Opdrogend zand onder fundering: veilig?

Wamelis

  • #1
Eerst even een terugmelding over een oud onderwerp: een tijdje geleden vroeg ik naar oorzaken van water dat langs de naden van de betonvloer (vloer ligt iets onder maaiveld) omhoog kwam.

De oorzaak is daarna gevonden: de riolering van de buren was verstopt met een plastic tas, en door een vreemde constructie van hun systeem stroomde het water over naar mijn fundering.

Blij dat het opgelost is natuurlijk, het is sindsdien droog gebleven. :D

De verzekeringsman die ik destijds over de vloer had adviseerde om een expert naar de fundering te laten kijken voor permanente gevolgen (vooral weggestroomd zand). Maar daarna liet hij weten dat dit niet door de verzekering gedekt zou worden... is daarom tot nu toe niet gebeurd.

We zijn nu 2 maanden verder. Het waren 2 maanden met weinig regen, dus de grond is flink opgedroogd. Ik zie niets veranderen aan de vloer, geen verzakkingen. Ook het hout dat op die vloer staat lijkt het overleefd te hebben, ik zie geen doorzettende houtrot.

Dan de vraag: wat gebeurt er met een fundering (stenen voet voor de muren, en een betonvloer op staal) als grond die misschien wel tien jaar drijfnat is geweest op gaat drogen? Kan ik nu gewoon zorgeloos doorbouwen op die vloer?

Een bedrijf dat ik sprak over een cementdekvloer die nog op het beton moet komen schatte in dat eventuele problemen na twee maanden opdrogen nu wel zichtbaar hadden moeten zijn.

Mee eens? Niet? Dingen waar ik speciaal op moet letten?
 

Fiesiekus

  • #2
Wamelis schreef:
De verzekeringsman die ik destijds over de vloer had adviseerde om een expert naar de fundering te laten kijken voor permanente gevolgen (vooral weggestroomd zand).
Lijkt me het beste advies; vanachter onze PC's kunnen wij de situatie onder de grond niet beoordelen. Verhaal evt. de kosten op diegenen die aansprakelijk zijn.
 

Wamelis

  • #3
Verhalen is lastig. Die plastic zak die de boosdoener was heeft langer in het riool gezeten dan de buren het huis hebben, en daar wil ik ze niet mee opzadelen.

Sowieso is inspectie van de grond moeilijk. Er staan drie muren om die plek. Een van de dragende muren had een verzakking (misschien wel het gevolg van 20 jaar die plastic zak) die is opgelost door palen onder de fundering te plaatsen.
De andere dragende muur is niet te inspecteren, aan beide kanten is het binnenshuis en ligt er een betonvloer tegenaan. Maar er zijn geen zichtbare problemen. De betonvloer op het zand kan ook niet van onderen bekeken worden.
Het enige dat wel makkelijk te controleren is, is de niet-dragende achtermuur. maar daar ben ik dan ook weer niet zo bezorgd over.

Ik hoopte op een reactie over grondgedrag in het algemeen, maar ik snap dat dat lastig is...
 

Fiesiekus

  • #4
Je hebt een betonvloer op staal? Als daaronder een deel van 't zand is weggespoeld, lijkt me dat niet direct een risico geven; de druk- en trekbelasting van gewapend beton is enorm.

Maar die dragende muur...die is, neem ik aan, los van de betonvloer. Als daar zand onder is weggespoeld heb je kans op zakscheuren. In het uiterste geval kan je via te boren gaten in de vloer een endoscopisch onderzoek laten doen.
 

Wamelis

  • #5
Beton op staal klopt, maar het is schuimbeton... Drukvast, maar verder niet zo sterk. En dat beton ligt vol met leidingen, dus gaten boren lijkt me erg eng!

De fundering heeft anderhalf jaar geleden (toen het vochtprobleem allang bestond) tot 30/40 cm onder maaiveld open gelegen, voor het storten van het beton. Er waren toen geen scheuren te bekennen.

Ik ben dan ook minder bezorgd over het wegspoelen van zand, dan over wat er gebeurd als het zand na lange tijd weer droog wordt. Gaat het dan inklinken, bijvoorbeeld?
 

Fiesiekus

  • #6
In onze omgeving (zandgrond) wisselt het grondwaterniveau heel sterk; t.g.v. bollenboeren die soms laag-, soms hoog grondwaterniveau nodig hebben (geestgrond). Nooit iets gemerkt van inklinken; denk dat nat dat droogt, nauwelijks van volume verandert.

Veel meer kan je er, denk ik, niet over zeggen; wordt al gauw koffie-dik-kijken.
 

Wamelis

  • #7
Slotmelding:

Vandaag heb ik contact gehad met een bouwkundige van Vereniging Eigen Huis. Hele verhaal uitgelegd, conclusie was om me geen zorgen te maken. Opdrogend zand kan geen enkel kwaad. Weggespoeld zand is vrij zeldzaam, zeker als niets zichtbaar was toen de vloer open lag.

En dat de (nu herstelde) verzakking zou kunnen komen door jarenlang vocht, werd onwaarschijnlijk geacht, waarschijnlijk had dat een andere oorzaak.

Tijd om op de vloer door te bouwen, dus!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu