Hulp bij ontluchting/beluchting afvoer

Dehussler

 • #1
Beste,

Tijdens onze grote verbouwing zijn wij aanbeland bij het aanpassen van de afvoer. De totale situatie is te zien in de afbeelding. Voor de Badkamer en zolder is er een ontluchtingspijp aanwezig, welke door het dak gaat. De 110mm afvoer naar de WC op de begane grond is nieuw gelegd, evenals de aansluiting richting de keuken. Hier mis ik nog een ontluchtingspijp, maar zou ik deze helemaal vanaf de begande grond naar de zolder (door het dak) moeten leggen om vanaf de keuken te kunnen beluchten? Of zijn hier (betere en eenvoudigere) alternatieven.

Ook zou ik graag wat op- en aanmerking op mijn schets. Zie ik misschien zaken over het hoofd, heb ik de juiste diameters toegepast?

Heel erg bedankt voor het meedenken!

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Xr8

  • #2
  Een beluchting is in principe wel voldoende in een woning. Je kunt nog overwegen een binnenhuis beluchter te plaatsen nabij het toilet beneden. Een ontspanning van 40 zoals hier aangegeven is krap, evenals de gehele hoofdleiding in 50mm naar boven. Ik zou liever 75mm nemen. De afvoer van cv en wasmachine kun je beter haaks op de standleiding aansluiten. Ook hier is 40mm vanaf de douche niet echt ruim bemeten. Is de standleiding ook voorzien van een expansiestuk?

  Succes.
   

  Dehussler

  • #3
  Bedankt voor het antwoord. Echter, ik heb nog wel een boel vragen.

  Onderaan de standleiding vanaf de eerste verdieping zit inderdaad een expansiestuk.

  De reden waarom ik had gekozen voor 40mm naar zolder is omdat deze verwerkt zit in de muur van de badkamer. Dit was voorheen 32mm en in de "sleuf" pas maximaal 40mm. Om hier 75mm te leggen zal ik dus een andere oplossing moeten verzinnen, of simpelweg nog verder bikken.

  Ik heb altijd begrepen dat je nooit haakse bochten moet gebruiken en zoveel mogelijk 45 graden bochten moet gebruiken. Waarom is het bij de CV ketel en wasmachine beter om toch 90 graden te gebruiken?

  De leiding van 50 met vertakkingen naar 40 richting de keuken is wel ruim genoeg?

  Waar ik "bang" voor ben, is geborrel in de keuken wasbak als de vaatwasser het water wegpompt. Zal ik hier dan nog een beluchter moeten plaatsen, of wordt dit voorkomen met beluchter bij het toilet beneden? En zal deze dan voor of na de splitsing naar de keuken moeten?
   

  Xr8

  • #4
  Om geborrel te voorkomen kun je de vaatwasser het beste aansluiten op een aparte sifon en niet op een vaatwasser t stuk. Op een standleiding sluit je haaks aan ivm de beluchting. Een 90 graden bocht kun je idd het beste maken met 2x 45 graden. Een bocht van liggend naar vallend kan wel 90 graden. Ook richting de keuken zou ik zelf 75 kiezen. 40mm is tegenwoordig alleen maar het laatste stukje, de kleinste diameter is vaak 50mm.

  Voor beluchting kun je een beluchte sifon in de keukenkastje plaatsen, kan nooit kwaad.

  Succes.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu