Muur vergroenen

LWM

  • #1
Nieuwe buren hebben twee meter uitgebouwd, dus ons bestraatte terras grenst nu aan een bakstenen muur. Afgesproken is dat ik die mag 'opleuken'. Ik wil levend groen en denk aan een geplasificeerd gaaspaneel en dat laten beklimmen met iets dat vanuit een bak (of bakken) moet groeien, snel groeit, groen blijft en niet in de muur wortelt. De muur staat in de schaduw. Is dat een mogelijkheid? Zo ja, wat voor 'groen' moet ik dan hebben en waar moet ik op letten?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Hedera groeit overal...
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Maar die hecht wel in de muur.
Bijvoorbeeld bosrank, passiebloem, kamperfoelie niet.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik zou zelf geen bak kiezen om iets uit te laten groeien: de grond verarmd snel en dan groeit er niks meer in. Ook met vriezen is een bak sneller bevroren.

Als je bijvoorbeeld een paar stenen weg haalt uit het terras, wat zand weg graaft en vult met tuinaarde kunnen de planten veel beter groeien.

Hedera groeit in muren, dat zou ik niet kiezen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #5
Kennelijk is afgesproken dat er in de muur iets mag worden bevestigd. Dan zal een hedera die zichzelf er tegenaan "plakt" toch ook wel geen bezwaar zijn? Ik heb er verschillende gehad. Geen enkele heeft schade toegebracht aan een muur, ook niet na vele jaren en met stammen zo dik als mijn onderarm. Sterker nog; de muur erachter was altijd kurkdroog, zelfs in het natte seizoen. In tegenstelling tot hetgeen nogal eens beweerd wordt hebben de meeste hedera's eerder een positief effect op het klimaat in de muur.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Mee eens, Hedera maakt geen schade, echter moeten voegen na een jaar of 30 vaak vervangen worden en als er dan 30 jaar een Hedera tegenaan gestaan heeft, dan krijgt die de schuld als de voegen dan met de Hedera eruit gaan.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
hydra groeit gewoon onder de boeiboorden zo tussen je dakhout en je dakbedekking in.
en dakbedekking als je niet oplet
die maakt wel degelijk schade.


een passiebloem blijft niet groen
Clematis heeft ook mooie bloemen en blijft wel groen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu