Ontluchten design radiator, Waar??

Janloco

  • #1
Ik ben de douche aan het verbouwen. Nu is het zachtjes aan de beurt om de design radiator op te hangen en aan te sluiten. Ik heb al heel veel gelezen over deze radiatoren op dit forum. Inmiddels heel veel wijzer geworden, ik weet nu bv dat ik een stijgbuis in de retour leiding moet monteren. Maar ik zit nog met devolgende vraag.

Het is een "trap" radiator. Ik wil de aan en afvoer aan de bovenzijde van de radiator plaatsen, omdat ik dan zo min mogelijk leidingen door mijn douche heb lopen. De radiator heeft boven en onder twee mogelijkheden tot aansluiten. Ik wil dus op de rechter bovenkant de aanvoer met thermostaatkraan plaatsen en op de linker bovenkant een "stijgbuis" met de afvoer.

Maar de grote vraag is, hoe wil ik dit ontluchten??? Kan ik bv iets plaatsen in de retour leiding precies boven de radiator om daar te ontluchen??

Kan iemand mij suggesties geven???
 

Fiesiekus

  • #2
Je zou (het simpelst) kunnen ontluchten op de wartel van de th-kraan. Zorg dat ie (de radiator) iets oploopt naar de aanvoerkant, kraan dicht en wartel een slagje los draaien tot alle lucht ontsnapt is.
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #3
Als je een radiator aan de bovenzeide aansluit zal er in de praktijk geen lucht in blijven.

lucht stijgt tov water en zal dus uit de radiator willen.

is er verder boven de radiator geen verdieping/radiatoren zou u kunnen overwegen om ontluchtingsknieën te gebruiken.
 

Mischiendit

  • #4
Een heel klein gaatje boven in je stijgbuis boren, dan kan de lucht via je retour weg.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Waarom frees je de leidingen vanaf boven niet in de muur?
Zo kun je de radiator met een haakse aansluiting van onder aansluiten.

Als voordeel heeft dit: Je ziet geen leidingen lopen over de muur, en je kunt de radiator fatsoenlijk ontluchten aan de bovenkant.
 

Janloco

  • #6
Hartelijk dank voor het meedenken!!

Peter: De leiding in de muur frezen is niet meer mogelijk. De tegels zitten er helaas al tegenaan. Maar anders zou dat zeker een optie zijn.

Misschiendit: Daar zat inderdaad mijn grootste probleem. Ik ging er vanuit dat de lucht niet meer naar boven weg zou kunnen vanwege de stijgbuis. Een klein gaatje gaat er nu zeker in en wel zo hoog mogelijk

Ketelchrisje: Lucht stijgt idd maar ik zat met het probleem van de stijgbuis en was bang dat de lucht niet weg kon boven de buis. Er is boven de radiator nog wel een verdieping waar de ketel hangt, maar ik ga zeker even naar de vakman om een "ontluchtingsknie"te halen. Dan moet het zeker lukken.

Fiesiekus: Jouw oplossing, daar ga ik zeker mee beginnen om te proberen de lucht eruit te h alen. Maar even een vraagje? Jouw oplossing moet toch ook lukken bij de afvoerleiding? Als ik de radiator iet laat oplopen bij de afvoer, en de genoemde oplossingen helpen niet, dan kan ik altijd nog de leiding achter de kachel naar het laagste punt laten lopen en dan kan op het bovenste punt wel gewoon de ontluchitngsnippel komen. Wil je me svp nog even laten weten of ik met mijn gedachte op de juiste weg zit??

Allen nogmaals veel dank voor de reacties!!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Er blijft geen lucht achter in een radiator bij een aansluiting van bovenaf, die lucht gaat naar het bovenste gedeelte van de installatie.
Ook de lucht in de stijgbuis gaat er uit, u hoeft de radiaor helemaal niet te ontluchten, dat gaat dus vanzelf.
 

Janloco

  • #8
Geweldig Jan!! Dank voor je antwoord. Ik ga nu zeker de radiator ophangen zonder ontluchtingsmogelijkheid.
Maar eigenwijs als ik ben, wel met wat gereserveerdheid. Ik stel me nl voor dat de lucht boven het einde van de stijgbuis niet weg kan. Ik krijg dat nog niet helemaal helder hoe dat moet werken, maar jouw antwoord moet goed zijn. Nogmaals dank daarvoor.
 

Hoezithet

  • #9
Ik heb deze situatie (zoals jan aangeeft) al jaren en ontluchting gaat vanzelf bij de ketel 1 etage hoger. No problem.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu