Opbouw betonvloer

DirkKoller

 • #1
Goede avond forumleden,

Na al een heleboel topics gelezen te hebben over het storten van een betonvloer en de opbouw heb ik toch een vraag waar ik geen antwoord op kan vinden.
Ik wil graag een badkamertje aanbouwen van 2,5 bij 1,5 met houtskeletbouw erop.
De grond is aarde hier, dus ik wil een aangetrild/ingewaterd zandbed van 20 cm leggen.
Hierop PE-folie maar nu kom ik er niet aan uit of het nou verstandiger is om isolatie onder, of isolatie boven op de betonplaat (12cm met vorstranden) te leggen.

Het (primitieve) huis waar het een uitbouw van is word enkel verwarmd met een houtkachel en de isolatie is slecht, de isolatie van het huis zelf verbeteren is een volgend project. Met dit in het achterhoofd wil ik de vloer, wanden en het dak van de aanbouw wel direct goed isoleren.

Er komt geen vloerverwarming of radiator in de badkamer, wat betekend dat de ruimte (indirect) enkel wordt verwarmd door de kachel in de woonkamer.
De snelheid waarmee de badkamer opwarmt of afkoelt is geen prioriteit (dit mag lang duren), het voornaamste is dat de badkamer de warmte van de houtkachel in het huis zo lang mogelijk in de badkamer blijft hangen in de winter.

Op de betonvloer (of de isolatielaag op de betonvloer) komt een dekvloer van zandcement van een aantal cm (3,5-5cm zat ik nu aan te denken) met tegels waarvan een deel afschot heeft voor de inloopdouche.

Ik kijk uit naar jullie reactie!
Bij voorbaat veel dank.

Met vriendelijke groet Dirk :D
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Goed dat je aarde hebt onder de uitbouw. Met al die raketlanceringen tegenwoordig weet je dat ook niet meer zeker. :mrgreen: Wat voor grondsoort heb je?

  Er moet wel een verwarming in de badkamer komen. Let erop dat voor de aanbouw de nieuwbouweisen gelden kwa isolatie.

  Isolatie op of onder de vloer is al heel veel geschreven. Als je geen vloerverwarming neemt, blijft de vloer altijd koud, welke plek voor isolatie je ook kiest.

  Zorg voor een (permanente) mechanische afzuiging en een spleet onder de deur die voldoende groot is. Bekijk meteen de ventilatie van het hele huis. Zeker als je dat ook wilt gaan isoleren. Ventilatie is altijd de eerste stap. Misschien kan je zelfs meteen balansventilatie plaatsen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu