Onstabiele muur

KlusRob

  • #1
De scheidingsmuur tussen de tuin van mijn nieuwe huis en de tuin van de achterburen is niet echt stevig. Zeg maar gerust instabiel. Zo op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand, maar als je ertegenaan duwt, zit er behoorlijk veel beweging in.
Volgens de achterbuurman hebben er vroeger grote bomen in onze tuin gestaan, tot een jaar of 8 geleden (de stronken zitten er nog in), en aan zijn kant van de muur heeft altijd een flinke vuurdoorn tegen de muur gegroeid. Hij heeft het vermoeden dat de muur instabiel is geworden door een van beiden. Hij merkte dat de muur niet echt stevig meer stond nadat hij zijn vuurdoorn had verwijderd (die de muur dus feitelijk ondersteunde).

Als ik het zo bekijk heb ik het vermoeden dat de fundering van de muur gewoon niet stevig genoeg is geweest en dat de muur daarom nu los is gekomen ivm de boomwortels.

Is hier nog iets aan te doen? Ik dacht er zelf aan om (aan mijn lant van de muur, totaal een lengte van een meter of 7) op een aantal plaatsen, bijvoorbeeld elke meter, de muur te ondergraven om te kijken hoe de fundering is opgebouwd, en er op deze plekken een nieuwe fundering onder te maken als dit mogelijk is. Dus eigenlijk het idee van heipalen, maar dan niet zo diep in de grond en juist relatief massief ipv lang.

Hoe denken jullie hierover? Kan ik er gewoon (voorzichtig) een gat onder graven en dan een nieuwe betonnen fundering onder de huidige storten (op voorwaarde dat de muur hier nog wel stevig aan vast zit)? Gewoon een diep smal gat graven, proberen een paar lange schroeven gedeeltelijk in de onderzijde van de fundering te boren en beton in het gat tot aan de onderkant van de fundering?
Of hebben jullie andere ideeën/oplossingen?

Groet,

Rob
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Geef even de afmetingen van de muur en plaats een foto. Nu is het koffiedik kijken.
 

KlusRob

  • #3
De muur is een meter of 7 lang en ik schat zo'n 1,80 tot 2 meter hoog. Is een gewone enkelsteense muur zonder kolommen erin.
Een foto heb ik niet bij de hand (muur staat bij mijn nieuwe huis waar ik nog geen internet heb), zal z.s.m. een foto maken en plaatsen.

Gr. Rob
 

Migs

  • #4
Oei een muur van 7 meter enkelsteens zonder kolommen.
ik hoop wel dat ie ergens een hoek maakt anders zal hij altijd instabiel blijven.

check effe af hij niet ergens bij het maaiveld is gebroken door vorst.

ben benieuwt naar de foto's
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu