Open trap + trapspijlen kitten

Marleen Kistemaker

 • #1
Goedemorgen,

Ons nieuwbouwhuis staat inmiddels 2,5 jaar en heeft denk ik genoeg 'gewerkt'. Ik wil binnenkort de twee open trappen kitten en schilderen.
Nu ben ik benieuwd hoe ik een open trap en trapspijlen rondom het beste kan kitten.
Dus met name de naden/kieren tussen de traptreden en de zijkant van de trap. En eventueel rondom?

Benieuwd naar de tips!

Groetjes,
Marleen
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • BertPleizier

  • #2
  Sowieso een overschilderbare kit gebruiken. Dan kom je uit bij acrylaatkit (ook wel schilderskit genoemd). Nooit siliconenkit gebruiken, dan kun je niet meer schilderen (siliconen en verf zijn elkaars vijanden).

  De kit is makkelijk te verwerken: tuutje open snijden, de naad volspuiten en met een natte vinger (eventueel met wat zeepsop) afstrijken. Ik pak er altijd een emmertje water bij om mijn vinger schoon te maken voor de volgende haal. Ik zou altijd alle naden dichtkitten, dus niet alleen de bovenkant of alleen de zijkanten.

  De kit goed laten drogen voordat u gaat schilderen (mocht u dat willen).
   

  Marleen Kistemaker

  • #3
  Hoi BertPleizier,

  Dank voor je bericht. Heb jij zelf ervaring met het schilderen van een open trap en de spijlen?

  Ik ben met name benieuwd of het mogelijk is om de spijlen rondom te kitten, hoe eenvoudig/moeilijk dit is om het mooi te krijgen.
   

  BertPleizier

  • #4
  Ik heb geen ervaring met het schilderen van een open trap en spijlen, maar dat gaat op dezelfde manier als een kozijn of deur schilderen alleen de vormen zijn anders.

  Netjes kitten is met acrylaatkit prima te doen als je geen ervaring hebt. De kit is met (zeep)water makkelijk te “modelleren”. Gewoon je vinder er langs halen en je strijkt / mest het zo af. Spuit alleen niet een hele dikke ril in een klein naadje, want dan gooi je met afstrijken weer 80% weg en dat is zonde. Bovendien mest dit moeilijker af, omdat je hele klodders weg moet halen.

  Ik zou de trap eerst een keer gronden. Daarna kitten en de kit goed laten drogen, daarna opnieuw gronden en 2 x lakken. Uiteraard met steeds vooraf stof-, vuil- en vetvrij maken.
   
  • Like
  Waarderingen: Marleen Kistemaker

  Marleen Kistemaker

  • #5
  De trap is vanuit de bouw gegrond en zelf heb ik het 1x geschilderd. Is het dan aan te raden om het alsnog 2x te schilderen, of opnieuw te gronden etc?
   
  • Like
  Waarderingen: BertPleizier

  De Bob

  • #6
  Als er al een grond en af-laklaag opzit die goed is, dan nog 1x schilderen.

  Zeer summier en dun kitten, kit en verf gaat nooit lekker samen, de kit blijft flexibel en de verf word hard, bij een te dikke kit laag, kan de verf de flexibiliteit van de kit niet volgen, en gaat barsten. dus zo dun mogelijk kitten.
   
  • Like
  Waarderingen: Marleen Kistemaker

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Als verf kunt u een watergedragen verf gebruiken, die wordt keihard en is slijtvast en vergeelt niet wat alkyd wel doet.
   
  • Like
  Waarderingen: BertPleizier en Marleen Kistemaker

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu