Onderlinge afstand Uponor perskoppelingen

-joost-

  • #1
Mijn waterleidinginstallatie is zodanig ingericht zijn dat er een paar plekken zijn waar alle leidingen samenkomen en dus de koppelingen gelegd worden. Dat betekent ook dat op die plekken de koppelingen dicht bij elkaar zitten (tot 3 a 4 koppelingen in ongeveer 50cm). Ik vraag me af of dat consequenties heeft voor de doorvoercapaciteit, is er een minimale afstand die tussen koppelingen gehanteerd zou moet worden?

Hoeveel aftakkingskoppelingen kunnen er uberhaupt op een 25mm hoofdleiding gelegd worden voor je enige beperking in de doorvoer ervaart? Ik heb max 7 T-stukken op een leiding van zo'n 10m met enkel flauwe bochten. Ik lees enerzijds dat de weerstand van een verbinding marginaal is, maar ik vind daar nergens getallen van.
 

Michael1508

  • #2
Je gebruikt uponor? 25 mm is best groot voor een waterleiding in een woning. Het maakt niet uit dat er veel t-stukken vlak achter elkaar zitten. Zeker niet met een 25mm voeding.
Welke maat hebben de aftakkingen? 16 ,20?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
Zoek eens naar de zeta waardes van de gebruikte koppeling, hiermee kun je het totale drukverlies in een waterleiding berekenen.
Ikzelf probeer de koppelingen altijd ergens te plaatsen waar ze eventueel controleerbaar zijn en tracht altijd met een leiding uit 1 stuk door een vloer te gaan, maarja das een bijna ideale situatie
 

-joost-

  • #4
De bijna ideale situatie dat alle koppelingen op bereikbare plaatsen zitten en dat alles wat in vloeren/wanden zit uit 1 stuk bestaat is in mijn geval zo opgezet. Er loopt een doorgaande leiding van 25 en vrijwel alle aftakkingen zijn 16. De aftakkingen zitten steeds bij elkaar in groepjes van 3 of 4 t-stukken.

Dit komt voort uit de gedachte dat ik in eerste instantie wilde werken met sanitairverdelers en die zijn van Uponor uitgevoerd met een doorvoer van 26 en aftakkingen van 16. Die verdelers hebben echter allemaal knel en schroefverbindingen en ik heb een beter gevoel bij pers. Daarentegen is zo'n verdeler wel een dikke open pijp die waarschijnlijk minder weerstand biedt dan een serie van 3 a 4 t-stukken. Maar of dat uberhaupt een issue is, vraag ik me dus af.

Ik heb de zeta waardes gevonden. Wat is de formule?

De zeta waardes die ik heb gevonden staan in bijgaande tabel. Ik interpreteer deze tabel als dat de gelijkwaardige lengte opgeteld moet worden bij totale lengte van de leiding. Dat zou in mijn geval betekenen dat de totale lengte van 10meter 25 buis met de 8 t-stukken een vergelijkbare weerstand geeft als een leiding van 10m + (16x0,9m) = 24,4 meter rechte buis. Het getal 0,9 komt hierbij uit de tabel en het getal 16 komt voort uit 8 t-stukken met ieder 2 doorgaande verbindingen. Klopt die berekening? En hoe moet ik de uitkomst interpreteren, 24,4 meter klinkt voor mij iig niet als heel extreem.

zeta uponor.png
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu