Ondersteuning underlayment op draagbalken

Marc1995

  • #1
Goedenavond,

Ik heb onlangs een woning gekocht, gestript en nu wil ik graag de verdiepingsvloer waterpas krijgen en wat extra balken toevoegen ter extra ondersteuning van de underlayment vloer die hier overheen komt. Graag hoor ik of jullie problemen zien in de oplossing die ik hiervoor bedacht heb en of jullie misschien wat betere (makkelijker/goedkopere) ideeën hebben.

De hoofddraagbalken hebben een afmeting van gemiddeld 150x250 mm en hebben een h.o.h. afstand van ongeveer een meter. Rond het midden van de hoofddraagbalken wil ik graag strippen (27x45 of iets in die richting) verlijmen + vastschroeven. Over deze strippen wil ik 38x89 balkjes plaatsen. Misschien elk balkje met een paar schroefjes vastschroeven op de hoofddraagbalk, maar volgens mij komt daar, afgezien van drukbelasting, niet veel andere belasting op. De afstand tussen elk balkje zal 60 cm zijn (plaatselijk op sommige plekken misschien wat minder). Je zou dan een compleet waterpas basis moet krijgen om de underlayment op te schroeven.

Knipsel.JPG
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
De hoh maat wel op plaatmaat, dus 610 of 488 mm.
38 mm is vrij smal bij een plaatnaad, dan ligt elke plaat maar 19 mm op.
Wel vastzetten, anders loop je de kans dat de balkjes los komen van de oplegging door opwippen.
Toelichting: Je staat tussen 2 balkjes, plaat buigt door en trekt dus aan de andere balkjes.
 

Marc1995

  • #3
Bedankt voor de tips Rola!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Wat voor overspanning hebben de balken?
 

Marc1995

  • #5
@IJkenhout Deze hebben een overspanning van 7,5 meter, waarbij ze in het midden ondersteund worden door een H-profiel, dus effectief ~3,75 meter.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ah, dan zijn het geen hoofddraagbalken maar gewoon vloerbalken. De afmeting is ruim voldoende. Er is ook dikker multiplex, dan zijn al die extra balkjes en werk niet nodig (ik kan zelf geen tabel vinden welke dikte je dan nodig hebt). Je kan ook vurenhouten vloerplanken erop monteren. Grote kans dat dit goedkoper en sneller is. Die zijn er tot 5m lang.

Als je toch dit zo gaat uitvoeren, de balkjes tegen de vloerbalken aan hoeven niet gelijmd te worden. Schroeven is voldoende.
 
  • Like
Waarderingen: Marc1995

Marc1995

  • #7
@IJkenhout Bedankt voor je suggestie. Het is ook om ervoor te zorgen dat de vloer gewoon (perfect) waterpas is. Een paar vloerbalken in het midden zijn wat hoger dan die aan het begin. Als je dikkere planken of multiplex gaat gebruiken zal je ook weer planken aan de zijkant van de draagbalken moeten schroeven/lijmen om het waterpas te krijgen denk ik.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Daar zijn diverse manieren voor. Zelf zou ik het doen met gezaagde latten/spieen. Je kiest wat je zelf het handigst vindt :wink:
 

Marc1995

  • #9
@IJkenhout Met vurenhouten planken ben je ook al behoorlijk wat kwijt, als je de h.o.h. wil behouden en dit wil compenseren door dikkere planken te gebruiken. Of ik kijk bij het verkeerde soort hout. Daarnaast heb je misschien meer last van werking (bol trekken) door ruw/dikker hout te gebruiken i.p.v. multiplex (of dat in de praktijk zo is, weet ik niet).

Zou je dat verder willen toelichten, wat je bedoelt met gezaagde latten/spieën? Is dat een ander concept dan dat van de vloerplanken?
 
Laatst bewerkt:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Je schijnt het een scheg te mogen noemen :) Die gebruik je om afschot te creeeren op een plat dak, of juist om een scheve vloer waterpas te maken.

ScreenHunter 615.jpg

Bron
 

Marc1995

  • #11
Bedankt voor het toelichten @IJkenhout. Ik denk dat dat enkel het niet-waterpas probleem oplost, maar de vloerbalken hebben ook nog een te hoge h.o.h. afstand. Dus je zult hiernaast daar ook nog een andere oplossing voor moeten vinden...

Of ik moet iets gemist hebben. Heb het even snel doorgelezen :-)
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #12
als je voldoende hoogte hebt zou ik die tweede laag balkjes op de huidige balken aanbrengen
en de ruimte uitvullen dat is een pak minder werk.

als er al vloerhout opzit kan je ook kiezen voor een ander systeem zoals een magnesietvloer of een fermacelvloer met lichtgewicht korrels er onder
 

Marc1995

  • #13
"als je voldoende hoogte hebt zou ik die tweede laag balkjes op de huidige balken aanbrengen
en de ruimte uitvullen dat is een pak minder werk." Dat zou inderdaad beter zijn, maar dan ben je inderdaad een hoop hoogte kwijt. Helaas heb ik niet veel hoogte om mee te spelen, vandaar ook mijn oplossing :-)

"als er al vloerhout opzit kan je ook kiezen voor een ander systeem zoals een magnesietvloer of een fermacelvloer met lichtgewicht korrels er onder" Hou het in gedachten. Misschien komt het ergens anders wel van pas. Bedankt voor de tip.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Je voorgestelde manier is uitstekend hoor. Aan de slag! :wink:
 

Marc1995

  • #15
Update. In plaats van de strippen tegen de hoofddraagbalken spijkeren/verlijmen ga ik denk ik toch voor regeldragers. Qua prijs valt me dit best mee en dit houdt de balkjes waar de underlayment op komt ook op zijn plek. Qua montage is dit ook een heel stuk sneller/makkelijker.
 

Marc1995

  • #16
Een deel waar de balken te hoog uitkomen voor regeldragers heb ik hoekprofielen met ril gebruikt. Hier ook nog even een foto van het eerste resultaat. Verderop, waar de balkjes wat lager zitten ten opzichte van de hoofdbalken, ben ik wel van plan regeldragers te gebruiken, aangezien deze iets goedkoper zijn en makkelijker te monteren zijn.

fEtJyMBg.jpeg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #17
Goed bezig :prima:

De balkdragers kan je met schroefspijkers vast zetten. Werkt snel en ze zijn precies bedoeld voor deze toepassing.

 

Marc1995

  • #18
@IJkenhout Klopt, die zijn hier perfect voor inderdaad. Had er niet eens aan gedacht. In ieder geval voor positionering. Als alles op zijn plek zit, misschien met wat extra schroeven vastzetten, zodat je echt zeker bent dat het niet los komt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #19
Die spijkers komen echt niet los hoor.
 

Marc1995

  • #20
Het probleem met die spijkers is inderdaad, dat ze niet loskomen, waardoor achteraf wat 'stellen' wat lastiger gaat :P Wat ik heb gedaan, is met een paar kleine platkop torx schroeven alles op positie gezet. Daar waar nodig, wat gesteld. Als alles definitief op zijn plek zit, doe ik er óf meer schroeven, of van die spijkers in. Dat moet ik nog even zien. Heel veel maakt dat niet uit denk ik, zolang je er maar genoeg in stopt.

Ben voor de rest klaar met de vloer en het resultaat is volgens mij prima.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu