Ondersteuning muurplaat bij opgemetselde Mansardekap

Heron

  • #1
Goedemiddag,

ik heb een huis gezien waar een Mansardekap op zat. De achtergevel is nu opgemetseld zodat het 'verticale deel' van de kap vervangen is door een muur. Er zit nu dus een klein plat dakje boven op de achtergevel richting de dakpannen.
Precies in de knik van het platte dak met het schuine deel is een balk gelegd op de oorspronkelijke houten constructie van de mansardekap en de beiden zijgevels.

Mijn vraag is hoe ik zeker weet of die balk ook voldoende ondersteund wordt. er is wel een klein steunbalkje geplaatst van onder die balk schuin naar beneden naar de binnenmuur, maar is dat voldoende om te voorkomen dat (zeg bij een pak sneeuw) de achtergevel niet naar buiten wordt geduwd? Hoe kan ik dat checken/verstevigen.
Ik wil het bestaande houten schroten plafond ook nog eens gaan vervangen door gipsplaten en stucwerk dus aan de binnenzijde komt er ook nog extra gewicht te hangen.

Alvast bedankt voor het meedenken.
 

Kacheltje

  • #2
De constructieve opbouw van een mansardekap kan nogal eens verschillen. Ook wat betreft de gevolgen en oplossing kan wel eens verschillen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Je bedoeld dat je interesse hebt om dit huis te kopen? Waarom heb je het vermoeden dat dit niet goed is gemaakt?

Plaats eens wat foto's van de situatie, want zo valt er niets over te zeggen.
 

Heron

  • #4
Ja ik ga het huis kopen, maar nu zit er een klein steunbalkje (4x4) tussen geknutseld, ik vraag me af of dat correct gedaan is.
Ik zal eens kijken of ik een plaatje kan tekenen (foto's zijn er niet).
 

MvanV

  • #5
Ik had zo'n huis. Daar zat alleen een stalen strip in. De achtergevelopbouw was inderdaad losgescheurd.
Daar had de vorige eigenaar een aannemer 2 midddelste dakdragende balken met 2 flinke extra balken en een enorme M zoveel bout aan elkaar gemaakt. SUpersterk geworden, week niets meer.





 

Heron

  • #6
Mijn zorgen gaan vooral uit naar het rode balkje in mijn tekening. die zit vast in een raamkozijn en ondersteunt de dragende balk die aan de andere kant nog op de oude constructie leunt.m De groene balk ondersteunt wel de overige gordingen, maar niet die nieuwe, die leunt daar wel op de linker tussenmuur.
Maar duwt die de buitenmuur niet te veel weg bij een pak sneeuw op het platte dakje? Hoe weet/bepaal ik dat?

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Netjes getekend!

Het zit vreemd in elkaar. In ieder geval zou ik de nieuwe balk wél door het (niet volledig getekende?) spant laten ondersteunen:


Is voor die verandering van kap een vergunning verleend? Vraag die op bij de gemeente en bekijk de constructieberekening / tekening.

Anders misschien toch verstandig iemand er ter plekke naar te laten kijken.
 

Heron

  • #8
Nee voor zover bekend is daar geen vergunning voor aangevraagd.
 

StefanD

  • #9
Zo aan de tekening te zien lijkt me dit geen goede oplossing. De zijwaartse kracht van dat balkje zou opgevangen moeten worden door een trekplank of iets vergelijkbaars en dat is hier niet mogelijk.

Ik zou er een constructeur naar laten kijken. Wellicht is het mogelijk om een stalen balk tussen buiten- en binnenmuur te plaatsen, waardoor dat balkje gewoon weg kan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu