Ontspanningsleiding

Jack34

  • #1
Hallo leden,

We zijn op de bovenverdieping met de badkamer en het toilet bezig (nieuwbouw casco) en kwamen er achter dat er geen ontspanningsleiding/beluchting op de standleiding is geplaatst. We hebben momenteel geen problemen op de beneden verdieping met het toilet (via aannemer)

Het knieschot van onze woning begint op de eerste verdiepingsvloer. Het makkelijkste zou voor ons zijn alleen beluchten op de 110mm leiding achter het knieschot voldoet dit? En zo ja wat voor beluchter is aan te raden?

Of zouden jullie toch de voorkeur geven om met de leiding door het dak heen te gaan met een 70mm of 110mm pijp onder de de pan? Helaas zit dit dan vlak onder het dakraam van de badkamer ik kreeg via een kennis de tip om dan met een 40/50mm pijp door de muur heen te gaan (89mm houten regelwerk) en dan in ieder geval boven het badkamer raam uit te komen. Alleen nog onder het zolderraam. Nog een derde optie is de leiding horizontaal verslepen naar het andere dakvlak waar geen dakramen op de zolder zitten. Zie schetsen in de bijlage.

In het tekenwerk van de woning wordt uitgaan van optie 1 en in het bestek van de woning staat 'ter ontluchting standleiding riolering een kunststof rioolontluchtingspan met doorlaat 75 mm'

Ik hoor het graag!



 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Dan maar binnen huis beluchter Knits || 110 achter knieschot nemen wel luik in laten zodat je er weer bij kunt mocht het nodig zijn.
 

Roykes

  • #3
Ik zou wel een doorvoer naar buiten maken. een binnenhuis beluchter werkt alleen bij onderdruk, als er overdruk in hetsysteem is werkt hij niet.
dan zou ik toch proberen om ergens een dakdoorvoer te plaatsen met een minimaal 75 mm leiding. wel boven de standleiding ( dus de standleiding verlengen)

Echter lees ik dat het een nieuwbouwhuis is? dan zou ik als eerst bij de aannemer ten raden gaan want lijkt me dat je vanuit de bouw ( al is deze casco!) gewoon een ontspanningsleiding krijgt/ koopt.

heb je eventueel de installatie tekeningen beschikbaar? daar valt meestal wel uit te halen of er een ontluchting bedacht is.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Roykes schreef:
dan zou ik toch proberen om ergens een dakdoorvoer te plaatsen met een minimaal 75 mm leiding. wel boven de standleiding ( dus de standleiding verlengen)
Dit verhaal lees ik heel vaak. Ik kon niet anders en moest het op deze manier oplossen. De staande buis komt met de diameter van de hulpstukken boven de muur uit en ontstpande tussen de pannen en het dak. Heeeeel lang naar gezocht waar af en toe de riool lucht vandaan kwam. Met de diameter 35 of 40 mm werkt het al vele jaren.
 

Roykes

  • #5
Dat klopt het werkt wel.
echter...we stoppen draden van de elektra ook niet zonder buis in de muur omdat dat 'ook werkt' en zo kan ik nog wel wat opnoemen.

er zijn niet voor niets niets normen en richtlijnen. deze zijn niet opgesteld omdat iemand dat leuk vind. maar met een reden.
 

Jack34

  • #6
Bedankt voor de adviezen iedereen

Roykes,

De ontluchting is bedacht ja op de standleiding. Daar past echter geen T-stuk tussen zie foto. Dus eerst een 88,8 graden bocht en dan het T stuk en een beluchter voorstel van Henk253 lijkt mij voor nu de beste oplossing. Geen warmte verlies door het dak en kans op lekkage. En belangrijkste geen kans op stankoverlast door het dakraam. We houden toegang tot achter het knieschot mocht overdruk dan alsnog een probleem worden kunnen we alsnog een leiding door het dak plaatsen.

De aannemer zegt dat het niet in zijn begroting zat.. 2 jaar na oplevering lijkt mij dit ook een gepasseerd station we hebben het overkeken met de oplevering.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Plaats je een bocht dan een T-stuk 90 graden daar op 1/2m buis en daar de beluchter op.

Ik weet wel naar buiten is het beste maar je ken niks anders anders krijg je stank, of de ramen in het dak kunnen niet open.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Roykes,

Ik reageer hierop omdat er regelmatig wordt opgemerkt dat het niet zou werken. Een enkele keer wordt er geschreven dat die diameter minstens 70 mm moet zijn. Is de diameter kleiner zou er toch vacuum kunnen ontstaan.
 

Jack34

  • #9
Henk253,

De klus is even blijven liggen maar ga het nu weer oppakken. Die Necap ontluchter kan ik nergens vinden of bestellen maar ik heb deze gevonden:
Maxi-Studor 536 75-90-110Mm Wisa 7230718600

specificaties

neem aan dat de werking hetzelfde blijft? zo niet waar kan ik die van necap krijgen?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10


het is de zelfde necap is belgie te verkrijgen zie hier boven.
 

Tegel

  • #11
Is dit geen reclame ?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #12
Nee, adressen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu