Onderdorpel raamkozijn vervangen

Cmf

  • #1
Ik ga de rotte onderdorpel van een raamkozijn vervangen. Omdat ook de stijlen zijn aangetast heb ik het plan om deze op ± 10 cm af te zagen. Ik heb daarover twee vragen:
1. welke zaag is daarvoor het meest geschikt?
2. zaag ik de stijl recht af of schuin?

Hoe verbind ik de nieuwe onderdorpel met de nieuwe stukken stijl, rekening houdend met de beperkte mogelijkheden van een doe-het-zelver.

Groeten,
Kees
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je hier:Kozijn opknappen met stukken ingelijmd hout: mogelijk of niet eens kijkt kun je zien hoe ik dat gedaan heb.

Qua zagen heb ik gebruik gemaakt van verschillende zagen. Hoofdzakelijk een kapzaag, maar ook een schrobzaag en een steekzaag bleken handig. De eerste inzaging maakt ik met een haakse slijper met een diamantblad. Dat rookt even flink :mrgreen: en je moet ontzettend oppassen dat je niet uitschiet en je glas induikt (als je dat laat zitten) want dan is je weekend wel verpest :lol:

Verder is een goede beitelset en een houtvijl onontbeerlijk om e.e.a. pas te maken.

En over het schuin/recht zagen: het hangt er van af of je het glas er uit haalt of niet. Als je het glas er uit haalt kan je makkelijk schuin zagen. Ik liet het glas zitten en dan krijg je de nieuwe stijl er lastig in als je schuin zaagt. Ik heb dus recht gezaagd. De zaagsnede werd toch volledig verlijmd met de oude stijl (bruislijm) dus inwatering is praktisch niet mogelijk.

Om e.e.a. te verbinden gebruikte ik hele lange houtschroeven (9-12 cm) die ik er schuin van onder inboorde (wel voorboren!) en dwars er door heen om het nieuwe hout met het oude te verbinden.
 

Cmf

  • #3
Dat lijkt mij toch wel een bijzondere oplossing. Als ik het goed begrijp heb je ongeveer de helft van het kozijn (tot op het glas) weggehaald en daartegen een nieuw stuk kozijn geplaatst? Dat kan dan alleen als het houtrot niet dieper zit.

In mijn geval is het glas er al uit en kan ik de stijlen in zijn geheel doorzagen en met de onderdorpel wegnemen. In dat geval is schuin afzagen dus beter?

Hoe heb jij de stijl met de onderdorpel verbonden? Pen/gat of alleen met lijm en schroeven?

Groeten,
Kees
 

Sjaan Smit

  • #4
Zou sowieso bruislijm gebruiken..ongeacht welke schuinte of verbinding...
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
Cmf schreef:
Dat lijkt mij toch wel een bijzondere oplossing. Als ik het goed begrijp heb je ongeveer de helft van het kozijn (tot op het glas) weggehaald en daartegen een nieuw stuk kozijn geplaatst? Dat kan dan alleen als het houtrot niet dieper zit.
Dat klopt. Ik heb alleen de rotte delen verwijderd + iets dieper (voor de zekerheid). Dat was dus t/m het glas. Als het stuk wat binnen zit nog goed is, en je wilt het glas niet verwijderen is het een oplossing..

Stijl met de onderdorpel is alleen met lijm en schroeven verbonden. Voor vaste kozijnen kan dat prima (niet voor openslaande raamkozijnen).
 

BeeTeeWee

  • #6
Een reciprozaag is in dit soort gevallen ook erg handig.
 

Cmf

  • #7
Dat zou kunnen, maar spijtig genoeg beschik ik niet over zo'n zaag.

Heeft iemand nog advies over het recht of schuin afzagen?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Een reciprozaag kun je voor weinig huren.
 

Sjaan Smit

  • #9
Of ff de aanbiedingen bij een duitse grootgrutter in de gaten houden...die hebben ze ook nog wel eens...Prima voor incidenteel gebruik...

Zou toch proberen er een soort verbinding van te maken...
 

HendrickdeKeijser

  • #10
Hallo Cmf

Een gewone houtzaag is prima geschikt voor deze klus.
Niet te grof getand.
Ik gebruik altijd een zaag geleider omdat je in dit geval horizontaal moet zagen en dan niet altijd in een recht lijn gaat.
Deze is verkrijgbaar in een goeie ijzerwaarwinkel en is ook nog schuin verstelbaar om de juiste hoek te zagen.
Je kan de steun op je kozijn schroeven en het best de hoek naar beneden laten wijzen dwz gezien vanuit de woning.
Dit voorkomt indruipen van water.
Lijm en schroef het vervangstuk er dan tegen aan.

succes
 

Cmf

  • #11
Inmiddels aan de klus begonnen.
Schuin afgezaagd en een nieuw stuk stijl pas gemaakt. Maar helaas niet precies pas, ik heb nog een naad te vullen. Bruislijm vult het wel op maar niet glad.
Op een forum las ik dat iemand dit vulde door in plaats van bruislijm houtrotvuller (2 componenten) te gebruiken, ruim aanbrengen en het overtollige afstrijken.
Is dit een goede methode?

Groeten,
Kees
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #12
Je krijgt het met lijm alleen nooit glad, hoe goed de profielen ook op elkaar aansluiten. Ik zou wel gewoon de bruislijm gebruiken. Het overtollige schuim wegsteken met een beitel en daarna afplamuren met een 2K epoxy plamuur. Feitelijk is houtrotvuller ook een 2K epoxy plamuur, maar vrij grof van samenstelling en wat lastiger te verwerken als het om dunne lagen gaat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu