CV ontwerp met vloerverwarming

Oostveen

  • #1
Beste forumleden,

Ik heb een flinke renovatie van ons huis staan over een paar maanden. Er zit nu geen cv in de woning, heeft alleen een gaskachel in gezeten. Ik wil nu een cv ketel en een cv systeem aanleggen, maar kom er niet helemaal uit of ik wel een goed systeem in mijn hoofd heb. Ik heb het als volgt bedacht:

Benedenverdieping wordt PIR isolatie op de constructievloer, daarop vloerverwarming op netten in zandcement. Dit is ongeveer 60 m2. Ik wil dit als hoofdverwarming hoh 10cm aanleggen, dus 6 groepen van 100m per groep. Dit zijn 4 groepen in de woonkamer/keuken (40m2), 1 groep in een kamer van 10 m2, en 1 groep voor de hal/wc (samen +/_ 10m2)
Op de eerste verdieping vloerverwarming in de badkamer ook hoh 10cm (6,5 m2 dus max 65 meter), en ook een (kleine) radiator voor de handdoekjes. Dan nog twee radiatoren op de twee slaapkamers. Ik verwacht de radiatoren niet veel te gebruiken gezien ik de slaapkamers graag koud hou. Zou dit systeem dan nog problemen veroorzaken (klepperen oid)?

Ik heb erg weinig ruimte voor een verdeler bij de badkamer, dus daar zit ik nog over te twijfelen. Of de verdeler op de vliering waar de CV komt en dan met de leidingen 1 verdieping naar beneden (ongeveer 2,5m), of ik heb iemand op dit forum ook het idee zien opperen een extra groep beneden (dus 7 groeps) en daarvandaan omhoog naar een pomploze verdeler (voor ontluchting) in de badkamer. Of zijn er nog andere manieren om de badkamer aan te sluiten zonder een verdeler met pomp op dezelfde verdieping? Ik heb naar RTL ventielen gekeken, maar ik lees veel verschillende ervaringen. Voor hoofdverwarming misschien niet ideaal.

Leidingen 22mm behalve de aftakingen naar de radiatoren 15mm.


Plaatje:
CV systeem.png


Klopt mijn idee zo een beetje? Heeft iemand nog een goed idee voor de vloerverwarming van de badkamer?
 

Rob Klusvraag

  • #2
Misschien even een andere gedachte: waarom kiest u niet voor een elektrische vloerverwarming in de badkamer? Dan is er helemaal geen extra verdeler meer nodig, het geheel is veel lager en eenvoudiger op te bouwen en qua comfort ook veel praktischer: de badkamervloer kan ook warm worden als er even geen CV vraag is (bijvoorbeeld in het voorjaar, najaar).
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
vloerverwarming badkamer beter met verdeler 1 etage hoger ivm lucht.
voor de rest groepen niet langer maken dan ongeveer 65 meter met 16mm slang je krijgt dan dus meer groepen maar kunt eventueel dan wel met pomploze verdelers werken en op lage aanvoertemperatuur (ideaal voor warmtepomp) verdeler voeden met minimaal 25 of 26mm kunstof
 

Oostveen

  • #4
Bedankt voor de snelle reacties.

Elektrisch heb ik ook aan gedacht maar lijkt me minder efficient. De vloer wordt nog gestort dus nu is er de kans om slangen in te leggen.

@Marcn.88 VVW slangdikte wordt inderdaad 16mm. Als groepen niet langer zijn dan 65 meter kan er een pomploze verdeler gebruikt worden? Zou voor de badkamer dan sowieso een pomploze verdeler kunnen?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #5
Bedenk wat je wilt:
Alle vloerverwarming met pomploze verdelers, radiatoren voldoende groot om bij lage temperatuur toch voldoende warmte te geven en beveiliging op de ketel dat er niet te heet water de vloer in gaat. Dit is een goede voorbereiding op een warmtepomp later
ofwel
Vloerverwarming met mengverdelers en pompen, de radiatoren kunnen dan heter dus kleiner, dit is een goede voorbereiding op stadsverwarming.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
Over het algemeen wordt er geen vloerverwarming in een WC /toilet ruimte gelegd, een paar druppels urine op de vloer in de voeg en het stinkt de tent uit. Het is maar een idee.
En het is beter de groepen per ruimte te verdelen zeker om er verschillende temperaturen mee in te stellen.
Kamer en keuken vaak andere temperatuur net als een gang beter een groepje extra dan 1 achteraf te weinig.

Vr. Gr. en succes ermee
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu