Onduidelijkheden vloerverwarming

Stonemountains

  • #1
Goedemorgen,
Ik heb een paar dagen geleden ook al iets gevraagd, maar inmiddels staat alles aan en begrijp ik niet goed hoe het werkt of zou moeten werken... En mijn vertrouwen in de installateur is inmiddels niet zo groot meer, dus hopelijk kunnen jullie me een beetje helpen...:
- ik heb, zoals het stookprotocol voorschrijft, afgelopen woensdag de vloerverwarming (zie bijlage, foto van voor het aanstond) aangezet op 20 graden. Al snel gaf de wijzer echter 30 graden aan. Dat zou toch niet moeten, of is dat normaal? Het water zou toch niet warmer dan 20 graden moeten zijn?
- inmiddels is het in 1,5 dag al van 15 naar 19,5 graden opgewarmd in huis (thermostaat woonkamer ook op 20 gezet, cv ketel staat op 60). Ik ben bang dat dit ook voor de egaline die erop ligt (een paar mm) nogal te hard gaat/is gegaan... Kan dit kwaad (zie nu nog geen scheuren)?
- de overige radiatoren in huis staan uit, behalve die in de badkamer, daar zit geen knop op. Die (en de cv ketel dus) staan maar te loeien, dus in de badkamer is het echt snoeiwarm nu. Is dat ok? Voelt nogal zonde (zeker omdat we er nog niet wonen, maar ook als dit zo zou blijven). Maar is het echt nodig, wat ik lees, 1 radiator in huis altijd open te laten (in dit geval dus die in de badkamer)?
- het stookprotocol geeft aan elke dag die thermostaat 2 graden hoger zetten. Ik twijfel of we dat moeten doen nu het water en de vloer al zo warm zijn... Wat adviseren jullie?

Alvast bedankt!

WhatsApp Image 2021-11-22 at 11.02.35.jpeg
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Neem me niet kwalijk, maar de installatie oogt verre van netjes.....heb je de zaak nog laten aanpassen nadat je enkele aanwijzingen hebt gekregen op dit forum?
Vraag je installateur naar de informatie HOE je e.e.a. moet opstarten: is echt niet moeilijk.

WELKE thermostaat heb je op 20 graden gezet? De kamerthermostaat? Dat is niet de juiste manier.

De temperatuur van het water wat door de vloer circuleert moet geregeld worden met de thermostaat op de verdeler (in de aanvoerleiding) Daar staan graden op en je kunt de instelling controleren door de temperatuur af te lezen op de thermometer op de verdeler.

Te snel opwarmen is zeker niet goed voor hetgeen over de vloerverwarming ligt.

1 radiator in huis altijd open laten staan is ion dit geval niet noodzakelijk omdat je een bypass ventiel in het systeem hebt zitten (boven de verdeler)
 
Laatst bewerkt:

Stonemountains

  • #3
Degooyer schreef:
WELKE thermostaat heb je op 20 graden gezet? De kamerthermostaat? Dat is niet de juiste manier.

De temperatuur van het water wat door de vloer circuleert moet geregeld worden met de thermostaat op de verdeler (in de aanvoerleiding) Daar staan geen graden op, dus je kunt het alleen controleren door de temperatuur af te lezen op de thermometer op de verdeler.
Dank voor je reactie. Ik heb zowel de thermostaat op de verdeler als de woonkamerthermostaat op 20 graden gezet. Dat stond allebei zo op het protocol dat ze mij gegeven hebben.
Probleem is dus dat die wijzer 30 graden aangeeft, dus dat die thermostaat dan niet goed werkt?
Wat bedoel je verder dat de installatie er niet netjes uit ziet?
 
Laatst bewerkt:

Stonemountains

  • #4
Degooyer schreef:
Neem me niet kwalijk, maar de installatie oogt verre van netjes.....heb je de zaak nog laten aanpassen nadat je enkele aanwijzingen hebt gekregen op dit forum?
Yes, de aanvoer en toevoer zijn omgewisseld na mijn vorige vraag
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Dat soort thermostaten en ook de thermometer op de verdeler hebben hun afwijkingen. Je kunt de ingestelde temperatuur alleen maar controleren met de thermometer op de verdeler (die dus niet nauwkeurig is!)
Beste is controleren met een infrarood thermometer.

Over mijn mening over de installatie ga ik maar niet in....
 

Stonemountains

  • #6
Ok, dus als ik je goed begrijp kan dit gewoon voorkomen? 10 graden vind ik nogal een forse afwijking.... Dus best is nu om verder te gaan met het stookprotocol: niet afgaan op die temperaturen op de thermostaat, maar obv die wijzer en de thermostaat proberen zo in te schatten?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
Dat soort afwijkingen komen vaker voor bij goedkopere verdelers....
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu