Convectieput, ontluchten?

Klustips

  • #1
Wij hebben begin dit jaar een woning gekocht (2002 bj). In deze woning is in 2007 een aanbouw gerealiseerd waarbij de oorspronkelijke radiatoren zijn vervangen voor een convectieput, over de breedte van de kamer ongeveer 30/40 cm van de openslaande deuren af.

Deze woning heeft de afgelopen jaren nagenoeg leeg gestaan omdat de bewoners in het buitenland verbleven. Er zit hier en daar dus wat achterstallig onderhoud op. Om die reden heb ik iemand laten komen (monteur van essent / energiewacht) om naar de cv ketel te kijken, en een onderhoudsbeurt te geven. Die zou dus weer op en top moeten werken. Daarnaast heb ik alle radiatoren ontlucht (was nodig ook, bij 1 radiator kwam er letterlijk een minuut alleen maar lucht uit) en alles weer bijgevuld. Druk is dus netjes tussen de 1,5 en 2 bar op dit moment.

Nu het laatste onderdeel, de convectieput. Ik heb geen enkele ervaring met convectoren. Ik heb ter test de verwarming aangezet. De radiatoren worden warm (bovenverdiepingen en keuken). Ik voel alleen weinig warmte afkomen van de convectieput. ik zie wel aan de de planten die eromheen staan dat er een warme luchtstroom is (want ze bewegen) maar een echt "warm gevoel" krijg ik er niet van.

Hoe kan ik nagaan of de convector nog goed functioneert en hoe kan ik deze bijvoorbeeld ontluchten?
 

Klustips

  • #2
Nog een aanvullende vraag:

Tijdens het CV onderhoud is de oude "slimme thermostaat" van anna vervangen voor een simpele Honeywell (op mijn verzoek). Installateur heeft toen aangegeven dat er beter voor een modulerend exemplaar (Honeywell round modulation), dat zou een paar procent schelen op de energiekosten.

Ik ben even gaan zoeken naar convectiorputten maar ik lees nu tot mijn verbazing dat een modulerende thermostaat helemaal niet kan icm een convectorput. Klopt dit?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Het antwoord op je laatste vraag is nee, dat klopt niet.
 
  • Like
Waarderingen: Klustips

Klustips

  • #4
Dank je voor je antwoord!

Dus ik kan die honeywell gewoon laten hangen? Hij hangt in dezelfde ruimte als waar de convetorput is.
 

Klustips

  • #5
Even een onbeleefde kick van dit topic. Kan ik die modulerende thermostaat dus gewoon laten hangen? Zijn er nog dingen waar ik op moet letten / naar moet kijken voor de komende winter?

Zoals ik zei, nooit een convector gehad en dit is ons eerste huis en we komen direct een convectorput tegen ;)
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Een convectorput is niets anders als een ander verwarmingstoestel.
Er komt warmte uit als er warmte gevraagd wordt, of dit nu van een normale of een modulerende
thermostaat komt of niet. Als een modulerende thermostaat merkt dat het niet warm wordt
dan zal deze vanzelf de warmtevraag hoger gaan aansturen.
 
  • Like
Waarderingen: Klustips

Klustips

  • #7
Helder, dank!

Zijn er nog andere zaken waar ik op moet letten / iets aan kan doen? De convector is pak hem beet zo'n 15 jaar oud en er zit een tussenschot in de put. Wat ik heb gelezen staat hij wel verkeerd om geïnstalleerd, daarmee bedoel ik dat de convector aan de kamerkant staat. Helaas kan ik dat niet 1,2,3 aanpassen vanwege de leidingen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu