Ontluchten designradiator

Rme

  • #1
Ik wil een designradiator aanschaffen voor de badkamer. Zowel de aanvoer als de afvoer moeten boven komen. Op zich geen probleem.

Ik heb op het forum gelezen dat je dan een stromingsbuis nodig hebt. Klinkt allemaal heel begrijpelijk, alleen weet ik nou niet zeker of deze in de aan- of afvoer moet komen (tegenstrijdige berichten).

De eigenlijke vraag is: hoe ontlucht ik de radiator? Kan/moet er een ontluchtingsnippel vlak boven de radiator worden geplaatst, en zo ja wat moet ik dan exact aanschaffen?
 

Addie

  • #2
Bij een bovenaansluiting de stromingsbuis in de retour.
Bij onderaansluiting in de aanvoer.
(Je moet het warme water bovenin krijgen en het koude onderin)

Lucht gaat altijd naar het hoogste punt, dus zal bij bovenaansluiting in de radiator geen problemen veroorzaken, maar wel in de leiding.
Plaats daarom een ontluchter op het hoogste punt van de aansluitleiding.
Dit kan met een ontlucht t stuk of knietje afhankelijk van de situatie.
Denk er wel aan dat je bij bovenaansluiting een aftapper op de radiator plaatst.
 

Rme

  • #3
Dank je wel Addie voor je snelle reactie.

Voor mijn begrip (ik ben een leek) de stromingsbuis moet dus in de retour.
Moet er nog een gaatje geboord worden bovenin in de buis? Kan ik me wel iets bij voorstellen. De retour gaat direct terug naar de hoofdleiding op zolder. Moet ik dan nog een extra ontluchter plaatsen? Er zit immers een ontluchting op de hoofdleiding op zolder.

Nogmaals, ik ben een leek.
Alvast bedankt voor een reactie
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Hoi Rme,

Nee er hoeft dan geen ontluchting bijgeplaatst te worden als er een hoger ontluchtingspunt boven zit.

De stromingsbuis in de retour, deze zorgt ervoor dat het warme water dan gedwongen naar beneden gaat, naar het onderste punt van de radiator om dan door de stromingsbuis naar de retour aan sluiting die boven aan zit te gaan terug naar de CV installatie.

Waar u dat gaatje voor bedoelt is me onduidelijk, de buis is boven en onderaan open en moet vanaf de onderkant een open verbinding hebben zodat er water door naar boven kan lopen.
Dit kan als de buis te lang is, door hem schuin af te zagen, of als de kraag in de aansluitfitting vast zit de buis enkele cm korten te houden zodat deze de onderzijde niet afsluit.

Vr Gr en succes ermee
 

Evarist

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik hoor van specialisten dat bij onderaansluiting geen stromingsbuis nodig is.
Warm water gaat immers eerst naar boven.
 

Birdfeeder168

  • #6
Ik begrijp heel goed waarom Rme een gaatje wil boren in een dalende stromingsbuis. Bij boven-aansluiting ontstaat boven in de retour-collector namelijk een dood punt tussen de stromingsbuis en de collector zelf. Die lucht kan daar nooit meer weg en je mooie designradiator blijft eeuwig ritselen. Een ontluchter op zolder helpt dan niet.

Ik vermoed dat dat de reden is waarom naast gewone stromingsbuizen ook "stromingsbuizen met gat" aangeboden worden. Helaas vind ik nergens een technische tekening. Waar moet dat gaatje precies worden geboord? Hoe groot moet het zijn? Lucht onder overdruk heeft natuurlijk maar een miniem gaatje nodig, maar ik kan me voorstellen dat een te klein gaatje snel verstopt raakt, terwijl een te groot gat het effect van de stromingsbuis ongedaan maakt. Heeft iemand ervaring hiermee?
 

Chathanky

  • #7
Ontluchten hoort ook te gebeuren zonder dat de cv pomp draait en de lucht kan dan met ontluchten van alle andere punten onsnappen via de aanvoer.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #8
Ik heb het nagezocht , de buis met een gaatje wordt alleen bij bepaalde types radiatoren gebruikt omdat inderdaad de lucht er anders niet uit wil stromen.

Dit wordt door de fabrikant duidelijk aangegeven in de installatie instructies welk bij die types radiatoren wordt meegeleverd.

Het is dus een uitzondering.

Vr Gr
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu