Mocht je pompvermogen te kort komen is een open verdeler zeker wel een optie.
Heb je bv. 30 kw aan radiatoren dan past de ketel bij meer weerstand het vermogen aan of verlaag je het maximaal cv vermogen naar +/- 30kw.

Voor de 51 kw versie geldt een installatieweerstand van max. 25 kpa.
Wat betreft de boiler: het ww vermogen is maximaal 44,9 kw en zo hoef je niet een boiler aan te schaffen met dubbele scheiding.
Houd wel rekening dat je een boiler kiest die het ketelvermogen kan overdragen aan de boiler zie
installatievoorschrift
 

Jeroen68

  • #8
Dank heren voor de hulp. Dit helpt wel degelijk! Ik heb gisteren gesproken met DE atag installateur van mijn stad. Die wist dat het een probleem was, maar kwam er niet uit. De installatie is destijds gebouwd door DE atag installateur van de chique regio hiernaast met 100-en woningen boven de 1000kuub. Deze is 5keer terug geweest en heeft het nooit opgelost.

Oftewel, het je installateur vragen lost het in mijn geval niet op. Vandaar ook dat ik dit forum enorm waardeer. Ik zal ook ATAG nog even bellen. Wellicht dat die het weten.

Leuk ander detail: sinds twee dagen is de driewegklep van een Q51 combinatieketel kapot. Als we 's ochtends douchen is het warm water nog warm genoeg, maar er hoeft maar zeer weining warm water bij (geen thermostaatkraan, badkamer uit 1950...). Door het 'lek' in de klep pompt ie ook op vol vermogen de rest van het water door de woonkamer. Daar staat thermostaat uit. Zo snel als het dan 20graden is heb ik nog niet eerder meegemaakt. Normaal moduleert de boiler iedere keer naar beneden in vermogen. Mijn doel wordt om die ketel zo te krijgen dat ik de volle 45kw ervan in die 10kw aan radiatoren beneden krijg gepompt. Zonder dat de ketel denkt dat het niet nodig is.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #9
Ik kan je wel vertellen hoe dat komt:
1. Waarschijnlijk stookt hij in WW modus tot een hogere temperatuur.
2. Normaal gesproken moduleren ketels ook nog op delta-t, oftewel ze willen het verschil tussen aanvoer en retour bv 20 graden hebben.
Wordtverschil meer, moduleren ze terug. Wordt de ingesteld aanvoer bereikt, moduleren ze ook terug.

Als je dus niet moduleert op delta t, dan is het prima mogelijk dat die enorm hoog wordt, zeker ook omdat het door 10KW aan radiators moet, waardoor de flow ook niet denderend is.
 

Jeroen68

  • #10
1. Klinkt inderdaad logisch, Ingmar89.
2. Snap ik en is inderdaad een manier van zuinig stoken. Maar hij moduleert binnen 10sec terug. Geen enkel systeem zou dan al een warme retour hebben om binnen de delta T te blijven. Ik vrees dat er niet genoeg stroming is waardoor de uitgaande T in zijn optiek veel te hoog is. Klopt het dat een moderne ketel geen flow meter meer heeft, maar naar de temperatuur kijkt om een te lage flow te bepalen? En zijn er flow meters in te koop die ik in mijn 35mm CV buisjes kan zetten om dat eens te monitoren?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #11
Dat is juist het hele punt:
Het hele systeem is koud, en jij zet je thermostaat omhoog.
laten we zeggen dat al het water 20 graden is. De ketel gaat aan, en warm het water op, tot zeg 40 graden. Op dat moment is het verschil tussen aanvoer en retour(delta T) dus 20 graden. Hij zal dan terugmoduleren om die 20 graden te behouden. Pas als de retour in temperatuur begint te stijgen, gaat de aanvoer dus mee.
Dus als de retour naar 30 graden gaat, gaat de aanvoer omhoog naar 50.
Als je niet moduleert op delta T, dan zal hij gelijk naar de ingesteld aanvoertemperatuur streven, zeg 70 graden. En dus moduleert hij dan minder terug.
 

Jeroen68

  • #12
Klinkt zeer aannemelijk! Die deltaT van 20graden is perfect als het systeem eenmaal warm is. Het bespaart ongetwijfeld een heleboel gas, voorkomt dat de ketel iedere keer kort aanslaat en dergelijke. Maar hoe zorg ik er nu voor om dat ie dit NIET doet bij de opstart? Zijn daar instellingen voor?

Ik heb geen atag brain, maar die heeft een zogenaamde booster functie. Die doet waarschijnlijk precies dat.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #13
Dat kan gewoon niet. U heeft maar 10kw aan radiatoren. De ketel kan dus ook nooiit zijn volle vermogen kwijt. Een te grote delta-t is bovendien schadelijk voor het toestel, vandaar dat deze terugmoduleert. Je kunt gewoon onvoldoende stroming creeeren over 10kw aan radiatoren om 50kw kwijt te kunnen. Zelfs bij het aanwarmen. Opwarmen kost nu eenmaal een bepaalde tijd.

U moet gewoon zorgen voor een goed gebalanceerde installatie. Voldoende radiatoren en een bijpassend ketelvermogen.
 

Jeroen68

  • #14
OK Hartelijk dank! Helemaal met U eens.

Ik heb Atag gesproken en de open verdeler gaat erin. Ik moet hem over een paar dagen binnen hebben. En met alle respect voor Atag dealers, ZIJ zijn degene die bepaald hebben dat het een Q51 (2 stuks zelfs) moesten worden. Zijn 5 keer terug geweest en hebben het nooit aan de praat gekregen. Voor mij is het hobby en ik vind het leuk het nu wel voor elkaar te krijgen.

Nogmaals dank voor alle hulp. Het zou moeten lukken (nu nog even de tweede pomp uitzoeken....)
 

Jeroen68

  • #15
Gisterenavond een nieuw experiment gedaan: Een bypass in de aan en afvoerleidingen gemaakt. Dusdanig dat direct bij opstarten de deltaT naar 15 graden ging (aanvoer 50gr, retour 35graden). In de verwachting dat ie dan WEL op vol vermogen zou gaan draaien. Ik zou dan direct de bypass dichter gedraaid hebben om het temperatuurverschil in stand te houden.

Het effect was echter: geen verschil. Hij draait hoorbaar op zijn zachtste stand. Dit is echter tegen mijn verwachting en het geschreven hierboven in. Blijkbaar kijkt ie naar nog iets anders dan de deltaT. Mijn vraag is: wat?

PS: welk nummer onder de parameters en info geeft aan welk vermogen ie daadwerkelijk afgeeft? Hij staat ingesteld op max 44.9kW.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu