Buitenkraan lekt - bij de moer waar de buis aansluit op het gedeelte muur

EightGear

  • #1
Hallo allemaal,

Onze buitenkraan lekt, en niet zo'n beetje ook. Zodra de watertoevoer naar de kraan open staat, spuit het er uit, dus ook als de kraan zelf dicht staat. Dit is al een hele poos zo, maar ik ben er nu wel klaar mee want we willen hem nu gaan gebruiken.

Hij lekt bij de moer waar de buis aansluit op het gedeelte dat aan de muur zit geschroefd (zie foto). Ik heb hier bar weinig kaas van gegeten, dus advies over hoe dit aan te pakken is zeer welkom. Alvast bedankt!

20231223_130406.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
misschien is ie bevroren geweest dan barst het koper net aan de achterzijde bij de muur.
Dus je kan leiding niet onder druk zetten dan lekt ie.
1703337224155.png
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #3
Als je weinig ervaring hebt zou ik locktite 55 kopen, telefon draad. Draai de moer los, verwijder oude afdichten materiaal, waarschijnlijk teflon tape, maakt het draad wat ruw met een ijzerzaagje, wikkel het draad er omheen volgens aanwijzingen op het doosje en draai de moer weer vast.

Mocht hij nog iets lekken draai je de moer nog iets vaster. Hou dan de kraan met een waterpomptang even tegen zodat je niet de schroeven in de muur breekt
 

Fmrama

  • #4
Ik denk dat onder die moer geen teflon oid zit, maar een knelring.
Voor de zekerheid eerst even loshalen om te kijken of dat idd zo is. En wat er met de buis gebeurt is. Evt moet er een nieuw stukje buis tussen.
 

Fmrama

  • #5
Voor Als er een nieuw stukje buis tussen moet:
Zaag de buis door. Schroef de muurplaat met de kraan van de muur. En verwijder de oude buis. Pak een nieuw stukje buis. Ontbraam de buiseinden. En schuur even lichtjes op/schoon. Verbind de stukken , Schuif er een knelkoppeling met ringen op (waarschijnlijk 15mm) Pas en zaag de buis op maat en schuif de buis met knelring in de muurplaat, zodat ie weer voor de schroefgaten komt. Schroef de kraan weer op de muur en draai de knelkoppelingen vast . Vast is vast. De knelkoppeling in midden tegen houden als je de moeren aan draait.
Benodigde maateriaal: knelkoppeling 15mm extra knelring 15 mm , stuk koperbuis.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Henk253

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Als de achter zijde er zo uit ziet dan is ie bevroren geweest.
1703343894277.png
1703344043347.png
1703344076798.png

En dan kan je beste @Fmrama advies volgen.
 

Charel

  • #7
En als je zo iets niet bemerkt dan eerst en vooral die moer wat vaster proberen aan te draaien terwijl je met de andere hand de kraan tegenhoudt. Je weet maar nooit.
 
  • Like
Waarderingen: Henk253

Fmrama

  • #8
Waarschijnlijk, aan de moer te zien, is er al stevig aan de moer gedraaid. En is de knelring door getrokken. Met lekkage als gevolg.
We gaan het horen!
 

EightGear

  • #9
Dank voor de reacties tot dusver!

Ik vermoed niet dat de buis zelf kapot is en het dus aan de 'sluiting' ligt. Stel dat het aan die knelkoppeling ligt, dan is het dus mogelijk om die te vervangen incl. knelring?

Helaas heb ik geen steeksleutel die groot genoeg is om rond die moer te komen, dus die zal ik van iemand moeten lenen.

Die moer ziet er dus wat raar uit omdat ik het heb geprobeerd met een waterpomptang, kansloos natuurlijk, dus die moer sleet een beetje.
 

Fmrama

  • #10
Vaak is die knelring in de koperbuis gekerft en zit vast. Rest je dan niks anders dan er een nieuw stukje buis tussen te zetten,
Je kunt het proberen om de moer los te draaien en te kijken of de oude knelring makkelijk los te schuiven is van de buis.
 

Lampje45

  • #11
Ik zou zowiezo het geheel vervangen.
De muurplaat, de koppeling en de kraan.
Want ik zie hier geen enkele vorm van beluchting, iets wat wel nodig is als jij bijv. een kinderbadje aan het vullen bent. En dan niet de hele wijk kunt vervuilen. En de pakking werd al eerder genoemd een teflonkoord, omdat dit de kraan in de juiste positie houdt. Het zijn echt de kosten niet, die het verschil maken, zoals het moet en zoals het nu is.
 

Lampje45

  • #12
En ja als je zelf wilt klussen zal je moeten investeren in gereedschap waarbij lenen een slechte eigenschap is.
 
  • Like
Waarderingen: Charel

Fmrama

  • #13
Wat @Lampje45 zegt, Dan heb je idd alles weer netjes en zoals het hoort.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu