Opbouw vloer badkamer

PeterVer

 • #1
Hallo ik ben op zoek naar advies over opbouw van een vloer badkamer. Totaal oppervlak circa 9m2. Het betreft een huis uit 1914 met balken vloeren. Nu ligt er een vloer van lewisplaten met vloerverwarming (aangesloten op de CV) in beton/cement. De bedoeling is dat die vloer eruit gaat en wordt vervangen door een vloer met elektrische vloerverwarming (hebben zonnepanelen).
De vloer wil ik vanaf de balklaag opbouwen met eerst multiplex platen en daarop gelijmd wediplaten van 5 cm dik. Op de wediplaten komt in de lijmlaag van de tegels de elektrische vloerverwarming. Voor de douche gebruik ik een wedi douchevloer en drain. Verder komt er een bad te staan (solid of kunstof).
Mijn vraag: is deze vloeropbouw de beste oplossing bij elektrische vloerverwarming of moet ik andere materialen gebruiken?
NB: tussen de balken breng ik nog extra isolatie aan.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Waarom gaat de lewisvloer eruit? Vloerverwarming op de cv is veel zuiniger. En anders ook een prima basis voor elektrische v.v.

  Controleer trouwens eerst even of de balklaag sterk genoeg is, en niet teveel doorbuigt. Zie de site van Wedi voor hoe een vloeropbouw gedaan moet worden om te voorkomen dat de tegels losspringen.
   

  PeterVer

  • #3
  Dank voor je tip.
  Voor de duidelijkheid: de vloer wil ik vervangen omdat ik de leidingen eronder (afvoer, elektra, water en CV) moet verleggen vanwege een andere indeling van de badkamer. Ik grijp dat aan om dan tevens tussen de balken van de vloer te isoleren. De balken zijn 20 x 11 cm. Dat is dik genoeg toch?

  Het breder plaatje is:
  In mijn plan is de elektrische v.v. niet de hoofdverwarming. Er blijft een radiator en een handdoekradiator in de badkamer. De elek. v.v. is bijverwarming. De huidige betonvloer is vrij koud als de CV niet aanstaat (voor-najaar).

  Met de elek. v.v. en beter geïsoleerde vloer en geen beton is de temperatuur van de vloer denk ik beter regelbaar voor de tijd dat wij in de badkamer zijn. De rest van de tijd staat hij laag. Uiteindelijk wil ik naar een huisbatterij zodra die meer betaalbaarder wordt (hebben 17 zonnepanelen|).
  Dit geheel past ook weer in het plan om naar een hybride warmtepomp te gaan. Heb de CV keteltemp. deze winter na plaatsing HR++ glas en vloerisolatie BG verlaagd naar 60 graden (ging prima). Vorige maand is het platte dak geïsoleerd tot 6,4 Rd.

  Commentaar is van harte welkom.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Wat is de overspanning en h.o.h. van die balken 110x200?

  Zonder beton reageert de v.v. een stuk sneller. Vermoedelijk wordt het daardoor zuiniger. Bij mij staat de elektrische v.v. uit omdat deze ongeveer de jaarproductie van 2 zonnepanelen kostte. Ik schrok daarvan. En ik mis het totaal niet, een mat of handdoek voor de wasbak is ook voldoende voor warme voeten.
   

  PeterVer

  • #5
  Ik kan het nu niet precies zien (vloer ligt er nog in) maar via een een openingetje in de vloer meet ik 550 naar de volgende balk dus h.o.h. zal 600/650 zijn?

  Jaarproductie van twee panelen is inderdaad stevig (ervan uitgaande dat ze 300kw produceren). Bij mij staat het gebruiksgemak in vooral het voor- en najaar voorop. Ik ga ervan uit dat de andere vloeropbouw en de isolatie uiteindelijk al betekenen dat de vloer warmer zal aanvoelen dan de betonvloer. Maar goed ik ben niet de expert.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Wat is de overspanning van de balken?
   

  PeterVer

  • #7
  2 meter 70 op breedste deel waar bad komt te staan en loop in twee hoeken terug naar 2 meter.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Dan zijn de balken zeker sterk genoeg (met weinig doorbuiging) voor deze vloeropbouw.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu