Moerbalk ondersteunen

RoelofG

  • #1
In ons huis, 1935, veerde de vloer nogal. Bekeek dat de moerbalk, die in de lengte midden onder de vloer ligt, boven de drie steunpunten zweefde. Hij hing dus alleen tussen voor en achtergevel.

Nu heb ik er boven de steunpunten netjes bangkirai wigjes tussen geslagen waardoor de vloer niet meer veert en weer waterpas is. Maar hoe zal ik dat eens gaan fixeren? We gaan een nieuwe parketvloer leggen, met droogbouw vloerverwarming er onder, en ik zou niet het risico willen lopen dat de wigjes later gaan schuiven ofzoiets. Ideeen? Tips?

vast bedankt.
86E137DD-0543-41C5-B898-340141726EC3.jpeg
5E6BBE70-B40F-4782-87C7-9C78B2C3191E.jpeg
 

ABCDE

  • #2
Maakt niet uit hoe je het fixeert, want binnen x jaar zit het toch weer los omdat zeer waarschijnlijk de fundering van het paaltje niet deugd.

Laat me raden; dat paaltje staat gewoon op het zand met het oppervlak van 2 bakstenen? Dat is te klein; drukt het zand weg en het paaltje zakt. Dat is voorheen dus ook al gebeurd en nu de balk er weer op steunt zal dat weer gebeuren.

Wil je dit goed oplossen moet je wat dieper graven, zandbed vlak maken, paar dikke betontegels van bijv. 50x50 op elkaar leggen en vanaf daar weer verder met die bakstenen.

Je kunt ook overwegen (een) extra steunpunt aan te brengen. Soms is de overspanning gewoon iets te groot. Het halveren van de overspanning heeft echt een enorm goed effect op de doorbuiging.

Ga je ook nog isoleren?
 
Laatst bewerkt:

RoelofG

  • #3
Er staan drie steunpunten en allemaal hebben ze een wat dikker voetje van ongeveer 50x50. Ongeveer 2,5 meter uit elkaar. Maar inderdaad op zand, erg droog, en het staat al een tijdje. Het huis heeft ook wat oorlogsschade gehad wat zo hier en daar wat snel is gerepareerd. Daar kan het ook aan liggen.

En inderdaad isoleren. Denk u aan wol op een dampopen doek.
 

stefan9

  • #4
Ik zou de balk met een autokrik wat omhoog drukken en er een recht balkje tussen lijmen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu