Ook ik wil mijn groepenkast vervangen

KlusBram

  • #1
Beste allen,

Voorwoord: ik heb alle andere post ook gelezen, maar wilde toch een specifiek antwoord op mijn situatie :-)

Ik heb kort geleden de sleutel van mijn nieuwe huis gekregen. Een huis uit begin 70.
Zover ik kon zien was mijn meterkast redelijk verouderd. Spullen waren op zich in goede staat, maar zagen er wat oubollig uit (behalve de energie meter en hoofdzekering dan). Dit is mijn installatie:

- Hoofdzekering
- Energiemeter
- Hoofdschakelaar (volgens mij oud model)
- Een kastje met drie zekeringen. (oud model) (ik weet niet waar deze exact voor dient)
- Daarboven de 5 groepen met knoppen en zekeringen. (oud model)

Uit het kastje met de 3 zekeringen loopt een krachtstroom aansluiting voor de kookplaat.
Deze kookplaat gaat er in mijn nieuwe keuken uit, dus de aansluiting is niet meer nodig.

Zoals je ziet zit er geen aardlekschakelaar tussen. Mede om die reden wil ik eigenlijk een hele nieuwe groepen kast plaatsen.
Nu weet ik dat je fase 1 en fase 3 kasten hebt. Maar ik weet eerlijk gezegd niet wat ik thuis heb.

Ik heb eigenlijk de volgende vragen:
  1. Kunnen jullie aan de hand van mijn info zien wat voor fase ik nodig heb?
  2. Wat voor groepenkast kan ik het beste aanschaffen
  3. Is het perse nodig om de hele groepenkast te vervangen, of is alleen een aardlekschakelaar plaatsen ook genoeg?
  4. Ik zit er aan te denken om die kast zelf te verwisselen (ik kan immers de hoofdschakelaar uit zetten en ben handig met electra). Moet ik nog op dingen letten die niet voor de handliggend zijn? (bv verdeling groepen)
Alvast bedankt voor jullie input!

Mvgrt,

Bram
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
  1. Aan de hand van je info is niet te zien wat voor fase je nodig hebt, alleen wat je nu hebt, en dat zal zeer waarschijnlijk 3 fase zijn.
    Wat voor fase je nodig hebt is afhankelijk van wat er verder allemaal op komt te zitten, dus wat voor apparatuur je van plan bent te gaan gebruiken
  2. De aan te schaffen groepenkast is geheel afhankelijk van het aantal benodigde groepen en de gehele verdere situatie.
  3. Je zult niet één maar meerdere aardlekschakelaars moeten hebben, en dat is erg onpraktisch in zo'n oude groepenkast, als het al kan.
  4. Ook al ben je handig met elektra, ik raad je ten zeerste af die groepenkast zelf te vervangen. Er komt toch echt veel meer bij kijken dan handig zijn met elektra!
Ook raad ik in dat verband af de groepenkast zelf te kopen. Haal er een erkend installateur bij, en overleg een en ander met hem, en vooral wat jij en wat hij gaat doen. Hij levert dan de materialen, wel zo aantrekkelijk voor hem en meestal niet eens duurder, dan wanneer je het zelf koopt.

Je zult ook nieuwe groepen moeten hebben voor wasmachine, droger, vaatwasser, oven enzovoort, dus met die 5 groepen ben je er niet. Ik zou trouwens de zaak gewoon op drie fasen houden, als het er toch al zit, maar ook dat kun je overleggen. Voor de nieuw aan te brengen groepen kun je dan zelf alvast de buizen leggen en bedrading trekken.

Doe het dus niet zelf, dat is veel te ingrijpend en riskant.
Je wilt tenslotte langere tijd gebruik maken van je nieuwe installatie en op een veilige manier kunnen gebruiken. En niet te vergeten; je verzekering wil ook graag dat de boel goed geïnstalleerd is!
 

Toon

  • #3
En dat is dan ook het enige juiste advies. Sommige dingen moet je nu eenmaal niet zelf willen doen, maar kun je beter uitbesteden.

Succes.
 

Klusbuds

  • #4
Eens, wij hebben in ons huis bijna alles zelf gedaan, maar sommige dingen moet je echt aan vaklui overlaten. Voor zo'n *** Euro hadden we een nieuwe kast (ABB geloof ik) met 8 nieuwe groepen met twee aardlekschakelaars.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #5
En een hoofdschakelaar?
 

Klusbuds

  • #6
Nee, ding is gemonteerd na de hoofdschakelaar.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Dat is duidelijk ?
 

Gerrit

  • #8
Klopt, die oude kasten hadden geen mogelijkheid te kombineren. Hier werd dus een schakelaar in een kast geplaatst (op het meterbord) en de groepenkast daar weer op.
 

Sandervunderink

  • #9
Ik wil graag de volgende opmerkingen plaatsen.

- Laatst hoorde ik dat een energieleverancier nooit teruggaat van 3-fase naar 1-fase. Mocht u zowieso 3-fase houden dan is het verstandig om alle fase te gaan gebruiken. I.v.m. de kleinere hoofdzekeringen dan bij een 1-fase aansluiting.

- Er zijn erg veel mensen die zelf een groepenkast vervangen. Wel kopen veel mensen een groepenkast die aansluitklaar is. De genoemde groepenkast van ABB van *** Euro is vaak zelf goedkoper aan te schaffen, deze is te leveren voor *** euro. 3-fase 2 als 4P 8 groepen 1 beltrafo

M. vr. gr.

Sander Vunderink

Bedragen verwijderd, geen prijsvergelijkingen toegestaan, moderator.
 

Gerrit

  • #10
Het zelf vervangen van een groepenkast wordt door ons niet aangemoedigd. dit is specialistisch werk. Als het niet goed wordt uitgevoerd kan het zeer gevaarlijk zijn. Als iemand het toch meent te kunnen, laat het werk dan in elk geval controleren door een vakman.
 

Klusklaas

  • #11
Ik ben zelf elektramonteur geweest en heb thuis de gehele installatie zelf opnieuw aangelegd, tot aan de groepenkast. Overigens niet zelf ontworpen, omdat de richtlijnen inmiddels veranderd waren.

Het plaatsen en aansluiten van de groepenkast heb ik uitbesteed. Niet omdat ik het niet kan, maar gewoon omdat dit te veel risico's met zich meebrengt. Ook al zit er een hoofdschakelaar, dan nog kan er vanalles misgaan.

Bovendien als je zelf de groepenkast moet aanschaffen en je kunt deze niet krijgen via bijvoorbeeld je werkgever, dan is ie behoorlijk duurder dan waar de installateur hem voor kan inkopen. Voor dat verschil kan je afhankelijk van de grootte van de groepenkast een hoop uurtjes laten verspijkeren door de vakman.

Suc6 Bram
 

Appeltje

  • #12
Klusklaas schreef:
(...)Bovendien als je zelf de groepenkast moet aanschaffen en je kunt deze niet krijgen via bijvoorbeeld je werkgever, dan is ie behoorlijk duurder dan waar de installateur hem voor kan inkopen. Voor dat verschil kan je afhankelijk van de grootte van de groepenkast een hoop uurtjes laten verspijkeren door de vakman.

Suc6 Bram
Dat is echt niet het geval, kijk eens rond op internet...

Gr. Ries.
 

Gerrit

  • #13
Ik denk dat Klusklaas het enig juiste antwoord geeft en daarmee voor mij toont een verstandig (ex) monteur te zijn; je moet het niet willen. Daarom ook niet aanmoedigen nog eens op internet te kijken naar goedkope aanbiedingen.

De installateurs komen dan later weer gevaarlijke situaties tegen.
Bovendien geeft KlusBram door zijn vragen blijk niet voldoende kennis te hebben om dit zelf te doen.
 

Appeltje

  • #14
Gerrit schreef:
(...)Daarom ook niet aanmoedigen nog eens op internet te kijken naar goedkope aanbiedingen.
De installateurs komen dan later weer gevaarlijke situaties tegen.
Bovendien geeft KlusBram door zijn vragen blijk niet voldoende kennis te hebben om dit zelf te doen.
De opmerking over het op internet kijken was aan Klusklaas gericht (beetje onduidelijk van mij).. .
KlusBram kan het idd beter niet zelf doen...

Gr. Ries.
 

Klusklaas

  • #15
Ben al voorzien, toch bedankt voor het advies.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu