Onderverdeler groepenkast vervangen

The headhunter

Specialist Elektra
  • #21
De 4p aardlek voor 2 geleidereindgroepen is niet verboden, het word afgeraden.

In theorie zou er een gevaarlijke situatie kunnen ontstaan als er in verschillende eindgroepen lekstromen gaan lopen die elkaar kunnen opheffen in de aardlek.
Als elke fase een lekstroom heeft van 30mA ziet de aardlek dat niet door de faseverschuiving, hierdoor kunnen gevaarlijke spanningen kunnen komen te staan op metalen delen.

Zonnepanelen worden net als een eindgroep aangesloten.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #22
In mijn hoofd groepenkast zitten zoals vermeld 4 groepen welke enkel de woonkamer, hal, toilet, badkamer, slaapkamers en CV ketel bedienen.

Hier gaat dus ook de krachtgroep richting onderverdeler die keuken, oven, wasmachine, droger, vriezer, airco, garage en tuinverlichting bedient.

Gezien het meeste verbruik dus via de onderverdeler plaatsvindt, zou ik dan het beste de 4 hoofdgroepen op 1 fase zetten achter 1 2-polige ALS en in de onderverdeler wel alledrie de fasen gebruiken achter drie 2-polige ALS?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #23
Ik zou de algemene groepen ook zeker over minstens 2 aardlekschakelaars / 2 fasen verdelen.

Als er dan een fase uit ligt of een aardlekschakelaar, zit niet meteen de hele woning in het donker. Ideaal gezien heb je per verdieping altijd nog ergens licht (dus woonkamer apart van de hal, slaapkamers apart van de overloop).
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #24
Helder, bedankt. Is het eventueel mogelijke om de huidige 4 polige ALS's aan te sluiten als 2-polige?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #25
Dat kan. Je hebt alleen kans dat de testknop niet meer functioneert als je de verkeerde contacten aansluit. Het schemaatje op de aardlekschakelaar zou duidelijk moeten maken tussen welke contacten de testknop zit aangesloten.

Aan de voedende kant alle fasen aangesloten laten en na de schakelaar maar 1 fase gebruiken kan natuurlijk ook, dan heb je sowieso geen probleem met de testknop.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #26
Bedankt voor alle goede adviezen.
Ik heb de groepenkast vervangen en tevens tweepolige ALS geplaatst in de hoofd groepenkast.

Ook heb ik mijn oude losse beltrafo vervangen door eentje van hager welke nu in de hoofd groepenkast zit. Het valt mij op dat deze hager trafo toch vrij warm wordt; is dit normaal? Heeft iemand hier ervaring mee?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu