Oorzaak scheur in buitenmuur

AnnaK

 • #1
Hallo,

wij zijn geinteresseerd in een(klus)huis dat mogelijk niet in rust is. Er zit een grote scheur in de buitenmuur van de aanbouw (datum aanbouw onbekend), scheur is relatief nieuw; als je kijkt op google streetview is hij er nog niet. De aanbouw zelf heeft een plat dak met dakterras, deze vertoont lekkage. Ik heb veel gelezen over mogelijke oorzaken en het schijnt dat je veel te weten kunt komen bij het zien van de scheur, echter ik word er niet wijzer van. Zou het kunnen dat de scheur te maken heeft met de lekkage?

Uiteraard zullen we bij definitieve aankoop een constructeur inschakelen maar ik hoop dat iemand op het oog alvast zijn ideeen/mogelijkheden/ eventuele kosten wil geven. De scheur loopt aan de zijkant door, zie tweede foto! Alvast hartelijk dank!

gr, Anna 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Hier wat info over verschillende scheuren.

  Deze scheur is zorgwekkend. Lekkage van riolering of waterleiding kan een oorzaak zijn. Aandachtspunt hier is hoe de aanbouw verbonden is aan de woning. Als deze (te) vast zit en gaat zakken, trekt ie metselwerk misschien mee.

  Vlak onder de scheur bij het straatnaambordje zie je er nog een. Mogelijk is die al iets ouder. Om de hoek zitten daar ook beschadigingen.
  Ander punt is de naad met de aanbouw. Deze is erg ongelijk, hopelijk is dat alleen de specie die ertussen is gesmeerd.

  Een bouwkundige keuring voor aankoop is aan te bevelen.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
  Hoe ziet deze muur er aan de binnenkant uit?

  Op de foto uit streetview staat daar de uitbouw er ook al?
   

  AnnaK

  • #4
  Allereerst beiden bedankt voor de zeer snelle reacties!

  Hieronder een foto van de binnenruimte, helaas staat de linkermuur (buitenmuur met scheur) er niet op maar er was geen scheurvorming te zien:  Er is wel 1 (metsel)scheur aan de binnenkant in de hal te zien, aan de zelfde muur als de scheur buiten, deze is buiten dan weer niet te zien.

  Aanbouw is aanwezig op google streetview.

  We hebben een bouwkundige keuring laten uitvoeren, bouwkundige raadt een constructeur aan en schatte zelf de kosten (van funderingherstel??) op 10.000 euro. Gezien de grootte van het pand lijkt dit zeer onwaarschijnlijk en kijken we als de fundering mis is eerder tegen een ton aan (vandaar mijn verwarring en twijfel of het een funderingsprobleem is).

  De site die je doorgeeft (IJkenhout) is de reden dat ik dit bericht plaats; ik word er zelf niet wijzer van, scheur gaat zowel horizontaal als verticaal dus ik hoop iemand anders wel..

  Nogmaals dank en ik hoor graag jullie reacties.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Is de muur van die uitbouw wel recht. Het lijkt net dat er bovenin een bult in de muur zit.
  Is er soms een stalenbalk in de muur geplaatst?
   

  AnnaK

  • #6
  Even ter verduidelijking; met aanbouw bedoel ik de muur waar de scheur in zit, oorspronkelijke pand, waar dit is aangebouwd, is gebouwd in 1900 (scheurvrij). De aanbouw die weer aan deze aanbouw zit (met scheve voeg) hoort niet bij dit pand..
   

  AnnaK

  • #7
  Had je reactie nog niet gelezen maar je hebt gelijk, het lijkt er inderdaad op dat deze niet recht loopt! Zou het kunnen dat die aanbouw (het andere pand) "ons" huis verdrukt waardoor de scheurvorming ontstaat? Dit zou wel de allermooiste uitkomst zijn natuurlijk..
   

  AnnaK

  • #8
  O, mijn vriend meent zich te herinneren dat er een gleuf zit tussen het ene en andere pand. Is op de foto niet te zien dus we zullen er weer langs moeten om dit te checken om die mogelijkheid uit te sluiten.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #9
  IJkenhout schreef:
  Ander punt is de naad met de aanbouw. Deze is erg ongelijk, hopelijk is dat alleen de specie die ertussen is gesmeerd.
  Daarom wees ik hier al op. Als de naad niet de ongelijkheid veroorzaakt, is het metselwerk niet recht. Je kan proberen de tekeningen van die nieuwste aanbouw te achterhalen.

  Is het een spouwmuur? In het algemeen zou bij een funderingsprobleem de scheur ook binnen zichtbaar moeten zijn.
  Geef ook wat meer info over funderingswijze, grondsoort enz. Loopt daar een riolering/hwa?
   

  AnnaK

  • #10
  Beste IJkenhout,

  allereerst wederom dank voor het meedenken. Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, ik dénk dat het een spouwmuur is maar ben niet zeker, weet ook niet of het geisoleerd is. Zoals eerder vermeld, makelaar wil geen enkele informatie geven en we wachten nu op een reactie van de gemeente m.b.t. info over de fundering, soort grond, waterstand en (oude) bouwtekeningen. Ik probeer me op allerlei manieren in te lezen maar misschien toch nog een bezichtiging inplannen om dit te checken?

  Had trouwens nog niet eerder gehoord dat bij een funderingsprobleem de scheur (meestal) binnen doorloopt, dit geeft weer hoop! Aan de andere kant is dit misschien bij een spouwmuur weer niet het geval?

  Ik hoop dat de gemeente gauw met informatie komt, mocht je nog aanvullingen hebben op onze aanvraag hoor ik dat graag.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #11
  Aan de binnenkant heb je een andere steen, dus het is aan te nemen dat het een spouwmuur is. Dus mijn vraag was overbodig :oops:
   

  AnnaK

  • #12
  Ha, ik krab me hier ook even aan m'n hoofd :roll:

  Nu is interessant, gaat de veronderstelling dat de binnenmuur de zelfde scheurvorming zou vertonen bij een funderingsprobleem ook op bij een spouwmuur?

  Inmiddels een reactie van de gemeente, deze stuurt ons door naar het regionaal archief. Aan de telefoon kreeg ik van hun de reactie dat ze niet verwachtte iets te hebben maar we wachten nog op een definitieve bevestiging. Als er geen enkele info vrij komt zit er denk ik toch niks anders op dan eerst een constructeur in te schakelen, al vraag ik mij af hoe die dan aan z'n informatie komt?
   

  Deleted member 101400

  Specialist Verwarming
  • #13

  AnnaK

  • #14
  Hessie: absoluut, lijkt alsof hij het huis niet wìl verkopen. Wel een erkend makelaar (25 jaar) en geen negatieve recensies gevonden dus blijft vreemd.

  Iedereen iig bedankt voor de reacties, wij wachten nog op verdere info vanuit t archief en mochten we wat meer duidelijkheid hebben zal ik nog een update plaatsen.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #15
  In welk deel van het land, of welke stad is het trouwens.
  In het noorden van het land zijn wel wat aardbevingen geweest, de afgelopen jaren.

  Misschien is dit niet van toepassing, maar dat zou al iets kunnen verklaren.
   

  AnnaK

  • #16
  Noord Brabant, omgeving Roosendaal. Het pand ligt wel aan een weg maar niet een drukke doorlopende weg ofzo (parkeerplaatsen) dus trillingen lijken niet de oorzaak..

  Je brengt me wel op het idee om vd week ook eens te kijken naar andere panden in dezelfde straat, bij verandering in waterstand zouden meer huizen scheuren moeten vertonen?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #17
  Makelaars hebben blijkbaar nog steeds een luxe positie.

  Ik zou er een adviseur/bureau bijhalen. Een constructeur met ervaring met dit soort schades. Soms moet er iets opengemaakt worden om het goed te kunnen inspecteren. Neem evt. e.e.a. op als
  (ontbindende) voorwaarde. Neem vooral niet het volledige risico zelf, omdat je niet kan inschatten hoe de reparatie uit gaat pakken.

  De gemeente (archief) zal vast wel iets hebben van het (buur)pand. Soms weet men in de straat nog welke aannemer het gebouwd heeft.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #18
  Het buurpand is later aangebouwd.

  Als dit én slecht gefundeerd is én gekoppeld middels ankers aan het buitenblad van "jouw" pand, dan zal door zetting van de bodem een belasting op jouw gevel komen. En die scheurt dan af.

  De verkopende partij zou in dat geval de schade moeten regelen + laten herstellen met / in opdracht van (de verzekeraar van) de buren voordat je tot aankoop overgaat. Of je op deze procedure wilt wachten is een tweede.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu