Ontwerp riolering aanbouw

Stef92

  • #1
Hoi allen,

Binnenkort gaan we starten met het bouwen van onze aanbouw. In onze aanbouw komt een nieuwe keuken + badkamer. Hiervoor moet ik natuurlijk riolering voorzien en daarvoor heb ik onderstaand idee in gedachten. Langs onze woning ligt een leiding van 125mm, waarbij er bij de huidige aanbouw (die weg gaat) een put ligt (put op de afbeelding en plattegrond). Van hieruit wil ik graag beginnen met het leggen van de riolering voor onze nieuwe aanbouw. Ik dacht voor de hoofdbuis aan een leiding van diameter 110mm, waarbij ik telkens met Y-stukken een aftakking maak voor bad, douche etc. Wat betreft de diameters van deze leidingen dacht ik het volgende:

- bad: 75mm
- douche: 50mm
- dubbele wastafel: 2x 50mm
- spoelbak keuken: 75mm
- vaatwasser: 75mm

Haakse bochten worden gemaakt dmv 2x45 graden stukken te gebruiken. Verder vroeg ik me nog af of het gebruikelijk is om met de diameter van de hoofdbuis (110mm) door de vloerplaat te komen of dat dit gewoon kan met de hierboven aangegeven diameters?

Ik hoor graag jullie tips en/of aanmerkingen!

Vriendelijke groet,

Stef

Put.jpg
Riolering aanbouw.png
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Waarom op die put aan sluiten?
En wat heeft er eerst op gezeten dan hemelwater?
Kan je beter niet gehele put verwijderen en een nieuwe riool aansluiting maken.
Want dat gaat hier stinken en aan koeken van vet en zeep.
 

Stef92

  • #3
Hoi Henk,

Ik heb het misschien niet goed uitgelegd. Die put is eigenlijk een inspectieputje, meer niet. Hier komt de riolering van de aanbouw nu terecht in de hoofdriolering onder de oprit. Het is dus geen septische put of zinkput (die ligt iets verder en ga ik verwijderen).

Groet,

Stef
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
als je toch een grote in greep doet septische put er uit dan moet je zeker deze put er uit halen want krijg je stank en wat ik eerder zei.
 

Stef92

  • #5
Hmm, er liggen een drietal van dit soort putjes onder de oprit, telkens bij een aftakking van de hoofdbuis (naar wc, huidige keuken en huidige aanbouw). Ik zou ze best kunnen verwijderen als ik toch bezig ben, maar vond het wel handig dat als er iets verstopt zou zitten dat je er dan makkelijk bij kan. Ik kan natuurlijk ergens anders een nieuwe inspectieput zetten. Wat is hier een logische plek voor? En hoe maak ik dan best de aansluiting van de hoofdbuis naar de nieuwe aanbouw? Kan dat gewoon met een Y-stuk?

Groet,

Stef
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Als er meerdere inspectie putjes zijn en je straks aangesloten word op het riool zonder septische put dan zou ik zeker nieuwe inspectie putten plaatsen zodat je geen last hebt van stank en je kunt overal bij om te ontstoppen.
 

Stef92

  • #7
De Septische put is op dit moment niet meer functioneel, hier komt alleen nog regenwater in. Regenwater gaan we volledig afkoppelen. De riolering is in het verleden vernieuwd en is toen dus aangesloten op de gemeentelijke riolering.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu