Opbouw van een voorzetwand tegen een steensmuur

Jaap31

 • #1
Beste klussers,

Bij het aanpakken van een slaapkamer in mijn huis ben ik de volgende voorzetwand tegengekomen. Opbouw van buiten naar binnen: Zwart folie /plastic, houten framewerk (latten 44x44mm) met daartussen steenwol. De wand was afgewerkt met gipsplaatsen (15mm). Er is geprobeerd een soort van spouw te creëren met kleine plastic wigjes tussen het folie en het houtwerk, maar dit mag geen naam hebben.

Ik heb het gips weggehaald omdat er vochtplekken op te zien waren en ik mijn twijfels heb bij de constructie van deze wand. Ik ben dan ook benieuwd of iemand tips heeft om dit op een goede manier weer op te bouwen. I.v.m. beperkte ruimte en het kozijn / raam wil ik de muur natuurlijk zo dun mogelijk houden :D .

Het betreft een steensmuur, die van buiten gestuct is.

Bovendien is op een van de fotos ook een scheur te zien die vanuit de hoek van het kozijn naar buiten loopt. Deze scheur is in het buitenstucwerk ook te zien. Heeft iemand nog tips om deze aan te pakken? De buitengevel wordt binnenkort opnieuw gestuct.

Hieronder de fotos. Alvast hartelijk bedankt voor jullie hulp!

Mvg Jaap

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #2
  Hoe je het weer op moet bouwen durf ik niet te zeggen wat de beste methode is.
  Maar om vocht doorslag te voorkomen heeft de aannemer hier eerst een raamwerk gemaakt van hout en daar aan de buitenkant een blauwkleurige folie op vast geniet. Het raamwerk opgevuld met pir platen en aan de binnenkant gisplaten geplaatst. Daarna op ongeveer 4 cm van het folie een stenen muur opgemetseld en nu 7 jaar later nog steeds geen enkel vochtplekje oid en dat over een stuk van bijna 12m.

  Wat ik wel weet is dat als je opnieuw gaat stucen zonder dat je de oorzaak van de scheurvorming op gaat lossen je binnen de kortste keren weer scheuren in je stucwerk zal krijgen.
  Zelf had ik heel veel scheuren in mijn muren (in de kamer alleen al 17) maar dan alleen omdat er veel te zware betonbalken boven de ramen waren geplaatst.
  Met de fundering was gelukkig niets mis.
  Ik heb daarom alle gebarsten stenen uitgeboord en vervangen door hele en het nodige betonijzer in de voegen verwerkt om de krachten te verdelen.
  Nu bijna 30 jaar later is er nog geen scheurtje te zien (wellicht dat het anders is als het behang verwijdert wordt)

  suc6

  Gerrit
   

  Jaap31

  • #3
  Dank voor je reactie Gerrit. Helaas heb ik niet de ruimte om er een nieuwe muur voor te metselen. Ik zat zelf te denken aan het opbouwen van de voorzetwand met een grotere spouw. Ik weet alleen nog niet helemaal in welke volgorde ik deze ga opbouwen.

  De scheur in de muur zou ook zo maar door vocht veroorzaakt kunnen worden. Misschien dat de afdichting met het kozijn niet goed is waardoor water in de buitenmuur is gelopen, wat bij vorst is gaan uitzetten.
  Ik zal sowieso het bedrijf wat de buitenmuur gaat stucen vragen eens vragen er goed naar te kijken.

  Zijn er nog mensen met ervaringen in het opbouwen van een voorzetwand tegen een steensmuur?

  Dank Jaap
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #4
  Ze hebben bij mij ook geen nieuwe muur gemetseld hoor.
  Maar ik had hetzelfde probleem als jou nl. te weinig ruimte.
  Aangezien ik een kantoor voor mijn werk nodig had moest die dus naast het huis komen en daar is het net 2m breed.
  5 cm uit de scheiding blijven (vanwege de oversteek van het dak)+ een 30 cm dikke muur zou dan maar een ruimte geven van 1m65 breed dus elke cm moest optimaal benut worden.
  Daarom is dus eerst de binnenwand gemaakt (de wand die jij nu dus nieuw moet gaan maken) ipv. eerst de steen buitenmuur te metselen. Omdat dit gewoon eenvoudiger was om te realiseren.
  Zo kon men na het maken van het frame het folie er op nieten.  Hier een foto zodat kun je zien dat er dus ook een steens muur is gemaakt met een voorzetwand aan de binnenkant.

  Dus gewoon andersom dan wat jij nu moet doen.

  suc6

  Gerrit
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Vochtplekken op de gipsplaten? Dan heb je waarschijnlijk onvoldoende ventilatie binnen. Mits lekkage uitgesloten is dan.

  Aan de binnenkant van een hsb-wand hoort een dampdichte folie te zitten.

  De scheur kan je repareren door in de voegen speciaal wapeningsstaal in te lijmen. Daar zijn sets voor te koop. In het stucwerk kan gaas geplaatst worden.
  Maar als de fundering niet goed is, is dat niet de oplossing.

  Omdat het een slaapkamer is, zou ik meteen de isolatiewaarde flink upgraden. 44mm steenwol is véél te weinig! Doe een Rc van min. 4.5.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu