Wat is het verschil tussen een open en gesloten verdeler?

Helpmnkoelkastisstuk

  • #1
Bij mijn weten zijn er open en gesloten verdelers om het warme water van de warmtebron over te brengen op alle afgiftesystemen.

Ik dacht altijd dat bij een open verdeler de aanvoer- en retourstromen van de warmtebron onafhankelijk zijn van die van de afgiftesystemen. Beide hebben dan een eigen pomp en de stromen gaan langs elkaar in een cilinder of een buffervat (volgens mij heet dat dan "hydraulisch neutraal").

Bij een gesloten verdeler daarentegen heb je maar één stroom, gewoon van de warmtebron naar de aanvoeren van de afgiftesystemen, terug naar de verzamelaar en dan terug naar de retour. Je hebt dan ook maar één pomp nodig.

Bij het kijken naar verdelers voor vloerverwarming kom je ook de termen open- en gesloten verdelers tegen. Maar daar lijken ze iets heel anders te zeggen.

Het gaat daar ook over open verdelers, maar dit zijn volgens mij juist gesloten verdelers (zonder pomp). Kan iemand dit uitleggen of is het gewoon fout wat daar staat?


Voor het geval links niet mogen, hierbij een citaat uit beide websites:
Als vloerverwarming wordt aangesloten op een (hybride) warmtepomp of CV-systeem met een aanvoertemperatuur van maximaal 45 °C, dan worden hiervoor in de meeste gevallen open verdelers (zonder pomp) gebruikt. Bij dit soort laagtemperatuur-systemen zorgt de pomp van de primaire warmtebron voor de circulatie van aanvoerwater door het CV-systeem én door de vloer.

De MAGNUM kunststof open verdeler bestaat uit losse kunststof elementen die onderling verbonden zijn doormiddel van draadstangen. Hierdoor is de verdeler modulair opgebouwd en is het dus mogelijk om deze verdeler zeer eenvoudig in te korten dan wel te verlengen.

De losse elementen zijn vervaardigd van een met glasvezel versterkte Polyamide kunststof die zeer geschikt is voor hoge maar ook lage temperaturen.


Plaatjes zijn ook duidelijk voor een gesloten systeem volgens mij (geen pomp, geen verbinding tussen verdeler en verzamelaar, oftewel aanvoer- en retourbalk).
 

Byorn

  • #2
Bij een open verdeler met pomp wordt koud en warm water gemengd op de verdeler. Dit is bijvoorbeeld nodig als je in de woonkamer vloerverwarming hebt en in andere ruimtes radiatoren.

De HR-ketel levert bijv een aanvoertemperatuur van 80 ̊C wat nodig is voor de hoge temperatuur radiatoren. De vloerverwarming werkt echter op 25-45 graden. De verdeler zal dus moeten bijmengen om de gewenste temperatuur te behalen. Daarbij slaat de pomp af en toe uit zodat de temperatuur op de verdeler niet te hoog wordt.

Een gesloten verdeler heeft daarentegen geen pomp en gebruik je daarom bij bijv een warmtepomp of ltv systeem. heb je bijv een warmtepomp heb je namelijk in alle ruimtes een lage temperatuur afgiftesysteem nodig met een continue temperatuur van 35-45 graden. Bijmengen is daardoor niet noodzakelijk.

en je hebt ze ook met een warmte wisselaar,
heb je bijv nog tyleen slangen in de vloer dan wil je de zijde van het systeem (zoals CV-ketel, radiatoren etc) beschermen tegen corrosie.
Met dit type verdeler wordt de vloerverwarming installatie d.m.v. een warmtewisselaar van de rest van de verwarmingsinstallatie gescheiden.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Het grootste verschil tussen die twee soorten is: op een open verdeler zit geen pomp en een "gesloten" verdeler zit wel een pomp. Men noemt dit ook wel een "mengverdeler".
Er zijn ook gesloten verdelers, waarbij je de mengverhouding nog iets kunt instellen: bijvoorbeeld bij LTV verdelers geschikt voor lage temperatuursystemen. Verdelers voor stadsverwarming zijn nog voorzien van een paar andere veiligheidsvoorzieningen.

Een verdeler is eigenlijk niets anders dan een holle pijp waarop een aantal kranen zijn gemonteerd. In die holle pijp zit dus verder helemaal niets.


In een open verdeler wordt niets gemengd en gaat het warme water, rechtstreeks vanuit de warmtebron, direct naar de groepen van de vloerverwarming.
Hier is het dus van belang dat de warmtebron de juiste temperatuur levert, die gewenst is voor de vloerverwarming.
Dat kan behoorlijk kritisch zijn, want bij een vloer bedekt met hout of een PVC afwerking, mag de temperatuur onder die vloerbedekking niet hoger worden dan ca 30 graden Celsius.

Bij een gesloten verdeler wordt het warme water vanuit de warmtebron in de verdeler gemengd met water wat door de vloer heeft gecirculeerd en zorgt een pomp voor de stroming in de verwarmingsbuizen.
Het water vanuit de warmtebron zal dus in de regel minimaal ca 50-60 graden zijn en wordt gemengd met water, wat de warmte al aan de vloer heeft afgegeven en dus wat lager in temperatuur is (kan ca 5-10 graden lager zijn)
Op een dergelijke verdeler zitten allerlei beveiligingen, zoals een thermostaatknop, waarmee de temperatuur van het water wat door de vloer circuleert kan worden ingesteld.
Tevens een maximaal thermostaat, die ervoor zorgt, dat bij te warm water de pomp wordt uit gezet.
Je komt in dit verband ook de term "hydraulisch neutraal" tegen. Het vloerverwarmingssysteem werkt onafhankelijk van de rest van de aangesloten radiatoren en is op zich een gesloten systeem, waarin zo nu en dan alleen wat vers warm water wordt ingelaten

Bij een open verdeler zit er geen enkele beveiliging op de verdeler tegen bijvoorbeeld te warm water wat door de vleor zou kunnen circuleren.

Momenteel worden door malafide installateurs, die totaal niet weten waar ze mee bezig zijn, ook wel open verdelers geplaatst, die aangesloten worden op een gewone cv-ketel.
Lekker voordelig, maar levensgevaarlijk en zonder enige beveiliging tegen een te hoge temperatuur door de vloer.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #4
Bedankt voor jullie reacties. Ik vind het wel mooi om te zien dat jullie elkaar precies tegenspreken:

Byorn schreef:
Bij een open verdeler met pomp wordt koud en warm water gemengd op de verdeler.
(...)
Een gesloten verdeler heeft daarentegen geen pomp en gebruik je daarom bij bijv een warmtepomp of ltv systeem.
Degooyer schreef:
Het grootste verschil tussen die twee soorten is: op een open verdeler zit geen pomp en een "gesloten" verdeler zit wel een pomp.
Wie heeft er gelijk? :P
 

Byorn

  • #5
Degooyer heeft gelijk. :oops: ik haalde de boel door elkaar.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #6
Snapt iemand dan nog waarom "gesloten verdelers" toch ook vaak worden aangeduid als verdelers zonder pomp? En vice versa voor open verdelers?

Zoals @Byorn het zegt (en ik in eerste instantie ook dacht) is het dus precies omgekeerd aan wat @Degooyer zegt.

Volgens Wikipedia is het ook zo: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vloerverwarming
De vloerverwarmingsverdeler is er in verschillende vormen, maar de belangrijkste 2 vormen zijn de open verdeler met pomp en de gesloten verdeler zonder pomp.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
Inderdaad een vreemde spraakverwarring.
Een verdeler waarop geen pomp aanwezig is en ook geen enkele afsluiter wordt op diverse sites een gesloten verdeler genoemd.
Daarentegen wordt een verdeler waarop afsluiters zitten in aanvoer en retourleiding, inclusief een pomp die het water binnen die verdeler door de groepen circuleert, dan weer een open verdeler genoemd. (maar ook niet overal.....)
M.i. een "vreemde" verwarring.
Wanneer iemand een open verdeler vraagt, voor aansluiting op bijvoorbeeld een warmtepomp, krijgt hij de keuze uit een stalen, RVS of kunststof verdeler zonder pomp en afsluiters.

Lijkt mij een zinvolle benaming voor een dergelijke verdeler, waarover blijkbaar niet eensgezind over gedacht wordt.
Als we aan het eind maar krijgen wat nodig geacht wordt !!
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #8
Verwarring komt mede uit het feit dat een open verdeler een onderdeel is om 2 hydraulische stromen te scheiden. In een hydraulisch neutrale verdeler met pomp zit dit in feite ingebouwd.

Duidelijke benamingen zijn wat mij betreft mengverdeler (met pomp) en pomploze verdeler.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9
Ingmar89 schreef:
Duidelijke benamingen zijn wat mij betreft mengverdeler (met pomp) en pomploze verdeler.
Wat mij betreft ook: dat geeft duidelijk aan wat de bedoeling is.
We spreken nooit over een open of gesloten verdeler, maar alleen over een verdeler met of zonder pomp (en het materiaal waaruit die verdeler is opgebouwd en waarvoor deze bestemd is)
 
  • Like
Waarderingen: StefanRs

Bernhard

  • #10
Ik denk dat de vraag moet zijn bij welk systeem past een verdeler met of zonder pomp.
Bij een systeem met warmtepomp en een LTV is een verdeler met pomp niet wenselijk.
Een LTV met vloerverwarming werkt met een temperatuurverschil van 4-6grd. Indien bij LTV met warmtepomp menging plaats vind zal de warmtepomp onnodig lang draaien.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #11
Bedankt voor al jullie opstellen. :) Ik stel voor dat we gewoon de termen "pomploze verdeler" en "verdeler met pomp" gebruiken.

Of beter, als verder onderscheid stel ik voor:

In- en naregelbare verdelers voor vloerverwarming (of andere afgiftesystemen)
  • Pomploze verdeler
    Een verdeler zoals een CV-verdeler, maar dan met ventielen t.b.v. het inregelen van het debiet per groep/afgifteapparaat (meestal op de retourbalk). Aanvoer en retour blijven gescheiden in de verdeler, dus vindt er geen menging plaats, dus moet de aanvoertemperatuur laag genoeg (voor verwarming) of hoog genoeg (voor koeling) voor het gebruikte afgiftesysteem zijn.
  • Verdeler met pomp
    Een verdeler waar een pomp op zit. Hierbij onderscheiden we:
    • Hydraulisch neutraal
      Onbeperkte menging van retour: zelfde principe als een los mengventiel met een losse pomp, alleen is daar ook sprake van aanzuiging. Bij een hydraulisch neutrale vvw-verdeler zit er een tamelijk kleine opening in het mixventiel waardoor nagenoeg alleen het toevoersysteem warm water in en uit de verdeler kan pompen (hier ben ik niet helemaal zeker van overigens).
    • Hydraulisch actief
      De verdelerpomp zuigt ook water aan door bijmenging van het retourwater te knijpen; we onderscheiden hieronder verder nog "volledig actief" indien de menging vanuit de retour helemaal is afgesloten (maar dan kun je net zo goed een pomploze verdeler gebruiken).
    • Een mix van deze twee, vaak traploos in te stellen, oftewel "hydraulisch instelbaar". Werkt door met een schroef een intern ventiel open of dicht te draaien waardoor de verbinding tussen de retour en de aanvoer geknepen wordt.
Met die verwarrende termen "open" en "gesloten" hebben Byorn en Degooyer het allebei goed als het over de regelbare verdelers gaat. Dus laten we de term "open verdeler" en "gesloten verdeler" dan maar gebruiken voor alle niet regelbare CV-verdelers (en dus zonder ventielen en (dubbele) instelbaarheid/naregelbaarheid):

Niet in- of naregelbare verdelers
  • Gesloten verdeler
    In de volksmond ook wel "CV-verdeler". In feite de meest simpele "splitter" in een CV-circuit; min of meer gelijk aan een reeks van gekoppelde T-splitters, voor de aanvoerbalk (verdeler) en retourbalk (verzamelaar).
  • Open verdeler
    Verdeler waarbij de stromen/circuits volledig hydraulisch neutraal ten opzichte van elkaar zijn. De toevoer- en afgiftesystemen komen beide met zowel aanvoer als retour samen in een buis met zeer lage weerstand (een dikke leiding bijvoorbeeld), waardoor de stromen langs elkaar heen kunnen (een buffervat is zodoende eigenlijk ook een open verdeler met betrekking tot alle stromen die daarop zijn aangesloten).

Mocht er iets niet kloppen, dan doe ik hieronder nog wel een versie 2. ;)
 

StefanRs

  • #12
@Degooijer

ik heb in de uitbouw ( 25m2 - 2 lussen ) vvw laten aanleggen met een mengverdeler. De rest van de woning heeft radiatoren.

Heeft deze mengverdeler ook een bepaalde temperatuur nodig ? Naar mijn gevoel krijg ik de warmte moeilijk boven de 19graden.

ik snap ook de instelling van de menger ook niet goed .. elke kring heeft een debiet van 2,5 .. hoe moet ik de menger instellen ? ( zie rode omcirkeling )

24724397-F56C-409A-BB3D-D05142455EE5.jpeg
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #13
Degooier komt hier al een tijdje niet meer.
Voor een nieuwe vraag graag een nieuw topic starten.
 
  • Like
Waarderingen: StefanRs

StefanRs

  • #14
Anderen mogen uiteraard ook reageren ;-)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #15
Edit: ik zag dat @StefanRs inmiddels een nieuw topic heeft gestart.
Zie:
 
  • Like
Waarderingen: StefanRs

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu