Ontwerp verwarmingsleiding

System7

  • #1
Ik wil de CV-leidingen in mijn huis verleggen. Ik had hiervoor het volgende ontwerp in gedachten:



Excuus als het niet helemaal te lezen is :oops: Ik had het volgende in gedachten:

- cv-ketel op de 1e verdieping;
- leidingen onder het plafond van de begane grond, over de hele lengte van de woning (om hindernissen als deuren te vermijden en om korte leidingen te krijgen);
- vanaf het plafond omlaag richting radiatoren op de begane grond en omhoog (kan dat zonder problemen?) richting radiatoren op de 1e en 2e verdieping;
- de hoofdleiding en de standleidingen tot op zolder 22 mm, de aftakkingen 15 mm;
- de wattages voor de vloerverwarming in de douche en de woonkamer heb ik geschat.
- voor zover ik kan zien zijn de linker- en de rechtertak van de leidingen redelijk in balans qua vermogens (6,8 resp 5,7 kW).

Waar ik me met name 'zorgen' om maak is dat een aantal radiatoren hoger liggen dan de cv-ketel; moet ik hiervoor nog speciale aandacht aan bepaalde zaken schenken?

Dank alvast voor het meedenken!
 

System7

  • #2


Voor de zekerheid even een opsomming van de vermogens:

Linkertak:
- douche radiator 1100W
- douche vloerverwarming geschat 650W
- slaapkamer 1500W
- keuken 1500W
- woonkamer vloerverwarming geschat 2000W

Rechtertak:
- washok 600W
- slaapkamer 1500W
- hal 600W
- woonkamer radiator 1500W
- zolderkamer 1500W
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #3
Zorg dat ieder radiator voorzien wordt van een voetventiel om de installatie te kunnen inregelen. en de langere radiatoren diagonaal aansluiten.
 

Xr8

  • #4
Radiatoren hoger dan de ketel is geen probleem, behalve dat je ze in het begin een aantal malen zult moeten ontluchten omdat de lucht daar heen zal trekken.

Elke radiator is zowieso al van een ontluchter voorzien, dat zal dus geen probleem zijn.
Neem voor waterzijdig inregelen liever een dubbel instelbare kraan. Deze instelling staat vast. Draai je een voetventiel dicht dan ben je de instelling kwijt. Voetventielen op alle radiatoren is zeker aan te raden.

Succes.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #5
:mrgreen: maar het is wel een beroerde periode om aan je cv te sleutelen !! dat soort dingen doe je in de zomer :wink:
 

System7

  • #6
:( Tenzij je een hele goede reden hebt om 't alsnog in de winter te doen... En de belabberde manier waarop e.e.a. bijna 40 jaar geleden is aangelegd en de zwaar ondergedimensioneerde radiatoren geven me bij deze temperaturen alle reden :cry: Maar ik doe het ook in stappen, de radiator in de keuken wordt in eerste instantie gewoon aangesloten op het bestaande systeem. Maar dan heb ik daar tenminste een radiator, ipv zo'n rottig plintenkacheltje dat 't niet doet :-(

Dank voor de antwoorden, fijn dat de hogere plaatsing van de radiatoren geen probleem is, ik vermoedde dat al omdat ik wel eens eerder cv-ketels op de begane grond oid heb gezien, maar ik wist het niet zeker.
 

System7

  • #7
Mobel schreef:
en de langere radiatoren diagonaal aansluiten.
Klopt het dat ik daarvoor ook gebruik kan maken van een stromingsbuis die ik in de radiator monteer? Met name voor de (design)radiator voor de douche is het handiger om beide aansluitingen aan de linkerkant te maken.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #8
Dat is bij veel modellen niet mogelijk, dus wel opletten bij aanschaf , maar ik kom dagelijks installatie waar lange radiatoren aan een zijde zijn aangesloten en perfect functioneren, een en andere hangt van capaciteit van pomp en juist inregelen van de installatie. maar omdat je thuis met een zo laag mogelijk toerental van de pomp wil draiien ivm stromingsgeluiden. kun je daar problemen mee krijgen.
 

Chathanky

  • #9
De ketel staat mooi centraal opgestelt. Soms is dat niet mogelijk waardoor het heel lastig wordt om de stromingsgeluiden uit de eerste aftakkingen te voorkomen. Zeker als het ook nog gaat om een piepklein wc radiatortje. :mrgreen:

Langer radiatoren kunnen best aan een zijde aangesloten worden. Echter mag je dan van een 5 kw geen 5 kw verwachten. Je kan maar zo5 a 10% minder vermogen hebben. Dan neem je een 5,5 kw, die zal niet veel groter zijn. Doe je het niet dan zal je het waarschijnlijk nog niet vernemen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu