Ontvochtigen of mechanische ventilatie uitbreiden

Steenn

  • #1
Beste klussers,

Ik heb een bescheiden vochtprobleem maar ik wil er eigenlijk niet langer aandacht aan moeten besteden op dagelijkse basis.

De zolder wordt hier gebruikt voor het drogen van de was, en soms wordt er op zolder gewerkt.
Er zijn luchtroosters die open staan, maar ondanks dat slaat het vocht uit de was (en wat uit de badkamer) neer tegen de relatief koude ramen.
Nu maak ik dagelijks de ramen enigszins droog om het houtwerk wat te beschermen en dat vocht kwijt te raken, maar ik denk dat dat makkelijker moet kunnen.

Er zijn twee oplossingsrichtingen die allebei goed uitvoerbaar zijn:
- Mechanische ventilatiebuis aanleggen en aansluiten op de bestaande MV box. Daarvoor moet ik twee (hout/gips) binnenwandjes door vanuit de technische ruimte, maar het gaat qua ruimte en locaties dan wel goed. Gevolg zou zijn dat de zolder continu luchtverversing plaatsvind. De ventilatieunit is al vocht en co2 gestuurd.

- Een luchtontvochtiger aanschaffen en aansluiten op de afvoer. Ook dit is technisch goed uitvoerbaar. Nadeel is de relatief hoge prijs en het feit dat er altijd een extra apparaat staat te draaien terwijl dat eigenlijk alleen in de koude maanden en na het wassen nodig lijkt te zijn.

Kan iemand mij adviseren wat de beste variant zou zijn?

Bedankt!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ik zou voor de MV-variant gaan. Wij drogen ook de was in huis (wel in een verwarmde ruimte) en geen last van condens.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #3
Mocht je het overwegen; er zijn programmeerbare luchtontvochtigers met een wasdroogfunctie. Die staan dus niet altijd aan. Je moet als je een goed apparaat aanschaft wel rekening houden met ruim 350 euro (ze zijn de afgelopen 2 jaar flink duurder geworden). Verder zijn de energiekosten wanneer het apparaat draait ook best hoog (denk aan 300 watt). Ik heb er zelf een die ik wel eens inzet in de kelder, in de garage als ik daar in de winter was heb hangen en in een vrij koude badkamer. Bevalt me prima. Zelfs in onverwarmde ruimtes waar het nu 10 graden is krijg ik de was goed droog (daar bespaar je dan weer energie; geen verwarming nodig).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu