Onbekende stroomkabel

S_B_83

  • #1
Hallo Allen,

Ik wilde gisteren in het toilet de lichtschakelaar vervangen door een bewegingssensor. Hiervoor moest ik een nuldraad trekken van het lichtpunt naar de schakelaar (bij de schakelaar zitten alleen een fasedraad en een schakeldraad).
Nu leek mij dat een koud kunstje alleen toen ik het licht van het plafond afhaalde zag ik naast de reguliere bedradingen ook een rode draad lopen die de zelfde pijp in liep als de schakeldraad en de fasedraad.
Mijn huis is uit 2009 dus ik verwacht niet dat dit een oude kabel is maar wat is het wel, is er misschien iemand die dit weet. De kabel leek ook wat dunner dan de stroomdraden maar kon dit niet goed zien want hij liep vrij strak door de centraaldoor van het ene gat naar het andere.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Draad voor de rookmelders?
 

S_B_83

  • #3
Dat zou goed kunnen, er zit in de buurt een rookmelder. Ik ga het vanavond gelijk controleren.

Nu wil ik dus nieuwe kabels trekken door het gat waar ook de schakeldraad naar het lichtpunt loopt, ik ben bang dat wanneer ik er nieuwe kabels doorheen trek ik de rode kabel beschadig, is mijn angst terecht of kan dit zonder moeite.

Tevens vind ik het vreemd dat de rode kabel in hetzelfde gat loopt als de schakeldraad. Kan er ergens in de buis nog een splitsing zitten?
 

CV__

  • #4
Rood en oranje inderdaad voor rookmelders. Veelal 1,5mm2 inderdaad.

Als de buis naar de schakelaar rood heeft en de schakelaar niet, zal er ergens een verbinding zitten. Kijk eens bij die rookmelder. Misschien komt de lampdraad daar ook wel langs. De rookmelder heeft ook blauw. Gaat er ook blauw mee met die rode?
 

S_B_83

  • #5
Het was inderdaad een kabel die naar de rookmelder liep. Helaas is het in de centraaldoos van de rookmelder als in die van de lamp een grote warboel van kabels en koppelstukken dat ik heb besloten om mijn handen er verder niet aan te branden :-|
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu