Nieuwe opbouw vloer inclusief vloerverwarming huis 1859

Pieter36

  • #1
Hallo,

Ik ben reeds een half jaar druk aan de klus in ons aangeschafte droomhuis. Na afronding van de bovenverdieping is de onderverdieping aan de beurt. Ik heb inmiddels de vloer in de woonkamer (30m2) eruit gesloopt (8cm beton met 3cm afwerkvloer op een zandbed) en zit nu op het zandbed. Aangezien mijn woning last heeft van optrekkend vocht dien ik hiermee rekening te houden in de vloeropbouw.

Mijn bedoeling is de vloer verder uit te graven tot ik 25-30cm opbouwruimte heb.

We willen graag vloerverwarming plaatsen, maar er zijn zoveel verschillende opbouwmogelijkheden dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Wellicht dat er onder de ervaren klussers nog een goede aanbeveling zit, in ieder geval alvast bedankt.

Ik heb via Ubakus 2 mogelijke vloeropbouwen berekend welke een acceptabele isolatiewaarde opleveren, maar ik weet niet welke opbouw de voorkeur geniet en waarom. De bedoeling is om rondom een kantstrook te plaatsen.

Mogelijkheid 1:
-PE folie
-10 tot 14cm PIR
-PE folie
-Staalnet op +/- 3cm hoogte 15*15*0.8
-Parelbeton 10-12cm
-2 tot 3 cm PIR
-Vloerverwarming met chape afwerkvloer 4 tot 5 cm
= Totale vloerhoogte +/- 30cm met een Rd waarde van 5.4 - 7.1 (afhankelijk van de PIR dikte)

Mogelijkheid 2:
-PE folie
-Staalnet op +/- 3cm hoogte 15*15*0.8
-Parelbeton 10-12cm
-10 tot 14cm PIR
-Vloerverwarming met chape afwerkvloer 4 tot 5 cm

Mochten er andere voorstellen zijn dan sta ik hier uiteraard ook voor open.

Vriendelijk bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
De dikte van de afwerkvloer op isolatie moet dikker.

Ook in Belgie bestaat optrekkend vocht niet. Je kan dus beter het échte probleem oplossen. Een veelvoorkomende oorzaak is dat de muren een koudebrug vormen. Als de vloer eruit is, kan je dat prima aanpakken.
 

Pieter36

  • #3
Bedankt voor je reactie!

Ik heb inmiddels uitgeschacht en doordat ik voldoende ruimte heb besloten naar aanleiding van bovenstaand bericht de afwerkvloer 7cm dik te maken, daarnaast ga ik 4 ipv 3cm pir onder de vloerverwarming plaatsen.

het wordt dus mogelijkheid 1 in de volgende opbouw:
-PE folie
-12cm PIR
-PE folie
-Staalnet op +/- 3cm hoogte 15*15*0.8
-Parelbeton 12cm
- 4 cm PIR
-Vloerverwarming met chape afwerkvloer 7 cm
= Totale vloerhoogte +/- 34 cm met een Rd waarde van 7.1

Ik wil de vloer vrijstaand opbouwen (schuimband tussen vloer en de muur) op advies van mijn constructeur (ter preventie scheurvorming). Een bevriende vochtexpert heeft mij echter geadviseerd de vloer te verankeren in de muur met vochtscherm, dus dit is voor mij nog iets om serieus over na te denken.

Een van de vakmannen hier nog een bepaalde visie op? Mijn woning ligt bij een natuurlijke bron, waardoor ik permanent vocht in mijn kelder heb (goed onder controle via drainage en put met dompelpomp), ik heb inmiddels ook meerdere maatregelen genomen om verder optrekkend vocht onder controle te krijgen (Merk verwijderd - mod).
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Mitchelt

  • #4
Persoonlijk zou ik altijd de adviezen van je constructeur volgen, zomaar je betonvloer verankeren aan je oude muren/fundering lijkt me geen goed plan en vraag me ook af wat het voordeel is bij eventuele vochtproblemen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Het zou wel erg dom zijn om zo'n advies van een constructeur in de wind te slaan. Als je de vloer mee laat doen in de fundering (wat op zich vaker gedaan wordt), dan moet dit uitgerekend worden en voorzien van voldoende inkassingen met wapening. De isolatie moet dan ook voldoende drukvast zijn.

Ik heb de merknaam verwijderd. Zie de forumregels waarom. Ik vertrouw een bedrijf dat optrekkend vocht als oorzaak aanwijst niet. Als hun methode al zou werken, dan is het hooguit symptoombestrijding, dus géén oplossing.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu