Vloerverwarming & CV-ketel: open of gesloten verdeler?

Pabla

  • #1
Wellicht staat het antwoord al ergens op het forum maar door de bomen zie ik het bos niet meer en kom het op Google ook niet tegen: welk type verdeler het beste te gebruiken bij vloerverwarming met een CV-ketel?

Uitgangspositie is een goed geïsoleerd huis van 3 verdiepingen met elk 5 groepen (max lengte 100m), moderne modulerende HR CV-ketel, geen andere verwarmingsbronnen en alleen vloerverwarming (geen radiatoren of zo).

Bij een warmtepomp is de keuze meestal een gesloten verdeler zonder pomp omdat de WP een constante lage temperatuur aanlevert. Het wordt dan allemaal geregeld door de WP en er vindt geen bijmenging plaats. Maar bij een CV-ketel lees ik verschillende verhalen/meningen. Daar zou een open verdeler met pomp en thermostaat wel nuttig kunnen zijn, bv. voor het reguleren van de aanvoertemperatuur en het bijmengen van het retourwater.

De vraag is eigelijk wat het beste/voordeligste/efficiëntste is: hogere temperatuur aanvoer (meer gasverbruik echter kortere duur) of lagere met minder gasverbruik doch langere tijd? En is een moderne HR CV-ketel wel geschikt als lage temperatuur bron? Klinkt net een beetje als met een Ferrari constant 40 rijdt.. :*)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je kan een ketel ook best vol gas 40 graden water laten maken.

Alles word bepaald door de installatie, als deze met ltv voldoende vermogen afgeeft zal de ketel helemaal niet naar zijn maximaal temperatuur gaan.

Dus alle afgifte is ltv.
Het minimale vermogen waarop de ketel kan werken is lager dan het vermogen van de afgifte en je pomp kan het debiet van de installatie halen en je dus fatsoenlijk de waterstromen kan inregelen of zelfs dynamische kranen toepast dan kan je een gesloten systeem maken, anders word het toch of centraal open menginjectie met daarop alle verdelers of menginjectie per verdeler.
 

Bernhard

  • #3
Bij een LTV-verwarming kan een dynamische verdeler ( verdeler zonder pomp ) worden geïnstalleerd.
Een dynamische verdeler is geschikt voor toepassing met een CV-ketel en warmtepomp
Hoofdleidingen overdimensioneren, grote diameter is lage watersnelheid.
Het voordeel van hoofdleidingen met een grote diameter is dat het drukverschil tussen de groepen nihil is, daarmee vervalt het inregelen van de groepen en het plaatsen van regelventielen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu