Ondersteuning underlayment op draagbalken

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #21
Er is een gigantisch verschil tussen schroeven en spijkers, daar moet je niet te licht over denken. Spijkers zijn over het algemeen beter bestand tegen de werking van haakse/scharende krachten: ze kunnen eenvoudig wat werken en buigen zonder te breken. Schroeven breken dan al veel sneller af (en ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat dat een probleem zou zijn bij een vloer).

Je kunt die spijkers dus alleen vervangen door schroeven die ook daadwerkelijk bedoeld en gecertificeerd zijn voor die constructieve belasting.
 

Marc1995

  • #22
Klopt, voor stootbelastingen wil je over het algemeen een taai materiaal hebben met een hoge breekrek, aangezien deze meer (kinetische) energie kunnen opnemen voor ze breken. Door het verkeerd inbrengen van schroeven, kan er eentje wat meer worden belast dan andere, waardoor deze misschien zal breken. Bij een taaier materiaal zal deze wat vervormen en de belastingen na vervorming beter overdragen op de andere dragers (schroeven/spijkers). Dat hangt trouwens ook een beetje af denk ik hoeveel vrijheid de schroef/bout heeft om te vervormen, dus of een schroef of spijker eerder breekt, hangt misschien wat af van de situatie. Daarnaast, als je een harder materiaal gebruikt en je belast deze heel vaak en zwaar, kan deze naar verloop van tijd 'moe' worden en scheuren, afhankelijk van de hoogte van de belasting en de aanwezigheid van spanningsconcentraties (bijvoorbeeld rond het schroefdraad of de schroefkop). Is ook iets om misschien rekening mee te houden en gebieden waar veel over gelopen of belast wordt, wat extra schroeven/spijkers in te plaatsen.

Maar goed, ik was van plan houtdraadbouten te gaan gebruiken, volgens mij moet dat wel goedkomen (D6 mm; minimaal twee per hoekprofiel).
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #23
Ik maak me geen zorgen meer. :wink: Sommige mensen moet je met dit soort dingen echter tegen hunzelf in bescherming nemen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu