Opbouwspot met 6 spotjes alleen 1 kant doet het

AlM2022

  • #1
Beste mensen,

Ik heb een opbouwspot gekocht met 6 lichtpunten, alleen tijdens het installeren merkte ik op dat er een kroonsteentje zat met 2x bruin draad en 2x blauw, de bruine draden heb ik samen vastgezet in het kroonsteentje.
Vervolgens heb ik 2 draden uit het plafond, 1x zwart en 1x blauw. Ik heb het zwarte draad op het kroonsteentje aangesloten bij 2x bruin en de blauwe bij 2x blauw.

Ik zet mijn enkelpolige schakelaar en alleen de rechter 3 spotjes branden, de 3 linker niet.
ik heb even achter de schakelaar gekeken ik heb 2x zwart draad en 1x bruin. Ik heb het gevoel dat 1 zwarte draad geen contact maakt, aangezien ik achter de kast een hotelschakelaar had zitten hier zaten 2x zwarte draden op maar die heb ik losgekoppeld.

Kan het eraan liggen dat alleen de rechterkant werkt omdat alleen 1 schakeldraad het doet en de andere schakeldraad losgekoppeld zit bij de hotelschakeling?

Bedankt alvast!

AEE441AF-FA6F-472F-A1BC-9AC2543F4193.jpeg 56A8984A-D816-46E6-9AC7-B242BF7D355C.jpeg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Nee het zit niet bij de schakelaar want dan zouden de andere 3 het ook niet doen.

Zitten die 2 sets wel goed in de kroonsteen? Meet je spanning op de fitting als de lampjes eruit zijn?
 
  • Like
Waarderingen: XanderH en AlM2022

AlM2022

  • #3
Ze zitten er goed in, ik heb ze helemaal erin geduwt. In het plafond heb ik overigens ook 4x bruine draden 4x zwart en 4x blauw die in een grijze wagoklem zitten. Kan het hieraan leggen? Ik heb de 2 bruine draden van de lamp gekoppelt in de kroonstrip. Kan er iets verkeerds zitten in het plafond?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Als de helft van het armatuur wel werkt en goed reageert op de schakelaar, hoef je het probleem niet bij de schakelaar of in het plafond te zoeken.

Het gaat dus mis met de aansluiting op het armatuur, of het armatuur is defect.
 
  • Like
Waarderingen: AlM2022

AlM2022

  • #5
Ok, alleen heb ik 2 bruine draden en 2 blauwe draden op het armatuur. Ik heb de 2 bruine draden vastgeklemd in een kroonsteen en dan de zwarte draad uit het plafond erop aangesloten.

Kan het misschien hieraan liggen:

Ik heb 2 zwarte schakeldraden en 1 bruine draad achter de schakelaar, alleen op 1 van de 2 zwarte draad zit er spanning tijdens het meten. Op de 2e zwarte draad niet. Als ik de linker zwarte draad eruit haal dan doet de lamp het niet meer, zodra ik de rechter zwarte kabel aansluit dan doet alleen 1 kant het.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Nee.

XanderH schreef:
Als de helft van het armatuur wel werkt en goed reageert op de schakelaar, hoef je het probleem niet bij de schakelaar of in het plafond te zoeken.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

AlM2022

  • #7
Ok, en als ik de 2 bruine draden apart aansluit op de kroonsteen van de armatuur kan ik dan een lasklem aansluiten op het plafond bij de zwarte draad om zo 2 aansluitingen te creeren of is dit niet mogelijk?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Dat is mogelijk, maar dat zou precies hetzelfde resultaat moeten hebben.

Mocht 1 van de bruine draden nu om de een of andere reden slecht contact maken, dan los je dat op deze manier op.

Ik verwacht dat het ergens verderop in het armatuur fout gaat. Wat voor een armatuur is het precies? Je hebt het over 6 spots maar we zien hier maar 2 setjes draden, splitsen die zich nog ergens in het zicht op? Wat voor lichtbronnen zitten er in of is het een armatuur met vaste LEDs?
 

stefan9

  • #9
In de foto van de kroonsteen zie ik twee bruine draden die vanaf het armatuur lijken te komen. Gaat elke bruine draad naar 3 lampjes?
Je hebt de twee blauwe wel samen aangesloten, maar de twee bruine niet. Als je de zwarte draad op één van beide bruine aansluit, dan lijkt het logisch dat ook maar de helft van de lampjes gaat branden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu