Ontluchting oude radiatoren

JanGO

  • #1
Goedemiddag,

Ik heb een probleem met de verwarming.
Ketel: AGPO eConpact 135A
Leidingen: Dik (jaren 50)
Ketel staat in de kelder en na ingebruikname stop hij met de melding F8 wat inhoud dat het water niet goed stroomt door de cv.
De pomp is in orde, op zolder op hoogste punt komt geen lucht meer (alleen water).
De leiding naar zolder wordt warm maar de rest blijft koud.
Het zijn ongeveer 10 radiatoren en de meeste kan ik ontluchten maar somige hebben een ietwat rare aansluiting en ik heb geen idee hoe ik deze radiotoren kan ontluchten.

Kan iemand me helpen met de uitleg wat voor gereedschap ik hiervoor nodig heb?
En als je in de buurt van EDE woont... Help :)

BTW als de AGPO afslaat hoor ik een hoop geborrel in de ketel.

Onderstaand is de foto van de onbekende ontluchter. Alvast bedankt voor het meedenken.


 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Ik denk dat je de vierkant bovenop de ontluchter kunt losdraaien, alleen ziet de uitstroomopening er een beetje dichtgeverfd uit voor zover ik kan zien op de wat kleine en niet helemaal scherpe foto.
 

JanGO

  • #3
Ja inderdaad ik zie nu ook dat dichtgevervde gaatje. Zal eens aan de slag gaan met de staalborstel en laat het je weten.

Bedankt
 

JanGO

  • #4
Gaatjes zijn nu open maar - helaas - er komt alleen maar water uit en geen lucht.
Alle radiatoren zijn nu zonder lucht maar de doorstromings perikelen blijven (F8)
Iemand nog een idee?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Draait de pomp wel? Dopje ervoor weg, en even controleren.
 

JanGO

  • #6
Ja de pomp draait en als je de ketel aanzet dan voel je ook heel snel het hete water door de aanvoer buis stromen. De retour buis blijft echter koud.
 

JanGO

  • #7
Ik heb hierover met een monteur gesproken en die zei dat het een enorm lang circuit is en dat ik een 'shunt' of bijpass moet plaatsen. Nu heeft de ketel het - bij de vorige bewoner - altijd gedaan en lijkt me dan niet nodig. Het warme water stijgt zelfs tot aan de bovendste verdiepeing maar daarna is het afgelopen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Draai vanaf het einde van de installatie steeds een (paar) radiator dicht en controleer dan telkens de retourleiding, die zal toch op een gegeven moment warm moeten worden, zeker met dit weer.
Misschien is de installatie zo ingeregeld dat de radiatoren in bepaalde ruimtes zoveel vermogen krijgen dat er voor de rest en dus ook voor de retour niet veel meer overblijft.
 

JanGO

  • #9
Bedankt Jan voor de reactie. Ik ga e.e.a. uitproberen en laat het je weten.
 

Marcn88

  • #10
Lekt toevallig niet de ontluchter bovenop t toestel dit water kan dan over de sensor lopen en die geeft dan foutieve waardes tevens kan de pomp (nog) wel draaien maar draai de schroef er aan de achterkant eens uit en probeer de as is tegen te houden met een schroevendraaier staat deze zo stil is uw pomp defect de f8 storing geeft aan dat toestel aan de kook raakt dus te weinig flow dit heeft nix te maken met een delta t
 

JanGO

  • #11
Heren bedankt voor de suggesties. Ik heb de diverse radiatoren dichtgedraaid maar helaas nog steeds F8. Vervolgens de schoevendraaier in de achterkant van de pomp gestopt en deze draait wel, maar niet echt hard. Ik kan de schroevendraaier ook nog vasthouden zonder dat deze wordt 'weggeslagen' Zou het dan toch de pomp zijn?
Alvast weer bedankt!
Jan
 

Marcn88

  • #12
Kunt u de as tegen houden met de schroevendraaier dit mag normaal niet kunnen kan dit wel is uw pomp defect heeft geen kracht meer
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #13
Vaak is de condensator op de pomp dan de oorzaak. Kosten nog geen 15 euro, en het water hoeft er niet af.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu