Ontbreken van ontspanningsleiding

Stef92

  • #1
Hoi,

Wij hebben een woning uit 1955 gekocht welke we aan het verbouwen zijn en waar we een aanbouw gaan plaatsen. Ik wilde beginnen aan het rioleringsplan voor de aanbouw en via dit forum ben ik verschillende handige documenten tegen gekomen die ik nu aan het doornemen ben. Hierin kwam ik de ontspanningsleiding tegen (voorheen nooit van gehoord, want we zijn beginnende klussers) en de functie daarvan. Na het lezen hierover ben ik gaan kijken in onze woning, maar op dit moment is er geen ontspanningsleiding aanwezig. Ik vermoed dat het beluchten op dit moment gebeurt via de hemelwaterafvoer. Dit zorgt voor een probleem, want we zijn van plan om de hemelwaterafvoer van onze woning volledig af te koppelen. Daarnaast hebben wij 2 maanden geleden een wc en wastafel op de eerste verdieping laten plaatsen, maar deze mensen hebben nooit iets gezegd over het aanleggen van een ontspanningsleiding. Zorgt het ontbreken van een ontspanningsleiding voor problemen in de toekomst (wc en wastafel zijn nog niet functioneel, want ik moet nog tegelen) Zoja, op welke manier is dit nog gemakkelijk te integreren? Boven is zo goed als alles gerenoveerd en zou graag niet opnieuw willen gaan breken. Alvast bedankt!

Groet,

Stef
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
Een ontpanningsleiding is zeer zeker belangrijk helemaal bij een toilet op een verdieping, als u een grotere hoeveelheid water loost bijv een toilet moet de lucht voor het water weg kunnen (langzaam weglopen water) en aan de achterkant moet er weer lucht bij kunnen anders worden de sifons leeggezogen met stank tot gevolg
 

Dimkal

  • #3
Bij verbouwing / aanpassingen aan de afvoer wordt een ontspanningsleiding voorgeschreven met dezelfde diameter als de standleiding bijvoorbeeld 90 of 110mm ic. met een toilet.
Als je hier vanaf wil wijken dan kan dat met bijvoorbeeld met hulpmiddelen zoals beluchters. Met een beetje geluk werkt dit ook nog goed zoals bij vele anderen momenteel ook het geval is. Persoonlijk ben ik niet zo van gerommel en zou ik altijd gaan voor de beste oplossing waar je tientallen jaren op kan vertrouwen.
 

Stef92

  • #4
Bedankt voor de reacties! Als ik het goed begrijp moet de ontspanningsleiding aangesloten zitten vóórdat de standleiding verticaal naar onderen gaat, aangezien onderdruk ontstaat door het vallen van het water? Zou ik op de plek van de pijl (zie foto) een T-stuk ertussen kunnen zetten en van daaruit omhoog gaan? Dat zou nog enigszins makkelijk gaan zonder veel te breken. Op het toilet kan ik de buis dan achter een valse wand wegwerken zonder veel ruimteverlies. De standleiding is 110 dus ik neem aan dit het deel dat naar het dak gaat ook 110 moet zijn dan? Verder vroeg ik me af of ik de ontspanningsleiding ook op een oude, niet in gebruik zijnde, schoorsteen kan aansluiten? Dan moet ik in ieder geval niet nog door het dak gaan.

Foto riolering1.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Als je over de gehele lengte een buis in het kanaal kan aanbrengen, mag de ontspanningsleiding in de schoorsteen, anders niet.
 

Stef92

  • #6
Dus als ik dit zou doen zoals aangegeven op mijn foto dan mag dat niet, begrijp ik dat goed?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Er ontstaat ook condens in die leiding, dat wil je niet in een schoorsteenkanaal.
 

Stef92

  • #8
Dan lijkt me dat inderdaad geen oplossing. Kan het wel op de manier zoals ik op de foto aangaf? Een T-stuk op die plaats naar boven en via daar door het plafond en door het dak. Of is het echt noodzakelijk dat de ontspanningsleiding achter de wc zit (Dus het laatste deel van je systeem)?

Overigens zit op deze standleiding alleen het toilet en wastafel op de eerste verdieping. Op de benedenverdieping gaat alles rechtstreeks naar de verzamelleiding onder de oprit.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Het lastige als je boven in een schoorsteen eindigt. Condens uit de buis moet je kwijt zien te raken. Het beste is met een u naar beneden.

Riool ontluchting met binnenbuis.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu